Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ανυποχώρητα απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

Τις συνέπειες από το νέο νομοσχέδιο συζήτησε η βουλευτής του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά μιλώντας με πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους

Στο Ρέθυμνο
Στο Ρέθυμνο
Περιοδείες σε πανεπιστήμια της Κρήτης έκανε την Πέμπτη και την Παρασκευή η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, σε χώρο της Βιβλιοθήκης, η Αφροδίτη Κτενά μίλησε σε μέλη ΔΕΠ, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας μεταξύ των άλλων:

«Χαιρετίζουμε τους πρωτοφανείς σε παλμό και δυναμισμό αγώνες των φοιτητών, που έχουν στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους σε δωρεάν μόρφωση υψηλού επιπέδου, πτυχία με αξία, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους κόπους των οικογενειών τους. Μήνυμα που έχει στριμώξει την κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί σπασμωδικά, εξαγγέλλοντας εξετάσεις διαδικτυακά και απειλώντας με εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Ως ΚΚΕ έχουμε πει ότι όταν ακούμε στον τόπο αυτό για "απελευθέρωση", μετά το έγκλημα στα Τέμπη με την "απελευθέρωση" των σιδηροδρόμων, με τα πολύχρωμα τιμολόγια της ενεργειακής φτώχειας με την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέο γύρο άγριας επίθεσης εναντίον μας, να αποτρέψουμε ένα νέο έγκλημα. Ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συμπληρώνει το παζλ όλων των νόμων - πλαίσιο των προηγούμενων δεκαετιών, ενταγμένων στη στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης που θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη της Μπολόνια. Ενιαίος χώρος μόνο για επενδυτές, για να "ψωνίζουν" φθηνά εργαζόμενους και καινοτόμα γνώση τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους είναι ένας κατακερματισμένος χώρος, πολλών εκπαιδευτικών ταχυτήτων, με στόχο μια δυναμική δεξαμενή φθηνών απασχολήσιμων πτυχιούχων. Το ΚΚΕ στέκεται ανυποχώρητα απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, μέσα και έξω από τη Βουλή, και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες σε αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μην τολμήσει καν η κυβέρνηση να το καταθέσει, να το πάρει πίσω, να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην καταστολή, είτε με ανοιχτή αστυνομική βία είτε με τρομοκρατία, για το χάσιμο του εξαμήνου».

Ειδικότερα για τις συνέπειες στους εργαζόμενους

Στη Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο
Στη Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο
Η Αφροδίτη Κτενά παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο δημαρχείο της πόλης, ενώ αργότερα περιόδευσε στη Βιβλιοθήκη, στον ΕΛΚΕ και στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Εκεί, ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, της συσπείρωσης γύρω από τους συλλόγους και τα σωματεία τους, ως μονόδρομο τόσο για την προστασία τους από αυθαιρεσίες κι αντιδραστικές εξελίξεις όσο και για την απόσπαση κατακτήσεων, μέτρων ανακούφισης. Τόνισε πως το επικείμενο νομοσχέδιο θα πλήξει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο, θα εντείνει την «ευελιξία» και την εκμετάλλευση. Θα εκμεταλλευτεί το ήδη υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο αλλά και τους αντεκπαιδευτικούς νόμους, με τελευταίο τον νόμο Κεραμέως, που έχουν οδηγήσει στη μη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ΙΔΟΧ και στην επί δεκαετίες ομηρία τους μέσω κυλιόμενων συμβάσεων, σημειώνοντας πως η σχετική Ερώτηση που υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν έχει συζητηθεί από την κυβέρνηση. Η δε ψηφιοποίηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους. Αντίθετα, με δεδομένο τον όγκο των εργασιών που θα κληθεί να υποστηρίξει για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου, το ήδη ελάχιστο διοικητικό προσωπικό θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα, σύνθετα καθήκοντα, και την υποχρέωση να εκπαιδευθεί στα νέα συστήματα με δική του ατομική ευθύνη, στον «ελεύθερο» χρόνο του, όπως είναι οι Κυριακές - κάτι που, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, γίνεται ήδη.

Στην εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ
Στην εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ
Η Αφροδίτη Κτενά σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε τους διεκδίκηση, μέσα και έξω από τη Βουλή, και τους κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.

Στο Ηράκλειο

Την Παρασκευή η Α. Κτενά περιόδευσε, ως επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης, όπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, καθώς αυτή λειτουργεί με 13 μόλις άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για προμήθεια νέων συγγραμμάτων. Η Α. Κτενά τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη «πληρώνει το μάρμαρο» της πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου, που θα ενταθεί με το επικείμενο νομοσχέδιο και θύμισε την πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την υπολειτουργία της Βιβλιοθήκης προς το υπουργείο Παιδείας, στην οποία δεν έχει δοθεί απάντηση.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και συζήτησαν για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και το επικείμενο νομοσχέδιο. Η Α. Κτενά τόνισε ότι «απελευθέρωση» του πανεπιστημίου σημαίνει εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του μέσω της «αυτονόμησής» του από την κρατική χρηματοδότηση, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβολή διδάκτρων, εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας του, ανταποδοτική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας και άλλων λειτουργιών του, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση πετυχαίνει την απαλλαγή του κράτους από την παροχή δημόσιας δωρεάν Τριτοβάθμιας Παιδείας, άρα απελευθέρωση κονδυλίων για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεταθέτει την ευθύνη για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εκτακτων Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Κρήτης και τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, της συσπείρωσης στους συλλόγους τους.

Εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ

Επίσης την Παρασκευή, η Αφροδίτη Κτενά και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος, μαζί με αντιπροσωπεία μελών της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση του Συλλόγου ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ και του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, με θέμα τον ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση η Α. Κτενά χαιρέτισε τους μεγάλους αγώνες των φοιτητών και μίλησε για τις αρνητικές συνέπειες του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αυτούς τους σχεδιασμούς το ΚΚΕ στέκεται απέναντι και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες που βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ κλείνοντας σχολίασε μεταξύ άλλων το 1% με το οποίο θα συμβάλει υποτίθεται η «απελευθέρωση» του δημόσιου πανεπιστημίου στο ΑΕΠ της χώρας, καλώντας τους πανεπιστημιακούς να σκεφτούν «το 10% της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας: Τι έχει αφήσει στους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στο δικαίωμα του ελληνικού λαού στην αναψυχή και την ξεκούραση;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ