Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πουλάνε πάλι όπλα στο Κόσοβο για την «εδαφική του ακεραιότητα»

Νέο εξοπλιστικό «πακέτο» συνολικής αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων προορίζουν οι ΗΠΑ για το Κόσοβο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιχειρηματολογεί κιόλας ότι αυτό «θα ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες του Κοσσυφοπεδίου να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα». Με βάση την προκαταρκτική έγκριση του αμερικανικού ΥΠΕΞ - που μένει όμως να εγκριθεί από το Κογκρέσο - το Κόσοβο θα παραλάβει 246 αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin» και 24 μονάδες εκτόξευσης που είχε ζητήσει η Πρίστινα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά τη μετεξέλιξη της λεγόμενης «Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου» (KSF) σε τακτική στρατιωτική δύναμη, και γι' αυτό εξοπλίζουν την Πρίστινα σε τακτική βάση. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν προμηθεύσει την Πρίστινα με τεθωρακισμένα οχήματα τύπου «Hamvee», 55 οχήματα «M1117 Guardian» κ.λπ., ενώ η επόμενη φάση φαίνεται ότι θα αποτελεί το παζάρι για πώληση αμερικανικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε «μεγάλη απογοήτευση» αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των σερβο-αμερικανικών σχέσεων».

Να σημειωθεί ότι το νέο πακέτο έγινε γνωστό μετά την απόφαση που πήρε αρχές Γενάρη το Κόσοβο να μην απαιτείται στο εξής αλλαγή πινακίδων για σερβικά αυτοκίνητα που εισέρχονται σε περιοχή ευθύνης του, με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι να διευκρινίζει πάντως πως «αν διαπιστωθεί ότι οι σερβικές συνοριακές αρχές επαναφέρουν τα αυτοκόλλητα, το ίδιο θα πράξει και το Κόσοβο». Είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση της σερβικής πλευράς στα τέλη Δεκέμβρη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία «επιβλέπει» τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών για εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «ένα θετικό βήμα».

Ετοιμη να φιλοξενήσει ΝΑΤΟική ταξιαρχία η Σόφια

Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ συζητήθηκε «η δυνατότητα παροχής της απαραίτητης υποδομής για την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στο έδαφός μας. Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε διάφορα διεθνή κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή της. Υπάρχουν σχέδια η "ομάδα μάχης" (battle group) του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ να επεκταθεί σε επίπεδο ταξιαρχίας, έως περίπου 5.000 στρατιώτες. Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, αν και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε έγκαιρα όλα τα απαραίτητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ