Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΕΝΓΕ
Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα για την κλιμάκωση του αγώνα

Τη στάση του υπουργού Υγείας καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, ο οποίος πριν περάσει μια βδομάδα από τις δεσμεύσεις που έδωσε στη συνάντησή του με την Ομοσπονδία για ανανέωση συμβάσεων επικουρικών μέχρι τις 31/12/24, ρίχνει ...άκυρο.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει με βάση τη σχετική ανάρτηση στο opengov, αφού η διάταξη προβλέπει ανανέωση συμβάσεων μέχρι 30/6/2024 και μάλιστα όχι για όλους, όπως είχε δεσμευθεί, αφού η σχετική παράταση αφήνεται στη «διακριτική ευχέρεια» κάθε διοικητή ανά περίπτωση γιατρού! Στην ίδια διάταξη εξευτελιστική είναι και η μεταχείριση άλλων κλάδων συμβασιούχων υγειονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη είχε γίνει τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, και εκτός από το παραπάνω αίτημα είχε αποσπάσει δέσμευση και για αποφασιστική ενίσχυση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών από 1/1/2024, χωρίς ωστόσο ο υπουργός να προσδιορίσει το ποσοστό της αύξησης.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών ο υπουργός Υγείας είχε επικαλεστεί για μια ακόμα φορά την προκήρυξη των 1.500 θέσεων γιατρών, εκ των οποίων οι 250 θα αφορούν θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα (ιατρικό μισθολόγιο, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, παρατασιακοί ειδικευόμενοι κ.λπ.), ο υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε.

«Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άρνηση νέας παράτασης για τους παρατασιακούς ειδικευόμενους, με την άρνηση δέσμευσης για αυξήσεις στις τακτικές αποδοχές, με την άρνηση δέσμευσης για προκήρυξη όλων των κενών θέσεων σύμφωνα με τις ανάγκες κ.λπ., δείχνουν πως η κλιμάκωση του αγώνα είναι μονόδρομος», σημειώνει η Ομοσπονδία και καλεί τις Ενώσεις - μέλη της να καλέσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις ανά νοσοκομείο ή/και ανά Ενωση για να συζητήσουν την κλιμάκωση του αγώνα: «Για την αποτροπή της λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και για την αναγκαία ενίσχυσή του. Για την επιστημονική αξιοπρέπεια νεότερων και παλιότερων γιατρών, όλων συνολικά των υγειονομικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ