Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Χαιρετίζει» την «επιστροφή της Πολωνίας στην Ευρώπη»

Την «επιστροφή της Πολωνίας στην Ευρώπη» και την επανάληψη της τριμερούς συνεργασίας με τη Γερμανία στα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα, «χαιρέτισε» ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βαρσοβία. Κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σεζουρνέ μετέβη επίσης στο Κίεβο και στο Βερολίνο.

«Η Πολωνία επιστρέφει στην Ευρώπη και μαζί με αυτό η ελπίδα επίσης να προχωρήσει γρήγορα στις βασικές ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις για τους συμπολίτες μας», δήλωσε ο Σεζουρνέ, αναφερόμενος στη νίκη του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και θεωρείται πιο φιλοευρωπαϊκός από τη διακυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Τάξη (PiS).

Αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική σημασία της κυβερνητικής αλλαγής, επισήμανε ότι «το Τρίγωνο της Βαϊμάρης (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία) αναβιώνει και νομίζω πως αυτό είναι καλό». Πρόσφατα ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής δήλωσε ότι το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γίνουν η νέα «ηγετική ομάδα» στην υποστήριξη του Κιέβου, μπροστά στο σενάριο οι ΗΠΑ να αρχίσουν να μειώνουν τη δική τους συνεισφορά.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί «πολύ σημαντική πλατφόρμα» για «το μέλλον της ηπείρου μας».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στα θέματα της άμυνας, της προστασίας του κράτους δικαίου, της ενεργειακής μετάβασης, της πυρηνικής ενέργειας και της μετανάστευσης.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. «Οι Ουκρανοί δικαιούνται να είναι κουρασμένοι, αλλά όχι εμείς», τόνισε ο Σικόρσκι.

Ως προς αυτό, ο Σικόρσκι χαιρέτισε τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κυρίως την παρουσία 250 Γάλλων που εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στην Πολωνία.

Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις

Οι Πολωνοί οδηγοί φορτηγών που έχουν αποκλείσει από τον Νοέμβρη τα σύνορα με την Ουκρανία, καταγγέλλοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του Κιέβου, θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες μέρες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υποδομών της Πολωνίας.

«Εχουμε μια συμφωνία, τη συμφωνία για διάλογο που περίμεναν όχι μόνοι οι Πολωνοί μεταφορείς αλλά και πολλοί επιχειρηματίες στην Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ουκρανία», είπε ο υπουργός Υποδομών, προσθέτοντας ότι «οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν μέχρι την 1η Μάρτη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Βαρσοβία, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα υπερασπιστεί την επιβίωση της ουκρανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», που επικαλείται έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Πολωνία επιδιώκει να εφαρμοστεί μια συμφωνία αδειοδότησης, για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, παρόμοια με εκείνη που συμφωνήθηκε μεταξύ Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Στη Ρουμανία, οι Ουκρανοί εξαγωγείς και οι ντόπιοι εισαγωγείς πρέπει να λάβουν άδεια και οι τελευταίοι να αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μέσω της εγχώριας παραγωγής. Δεν δίνονται άδειες σε μεσάζοντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ