Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ
Καθηλωμένες πολύ πίσω από τις ανάγκες οι δαπάνες για την Παιδεία

Οι δαπάνες για τα πανεπιστήμια και την Ερευνα είναι καθηλωμένες σε επίπεδα πολύ πίσω απ' τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων και συνολικά τις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων σε αυτά, ακόμα περισσότερο απ' τις διευρυμένες δυνατότητες της εποχής, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

«Σε μια χρονιά που η ακρίβεια καλπάζει, που πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα φωνάζουν για ακόμη μια φορά ότι ο προϋπολογισμός δεν φτάνει να καλύψει ούτε φως, νερό, τηλέφωνο, η κυβέρνηση διατηρεί στα ίδια επίπεδα την κρατική χρηματοδότηση. Που πρακτικά σημαίνει ένταση της υποχρηματοδότησης (...) για να μη μιλήσουμε για τεράστιες κτιριακές ανάγκες, φοιτητικής μέριμνας», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτή η υποχρηματοδότηση είναι επιλεκτική και στοχευμένη. «Δίνονται πολλά χρήματα. Στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα βρέχει εκατομμύρια, όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι για τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, της κοινωνικής πλειοψηφίας. Από τη μια κλείνει η στρόφιγγα για τις ανάγκες των φοιτητών και από την άλλη ανοίγει η στρόφιγγα για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εργαλείων», είπε. Επίσης, δίνονται εκατομμύρια για δράσεις που εντείνουν την κατηγοριοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, όπως 156 εκατομμύρια για πανεπιστήμια αριστείας, 20 για βιομηχανικά διδακτορικά, 92 για συμπράξεις ερευνητικής αριστείας κ.λπ. «Ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις και χάντρες και καθρεφτάκια σε εργαζόμενους, φοιτητές και ερευνητές», σχολίασε.

«Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η υποστελέχωση, αφού την ίδια στιγμή που ο νέος νόμος - πλαίσιο προβλέπει πληθώρα δομών και προγραμμάτων, προβλέπεται μέσα σε όλα αυτά μείωση προσωπικού κατά 2.300 εργαζόμενους», με την κυβέρνηση να σχεδιάζει όλα αυτά να τρέξουν «με συμβασιούχους, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δουλεύουν σε προγράμματα και δουλειά με το κομμάτι. Και μετά κόπτεστε για το brain drain», τόνισε.

Η Αφροδίτη Κτενά κατήγγειλε τον χυδαίο και ανιστόρητο ισχυρισμό που διατύπωσε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο ήταν δημιούργημα της χούντας. Οπως εξήγησε, το δημόσιο πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε σε όλη την Ευρώπη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης της τότε εποχής. Ενώ σήμερα, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης. «Τα στελέχη της κυβέρνησης πρέπει να διαβάσουν την πραγματική Ιστορία αυτού του τόπου, που είναι η Ιστορία των λαϊκών αγώνων και για το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στην Εκπαίδευση», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε πως μπροστά μας έχουμε πολλές μάχες όπως αυτή ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κάλεσε τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει.

Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, διαφήμισε την προσαύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ξεχνώντας να σημειώσει βέβαια ότι στο υπουργείο του μεταφέρθηκε από φέτος η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών συλλόγων, κάτι που φέρνει την καθεαυτή χρηματοδότηση της Παιδείας στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τα μειωμένα ποσά που δίνονται για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τα σχολικά κτίρια, από τον μειωμένο αριθμό των μόνιμων εκπαιδευτικών που φαίνεται ότι θα δουλέψει του χρόνου στα σχολεία, από τα καθηλωμένα μόνο στο 35% των μαθητών σχολικά γεύματα κ.ο.κ.

Τέλος, επανέλαβε τις εξαγγελίες περί «ελεύθερου πανεπιστημίου», ελεύθερου «από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και από τα δεσμά του κρατικού μονοπωλίου», όπως είπε, στοχεύοντας στη διεύρυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ και τη διεύρυνση των συνεργιών με ξένα ιδρύματα, σε προγράμματα σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, που τα περισσότερα πλέον είναι επί πληρωμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ