Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ
Αυξάνονται οι εστίες σύγκρουσης, μεγαλώνει ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης

Από την μεθοριακή περιοχή του Ιράν που δέχθηκε την στρατιωτική απάντηση του Πακιστάν
Από την μεθοριακή περιοχή του Ιράν που δέχθηκε την στρατιωτική απάντηση του Πακιστάν
Οι συνεχιζόμενες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται με την ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων», προκαλούν εξελίξεις τύπου ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά πλέον και της Νότιας Ασίας, λειτουργώντας ως πυροκροτητής σε μια σειρά αλληλοσυνδεόμενα μέτωπα και ανταγωνισμούς, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης.

Είναι χαρακτηριστικές οι πυκνές εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας: Με τις νέες επιθέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία κατά της Υεμένης, τα αντίποινα από τους Χούθι της Υεμένης, στο πλαίσιο των οποίων χτυπήθηκαν πλοία αμερικανικών συμφερόντων αλλά και το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Zografia», ενώ διερχόταν την Ερυθρά Θάλασσα, το μπαράζ ισραηλινών επιθέσεων σε περιοχές βαθιά εντός του νότιου Λιβάνου, τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον στόχων στο ιρακινό Κουρδιστάν, στη Συρία και στο Πακιστάν, κάνοντας λόγο για αντίποινα έναντι της πρόσφατης πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο Κερμάν, αλλά και της δολοφονίας ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων, την επίθεση εναντίον οργανώσεων σε ιρανικό έδαφος με την οποία «απάντησε» άμεσα το Πακιστάν.

Η δε Συρία βίωσε το τελευταίο 10ήμερο επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, του Ιράν και της Ιορδανίας. Δυνάμεις του τουρκικού στρατού επιδόθηκαν από τις 13 Ιανουαρίου σε νέο γύρο συγκρούσεων με Κούρδους μαχητές, ενώ το Ιράν χτύπησε «αντι-ιρανικές» ένοπλες οργανώσεις τζιχαντιστών στη Συρία τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Ερυθρά Θάλασσα: Επιδρομές από τις ΗΠΑ και συνωστισμός ναυτικών δυνάμεων

Στην Υεμένη, ΗΠΑ και Βρετανία, και σε άλλες περιπτώσεις μόνες τους οι ΗΠΑ, πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές κατά βάσεων και αεροδρομίων των Χούθι.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε παραπέρα συνέχιση αυτών των επιδρομών, όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις από τους Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο σχετικά με τα πλήγματα στην Υεμένη, ο Μπάιντεν παραδέχθηκε: «Εχουν σταματήσει τους Χούθι; Οχι. Πρόκειται να συνεχίσουν; Ναι».

Στο μεταξύ, ο Αχμεντ αλ Σάλεχ, ειδικός σύμβουλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Υεμένης (των δυνάμεων που πολεμούν στην Υεμένη ενάντια στους Χούθι με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας), ζήτησε την Πέμπτη «διεθνή υποστήριξη» για να διεξαχθούν χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, παράλληλα με τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον τους. Ο Σάλεχ δήλωσε πως οι «αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν είναι αποφασιστικοί στη μάχη εναντίον των Χούθι».

Οι Χούθι από την πλευρά τους απάντησαν στις αμερικανοβρετανικές επιδρομές με επιθέσεις σε πλοία αμερικανικών συμφερόντων, ενώ στην ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας ΙΖΒΕΣΤΙΑ εγγυώνται σε κινεζικά και ρωσικά πλοία «ασφαλή διέλευση» στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με συνέντευξη κορυφαίου στελέχους τους.

Στο μεταξύ, εξελίσσεται παράλληλα η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας από δυνάμεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αλλά και άλλων ΝΑΤΟικών «συμμάχων», όπως η Γαλλία (που έχει στείλει πολεμικά πλοία για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία γαλλικών συμφερόντων). Στην στρατηγικής σημασίας περιοχή έχει ενεργοποιηθεί η έναρξη της αποστολής «Φρουρός Ευημερίας» από περίπου 20 χώρες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στο όνομα της διαφύλαξης της ασφάλειας της διεθνούς ναυτιλίας.

Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζεται να αναπτύξει την δική της αποστολή δηλώνοντας «παρούσα» στην περιοχή προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Το Ιράν που από τις 2 Ιανουαρίου έστειλε τη φρεγάτα Alborz στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως σκέφτεται να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε την ίδια μέρα πως η Ινδία έχει ξεκινήσει «διπλωματικές συνομιλίες με το Ιράν και εφαρμόζει μέτρα για την προστασία των εξαγωγών της από τον αντίκτυπο των επιθέσεων σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα» από τους Χούθι. Αυτά ενώ ήδη δυνάμεις του ινδικού πολεμικού ναυτικού παρέχουν προστασία σε εμπορικά πλοία της χώρας που πλέουν στην Αραβική Θάλασσα.

Παράλληλα πολεμικά πλοία έχουν αναπτύξει ή στέλνουν προσεχώς και άλλες χώρες όπως η Δανία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

Την Παρασκευή, ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times ανέφερε πως η Κίνα (που εισάγει σχεδόν το 50% του αργού πετρελαίου από το Ιράν και έχει βάση στρατιωτική στο Τζιμπουτί) απηύθυνε έκκληση «προς όλα τα σχετικά μέρη να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική οδό για το διεθνές εμπόριο».

«Ανταλλαγή» πληγμάτων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν

Στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ήρθε να προστεθεί η «ανταλλαγή» πληγμάτων μεταξύ Ιράν και Πακιστάν.

Το Ιράν επέλεξε, για πρώτη φορά, να εξαπολύσει το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου πυραυλική επίθεση στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, βάλλοντας (κατά την ανακοίνωσή του) εναντίον θέσης τζιχαντιστών της οργάνωσης «Στρατός Δικαιοσύνης». Ωστόσο, οι ιρανικοί πύραυλοι «ακριβείας» προκάλεσαν το θάνατο ενός βρέφους και ενός παιδιού.

Η ασυνήθιστη ιρανική επίθεση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πακιστάν, που προχώρησε σε αντίποινα το πρωί της 18ης Ιανουαρίου. Πραγματοποίησε έτσι, αεροπορικές επιθέσεις στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν Σιστάν - Μπαλουχιστάν, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 9 αμάχων, μεταξύ τους και 4 παιδιών.

«Οι δυνάμεις μας διεξήγαγαν πλήγματα με στόχο μαχητές Βελούχους εντός του Ιράν», διευκρίνισε την Πέμπτη Πακιστανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «οι μαχητές που μπήκαν στο στόχαστρο ανήκουν στο BLF», δηλαδή στο «Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων» που επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας Μπαλουχιστάν.

Την Παρασκευή, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών έκαναν προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους, συμφωνώντας πως «η συνεργασία και ο συντονισμός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ενισχυθούν».

Δεν πρέπει ωστόσο να θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως οι ιρανο-πακιστανικές εχθροπραξίες εστιάζονται στην περιοχή του Μπαλουχιστάν καθώς μεταξύ των άλλων η περιοχή είναι μέρος του στρατηγικού παζλ του «Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν» (CPEC), που αποτελεί τμήμα της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

Εκεί, η Κίνα έχει αναλάβει προγράμματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, κατασκεύασε αεροδρόμιο και λιμάνι στη νότια πακιστανική πόλη Γκουαντάρ. Παράλληλα, στο Μπαλουχιστάν υπάρχει σημαντικός (αλλά ανεκμετάλλευτος) ορυκτός του πλούτος. Η καναδική μεταλλευτική εταιρεία «Barrick Gold», που κατέχει μερίδιο 50% στο ορυχείο χαλκού και χρυσού, Reko Diq, στην περιφέρεια Τσαγκάι της επαρχίας, θεωρεί ότι το ορυχείο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού και χρυσού στον κόσμο, πέρα από τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τις ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Το υπέδαφος του Μπαλουχιστάν διαθέτει επίσης κοιτάσματα γαιάνθρακα, χρωμίτη, σιδερομεταλλεύματα, μάρμαρο, θειάφι, χαλαζία και ασβεστόλιθου.

«Πολύ πιο μεγάλη» η πιθανότητα πολέμου Ισραήλ - Λιβάνου

Στο Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού Χέρτζι Χαλεβί, προειδοποίησε μεσοβδόμαδα πως η κλιμάκωση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο με τον Λίβανο, καθώς νωρίτερα ο στρατός αύξησε το εύρος αεροπορικών επιδρομών στο βάθος μεθοριακών περιοχών του νοτίου Λιβάνου κατά δυνάμεων της Χεζμπολάχ.

«Η πιθανότητα ενός πολέμου» εναντίον της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο, «εντός των προσεχών μηνών» είναι σήμερα «πολύ πιο μεγάλη από ό,τι ήταν στο παρελθόν» είπε ο Ισραηλινός στρατηγός, εξηγώντας πως ήδη τα στρατεύματα του Ισραήλ είναι «στη φάση αύξησης της ετοιμότητας για μάχη στο Λίβανο».

Στο Ιράκ, οι επιθέσεις με ντρόουν κατά αμερικανικών στρατευμάτων συνεχίστηκαν, ενώ κλιμακώθηκαν οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ κατά Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ.

Επιπλέον, το Ιράν βομβάρδισε περιοχή της Ερμπίλ στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ στην αρχή της βδομάδας, λέγοντας πως χτύπησε «στρατηγείο» κατασκοπείας της Mossad.

Η έξαρση στρατιωτικών κινήσεων έκανε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι να ζητήσει ξανά μεσοβδόμαδα από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στον «διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους» να αποχωρήσουν από το ιρακινό έδαφος.

Επίσης, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσείν, με αφορμή τις ιρανικές επιθέσεις στο Ερμπίλ δήλωσε στο CNN πως οι ιρανικές επιδρομές συνιστούν «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και πως θα υποβληθεί σχετική διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη μεριά του Ιράκ.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ