Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονικές επιθέσεις με στόχο την ισοπέδωση της Γάζας, τον εκτοπισμό και τη διαιώνιση της κατοχής

Copyright 2024 The Associated

Με τις δολοφονικές επιθέσεις του κατοχικού στρατού να συμπληρώνουν την Παρασκευή 105 μέρες, το Ισραήλ προχωρά στην πράξη τα σχέδιά του για διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και πλήρη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, ενώ έχει ήδη εκτοπίσει πάνω από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους (σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα), στριμώχνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία τους σε μια όλο και πιο μικρή περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς όλο και πιο νότια.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν την πολύμορφη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη του Ισραήλ, αναμασούν ακόμα και σήμερα το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου, ενώ οι όποιοι «αστερίσκοι» θέτουν, αφορούν στη διασφάλιση των συμφερόντων τους συνολικά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, έναντι των ανταγωνιστών τους.

Οι σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έφτασαν τους 24.762 και οι τραυματίες τους 62.108, ενώ πάνω από 7.000 είναι οι αγνοούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταπλακώθηκαν κάτω από τόνους ερειπίων.

Ολοι οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν μια κόλαση διαρκών βομβαρδισμών και απίστευτης καταστροφής από τις ισραηλινές επιθέσεις και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχουν διαλύσει το σύστημα Υγείας και όλες τις βασικές υποδομές σε υδροδότηση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες.


Copyright 2023 The Associated

«Ολα γίνονται στόχος», λένε εκτοπισμένοι άμαχοι σε δημοσιογράφους, δεν υπάρχει κανένα «ασφαλές μέρος», ούτε καν στη νότια Γάζα, ούτε καν στις περιοχές γύρω από τα νοσοκομεία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι, αλλά δέχονται ξανά βομβαρδισμούς, όπως έγινε μέσα στη βδομάδα στην περιοχή του Νοσοκομείου Νάσερ της νότιας πόλης Χαν Γιούνις.

Συνεχή είναι τα σοκαριστικά στοιχεία που ανακοινώνουν υπηρεσίες του ΟΗΕ. Αξιωματούχος της UNICEF επισήμανε την Παρασκευή ότι από την αρχή του πολέμου γεννήθηκαν περίπου 20.000 βρέφη σε επισφαλείς συνθήκες, δίχως πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες Υγείας ή επαρκή σίτιση και στέγαση.

Ο ίδιος τόνισε ότι 135.000 παιδάκια ως 2 ετών αντιμετωπίζουν από τώρα σοβαρό κίνδυνο υποσιτισμού, προβλέποντας σύντομα πρωτοφανή αύξηση των ποσοστών βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας λόγω του πολέμου.

Ο Φ. Λαριζανί, επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι πολλοί Παλαιστίνιοι «δεν είναι πλέον σε θέση να ατενίσουν το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν τώρα στον δρόμο, σε αυτοσχέδιες σκηνές φτιαγμένες από κομμάτια πλαστικού ή κοιμούνται ακόμη και στο τσιμέντο».

Πρόσθεσε ότι το 60% των κτιριακών υποδομών του θύλακα έχει καταστραφεί ή υπέστη ζημιές, ωστόσο στη βόρεια Γάζα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. «Για εμάς, ο βορράς είναι η επιτομή της ανθρωπιστικής καταστροφής», συνόψισε ο επικεφαλής της UNRWA, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «έκταση με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και με συντρίμμια, όπου καμία υπηρεσία δεν λειτουργεί».

Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 6 - 14 ετών δεν έχουν καμία πρόσβαση στην Εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Πολύμηνη συνέχιση του μακελειού με στόχο τη διαιώνιση της κατοχής

Την ίδια ώρα, τον στόχο του Ισραήλ για διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης και για πολύμηνη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα για την επίτευξη αυτού του σκοπού επιβεβαιώνει η ισραηλινή πολιτική ηγεσία, με χαρακτηριστικές δηλώσεις τόσο από τον πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, όσο και από τον - «μετριοπαθή» υποτίθεται - Πρόεδρο, Ισ. Χέρτζογκ.

«Η επόμενη μέρα μετά τον Νετανιάχου σημαίνει παλαιστινιακό κράτος», είπε το βράδυ της Πέμπτης ο Νετανιάχου, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδια των ΗΠΑ σχετικά με την «επόμενη μέρα» και παραπέμποντας στις εξελισσόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις και διεργασίες στο Ισραήλ γύρω από το ενδεχόμενο κυβερνητικής εναλλαγής.

Ο ίδιος εμφάνισε τον εαυτό του ως τον αποτελεσματικότερο εγγυητή της αποτροπής ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους, προσθέτοντας ότι «αυτή η σύγκρουση δεν είναι για την έλλειψη κράτους, αλλά για την ύπαρξή του».

«Τεκμηριώνοντας» τη διαιώνιση και παραπέρα σκλήρυνση της κατοχής, πρόσθεσε: «Από όποιο έδαφος κι αν αποσυρόμαστε εισπράττουμε τρομοκρατία σε βάρος μας. Συνέβη στον νότιο Λίβανο, συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας, συνέβη στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. κατεχόμενη Δυτική Οχθη) όταν το κάναμε αυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε «διευθέτηση σε ένα ορατό μέλλον» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει «ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη ποταμού».

«Αυτός ο όρος έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα της κυριαρχίας, αλλά τι να κάνεις;», ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας οποιοδήποτε κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος...

Αναφορικά με την ισραηλινή σφαγή στη Γάζα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα μέχρι τη νίκη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την επιτύχουμε», προσθέτοντας μάλιστα ότι «ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, την ίδια μέρα, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισ. Χέρτζογκ, ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι στην παρούσα φάση «κανένας Ισραηλινός με σώας τας φρένας δεν σκέφτεται την ειρηνευτική διαδικασία».

Ηδη από τις πρώτες βδομάδες μετά την 7η Οκτώβρη, άλλωστε, ο Χέρτζογκ είχε δηλώσει ότι αυτήν την περίοδο δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «λύση δύο κρατών»...

Με δεδομένους τους κοινούς στόχους της ισραηλινής αστικής τάξης σε βάρος των Παλαιστινίων, καταγράφονται παράλληλα αντιθέσεις για την αποτελεσματικότερη προώθησή τους.

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού και άνευ χαρτοφυλακίου υπουργός στην κυβέρνηση πολέμου του Ισραήλ, στρατηγός ε.α. Γκάντι Αϊζενκοτ, ελάχιστες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου το βράδυ της Πέμπτης, βγήκε στο ισραηλινό «Κανάλι 12» και διαφοροποιήθηκε, υποστηρίζοντας ότι μόνο με εκεχειρία θα απελευθερωθούν οι δεκάδες όμηροι της Χαμάς στη Γάζα. «Καλλιεργούν ψευδαισθήσεις όσοι ισχυρίζονται ότι θα το πετύχουν με στρατιωτική πίεση», ανέφερε.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης πως τις πρώτες μέρες του πολέμου αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή σχέδιο «προληπτικής επίθεσης κατά του Λιβάνου», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος επειδή θα επρόκειτο για «στρατηγικό λάθος» που θα πυροδοτούσε περιφερειακό πόλεμο.

Παζάρια για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή προετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, την ίδια ώρα που στηρίζουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ, κοιτάζουν παράλληλα τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, μιλώντας γενικά και αόριστα για ένα «μονοπάτι» για «λύση δύο κρατών».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα και με ένα μπαράζ «διαρροών» σε αμερικανικά ΜΜΕ, προαναγγέλλουν ουσιαστικά μελλοντικά παζάρια για «εξομάλυνση σχέσεων» του Ισραήλ με συμμάχους τους στην περιοχή, τα οποία θα περιλαμβάνουν και ένα «ειρηνευτικό» σχέδιο διαιώνισης της κατοχής, σαν αυτό που είχε παρουσιαστεί από την Ουάσιγκτον το 2020, επί προεδρίας Τραμπ - το οποίο δεν έχει καμία σχέση με ένα πραγματικά ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε από το Νταβός ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτύχει γνήσια ασφάλεια χωρίς μονοπάτι για ένα παλαιστινιακό κράτος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης και στην ενότητα στη Μέση Ανατολή, «απομονώνοντας» τον βασικό αντίπαλο του Ισραήλ, το Ιράν.

Στο κάδρο της σύγκρουσης και των παζαριών επιχειρούν να αναβαθμίσουν τη θέση τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Σε μια χαρακτηριστική τέτοια κίνηση, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Μπογκντάνοφ, συνάντησε στη Μόσχα την Παρασκευή αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Κατοχική βία και αιματηρές επιδρομές στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός παράλληλα εντείνει την στυγνή βία σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης.

Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις νεαρών Παλαιστινίων από drones ή πυρά ελεύθερων σκοπευτών είναι καθημερινές. Καθημερινές είναι και οι τρομοκρατικές εισβολές του στρατού σε πόλεις και χωριά, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή τη βδομάδα την πόλη Τουλκαρέμ που δέχθηκε την πολιορκία του στρατού την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι δυνάμεις κατοχής και στον καταυλισμό Μπαλάτα που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ναμπλούς.

Παράλληλα με τις δολοφονίες Παλαιστινίων από τον κατοχικό στρατό, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού συνέχισαν την καταστροφή δρόμων, υποδομών ηλεκτρικού ρεύματος και υδροδότησης. Κατά εκατοντάδες συνεχίζονται ταυτόχρονα και οι συλλήψεις Παλαιστινίων, πολλοί από τους οποίους ρίχνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για «ανάκριση», όπου συχνά έχουν καταγγελθεί ψυχολογικά και σωματικά βασανιστήρια και παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων.


Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πλήρης κάλυψη στα ισραηλινά εγκλήματα από τις ΗΠΑ (2023-11-17 00:00:00.0)
Επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Νετανιάχου και Αμπάς (2023-09-06 00:00:00.0)
Ομιλία Ισραηλινού Προέδρου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ (2023-07-20 00:00:00.0)
Επίσκεψη του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου (2021-08-19 00:00:00.0)
Εντεινόμενη κινητικότητα από «διαμεσολαβητές» με σταθερό το έγκλημα της κατοχής (2021-07-17 00:00:00.0)
Συνενοχή η σιωπή για τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων (2020-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ