Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Δυναμική αντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Πέμπτης
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Πέμπτης
Μαζική και δυναμική διαμαρτυρία κατά της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα και της ίδιας της κυβέρνησης Νετανιάχου, που με τις επιλογές της μεγαλώνει τα αδιέξοδα και για τον λαό του Ισραήλ, έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στο Τελ Αβίβ, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης που κλιμακώνει το αστικό κράτος.

Οπως μετέδωσε η εφημερίδα «Χααρέτζ», στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 30 ισραηλινές οργανώσεις, με επικεφαλής τις «Standing Together» (Είμαστε μαζί) και «Women Wage Peace» (Οι γυναίκες απαιτούν ειρήνη). Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει την προηγούμενη βδομάδα, αλλά η αστυνομία δεν ενέκρινε τη διεξαγωγή της. Ο Nαντάβ Σοφέτ, από τη «Standing Together», δήλωσε ότι «κάναμε γνωστό δημόσια πως η αστυνομία δεν ενέκρινε τη διαμαρτυρία μας και καταφέραμε να πάρουν μέρος περισσότερα κινήματα στη διαμαρτυρία».

Στο κάλεσμα για την κινητοποίηση αναφερόταν: «Μπροστά μας, ως άνθρωποι που ζούμε στο Ισραήλ, έχουμε δύο εναλλακτικές: Είτε την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους - το μόνο που θα φέρει (αληθινή) ειρήνη - είτε τον αέναο πόλεμο - που εγγυάται ένα μόνο πράγμα: Πολλά ακόμη χρόνια πολέμου, βάσανα και φόνους».

Τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσα στην πόλη, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν «Τώρα κατάπαυση του πυρός!», «Μόνο η ειρήνη θα φέρει ασφάλεια!», «Ειρήνη από το ποτάμι στη θάλασσα!».

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θα υπάρχει ασφάλεια εδώ μέχρι να επικρατήσει ειρήνη!», «Εβραίοι και Αραβες αρνούνται να γίνουν εχθροί!», αλλά και «Τώρα!» - ένα σύνθημα που εστιάζει στην άμεση κατάπαυση του πυρός ως τον μοναδικό τρόπο για να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στις οικογένειές τους.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Χελί Μισαέλ, από την οργάνωση «Standing Together», τόνισε: «Μετά από 100 ημέρες πολέμου, οι όμηροι δεν επέστρεψαν, αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται και ακόμα δεν έχουμε ασφάλεια... Υπάρχει άλλος τρόπος! Γνωρίζουμε ότι όταν αρχίσουμε να βαδίζουμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης, πολλοί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ενωθούν μαζί μας».

Ο Nέτα Πέλεγκ, από το κιμπούτς Be'eri, δήλωσε «θυμωμένος με το κράτος του Ισραήλ που μας εξαπάτησε, μας εγκατέλειψε. Κάθε μέρα του πολέμου, περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα (...) Ηρθε η ώρα να δράσουμε και να το απαιτήσουμε, για να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι».

Η Aβιτάλ Μπρόουν, από τις «Women Wage Peace», δήλωσε ότι «στεκόμαστε εδώ μαζί σήμερα, Εβραίοι και Αραβες, Παλαιστίνιοι, για να πούμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να σκεφτούμε την ασφάλεια. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο όπλα και πόλεμος».

Κινητοποίηση και στη Χάιφα

Στο μεταξύ, μετά από τις επίμονες αντιδράσεις, η αστυνομία ανακάλεσε τελικά την απαγόρευση της αντιπολεμικής κινητοποίησης που είχε προγραμματιστεί στη Χάιφα και αυτή θα γίνει κανονικά, το Σάββατο 20 Γενάρη, στην πλατεία Παρισιού, στη 1.30 μ.μ.

Την πρωτοβουλία έχει πάρει το συντονιστικό «Σύμπραξη Ειρήνης» (που απαρτίζουν δεκάδες εβραϊκές και αραβικές οργανώσεις), του οποίου εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα είναι η πρώτη αντιπολεμική διαμαρτυρία που θα γίνει στα βόρεια της χώρας, ενάντια στις προσπάθειες να φιμωθούν οι φωνές διαμαρτυρίας, ειδικά οι αραβικές.

Ο γραμματέας του μετώπου «Χαντάς» (όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ), Αμτζάντ Σαμπίτα, δήλωσε ότι με την κινητοποίηση θα ακουστούν οι φωνές που στρέφονται ενάντια στην πολιτική δίωξη και τη φασιστική καταπίεση των αντιπάλων του πολέμου, η φωνή των εξασθενημένων πληθυσμών που πληρώνουν το τίμημα του πολέμου, η φωνή του Παλαιστινιακού λαού υπέρ της ίδρυσης του ανεξάρτητου κράτους του δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ