Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέα κλιμάκωση των δολοφονικών βομβαρδισμών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν οι μισές από τις 29.000 βόμβες και πυραύλους που έχει ρίξει το Ισραήλ πέφτουν «στα τυφλά», σε βάρος των αμάχων!

Copyright 2023 The Associated

Σε νέα κλιμάκωση των δολοφονικών βομβαρδισμών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, με φόντο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης του κράτους - δολοφόνου για μακρόχρονη συνέχιση του πολέμου «μέχρι την απόλυτη νίκη», ενώ νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι μισές από τις δεκάδες χιλιάδες βόμβες και πυραύλους που έχει ρίξει το Ισραήλ στη Γάζα πέφτουν «στα τυφλά», σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων.

Χτες, 69η μέρα των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, πύκνωσαν ακόμη περισσότερο οι βομβαρδισμοί σε βορρά και νότο, με τους νεκρούς ή σακατεμένους αμάχους να αυξάνονται.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 18.787, με 50.897 τραυματίες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ερείπια και στους δρόμους.

Χιλιάδες νεκροί μαθητές σε δύο μήνες...

Τα παιδιά της Παλαιστίνης εξακολουθούν να πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα της ισραηλινής βαρβαρότητας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στοιχεία για τους μαθητές που έπεσαν θύματα των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.

Από τις 7 Οκτώβρη, στη Γάζα, σκοτώθηκαν 3.714 μαθητές και τραυματίστηκαν 5.700. Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 209 δάσκαλοι και τραυματίστηκαν 619 άλλοι.

Στη Δυτική Οχθη, την ίδια περίοδο 35 μαθητές σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, 271 τραυματίστηκαν και 82 συνελήφθησαν. Την ίδια περίοδο τραυματίστηκαν δύο δάσκαλοι και συνελήφθησαν 65.

Στο μεταξύ, στην «κόλαση» της Γάζας δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους, ούτε στα σχολεία και τις άλλες δομές του ΟΗΕ στις οποίες έχουν καταφύγει περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Η Οργάνωση Αρωγής Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν σε κτίρια του ΟΗΕ από τις ισραηλινές επιδρομές είναι τουλάχιστον 288 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Επίσης, οι νεκροί εργαζόμενοι του ΟΗΕ είναι τουλάχιστον 135 από τις 7 Οκτώβρη.

Οι δε Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν χτες πως από τους 63 δημοσιογράφους που έχασαν παγκοσμίως τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, τουλάχιστον οι 56 ήταν Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Βομβαρδίζουν «στα τυφλά» τους αμάχους

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αποκάλυψε χτες πως σχεδόν οι μισές βόμβες που εκτοξεύουν τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα πέφτουν στα «τυφλά», πάνω στα κεφάλια και τα σπίτια των Παλαιστίνιων αμάχων, καθώς είναι «μη κατευθυνόμενα» βλήματα.

Σχετική έκθεση που συντάχθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρει ότι περίπου το 40% - 45% από τα 29.000 πυρομαχικά αέρος - εδάφους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς δεν ήταν κατευθυνόμενα. Τα υπόλοιπα ήταν κατευθυνόμενα «πυρομαχικά ακριβείας» - τα οποία βέβαια επίσης δολοφονούν χιλιάδες αμάχους ως... «παράπλευρες απώλειες».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν χτες οι καταγγελίες που έκανε ο συγγραφέας του βιβλίου «The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation Around the World», Anthony Loewenstein, που κατήγγειλε πως ο ισραηλινός στρατός αξιοποιεί τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας για να δοκιμάσει νέα, πειραματικά όπλα, εκ των οποίων κάποια έχουν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο ίδιος ανέφερε κάποιους νέους τύπους τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών ή τετραελικοφόρων drone (γνωστά ως «quadcopters») που πυροβολούν αμάχους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σημειώνοντας πως τους πειραματισμούς με νέα όπλα σε βάρος των Παλαιστινίων ο ισραηλινός στρατός τους κάνει από το 2014, αλλά τώρα τους έχει επιταχύνει και λόγω του πολέμου, ώστε να τα δοκιμάσει προτού τα λανσάρει για εξαγωγή σε άλλες χώρες...

Χωρίς τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο ξανά

Ολες οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν ξανά, χτες, λόγω «της συνεχιζόμενης επίθεσης» στον θύλακα, ανακοίνωσαν οι δύο μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι εταιρείες «Paltel» και «Jawwal».

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν λόγω της επίθεσης που είναι σε εξέλιξη και ότι η Γάζα και πάλι δεν διαθέτει δίκτυο», ανέφερε η εταιρεία «Paltel».

Θερίζουν οι επιδημίες, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι

Πέρα από τις ισραηλινές δολοφονικές επιθέσεις, τραγικές συνέπειες επιφέρει ο βίαιος εκτοπισμός περίπου 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων υποχρεώνεται να συνωστίζεται σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, δίχως υποδομές και υπηρεσίες κανενός είδους, με την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών.

Η νότια πόλη Ράφα, που είναι κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί εδώ και βδομάδες σε έναν γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και καταλυμάτων έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και με το υγειονομικό σύστημα να έχει καταρρεύσει, είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν επιδημίες στον θύλακα, δήλωσαν στο «Reuters» γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

«Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει. Τώρα το ζήτημα είναι πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση», τόνισε την περασμένη Τρίτη ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της UNICEF.

Από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων διάρροιας στα παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 66%, στα 59.895, και για τον υπόλοιπο πληθυσμό κατά 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επεσήμανε μάλιστα ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς κάθε σύστημα και υπηρεσία στη Γάζα έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, Αχμεντ αλ Φάρα, δήλωσε στο «Reuters» ότι το τμήμα του είναι γεμάτο με παιδιά που πάσχουν από ακραία αφυδάτωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ τα κρούσματα οξείας διάρροιας είναι τετραπλάσια από το συνηθισμένο. Επεσήμανε ακόμη ότι γνωρίζει 15 με 30 κρούσματα ηπατίτιδας Α στη Χαν Γιούνις τις τελευταίες δύο βδομάδες: «Η περίοδος εκκόλαψης του ιού είναι τρεις βδομάδες με έναν μήνα, οπότε έπειτα από έναν μήνα θα υπάρξει έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων της ηπατίτιδας Α».

Πιέσεις για τους ομήρους στο Ισραήλ

Οι συγγενείς και οι φίλοι των Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα εντείνουν καθημερινά τις πιέσεις στην κυβέρνηση και τη βουλή, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ όπως το Κανάλι 13 μετέδωσαν πως ο διευθυντής της Μοσάντ ανέβαλε ταξίδι στην Ντόχα για νέες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τους ομήρους, μετά από απόφαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου.

Αλλα ΜΜΕ, όπως η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Arabi Al-Jadeed», μετέδωσαν κινήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων προς τη μεριά της Αιγύπτου προκειμένου το Κάιρο να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Σε αυτό το φόντο ψηφίστηκε στην ισραηλινή Βουλή και ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2023 για την κάλυψη των δαπανών του πολέμου (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης 130.000 εποίκων που ζούσαν σε περιοχές του βορείου Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και αναγκάστηκαν να βρουν αλλού προσωρινά καταφύγιο). Το σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού προβλέπει έξτρα δαπάνες ύψους 7,87 δισ. δολαρίων.

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γες Ατίντ και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, αντέδρασε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αναφέροντας ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολέμου στη Γάζα, αλλά περιλαμβάνει άλλα κονδύλια που προωθούν κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, για τους εποίκους κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ