Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθερά «προσηλωμένη» στον φυσικό πλούτο της Μεσογείου

Στη Λιβύη βρέθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Αλ. Μπαϊρακτάρ

Τις συμμαχίες που η Τουρκία προωθεί για τη «μερίδα του λέοντος» στον φυσικό πλούτο όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου επιβεβαίωσε η επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στη Λιβύη.

Οπως δήλωσε, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε ανώτερο επίπεδο και σε πολλά πεδία στον τομέα της Ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει τις συμφωνίες της με την Τρίπολη για να διεξαγάγει πετρελαϊκές έρευνες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης», εξήγησε και υποστήριξε ότι «μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση με μια πιο εντατική τεχνική εργασία». Θύμισε ότι πέρυσι δημιουργήθηκε και «νομικό πλαίσιο συνεργασίας με ένα μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων», διαμηνύοντας κάθε ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου να συμβάλει στην επέκταση και ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Λιβύης, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρή προοπτική για την ηλιακή ενέργεια» που υπάρχει στην αφρικανική χώρα και «την εμπειρία της Τουρκίας στην αξιοποίησή της», ενώ δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία και σε άλλους τομείς».

  • Στην Αγκυρα βρέθηκε χτες ο Κροάτης ΥΠΕΞ, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, ο οποίος είπε ότι «για εμάς, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ και θα παραμείνει βασικός εταίρος της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι το Ζάγκρεμπ δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ