Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξισώνει τους φοιτητικούς αγώνες με το κοινό ποινικό έγκλημα!

Με προκλητικές και απαράδεκτες εξισώσεις ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» να επιτεθεί στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει τις καταλήψεις των χιλιάδων φοιτητών με ληστεία και τους χιλιάδες φοιτητές που συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις με ληστές!

Απογειώνοντας την πολιτική της συκοφάντησης του νεολαιίστικου κινήματος, αλλά και την απέχθεια προς τους λαϊκούς αγώνες, είπε συγκεκριμένα ότι «μια "δημοκρατική διαδικασία", μια συνέλευση φοιτητών, δεν μπορεί να δικαιολογεί μια παράνομη πράξη. Είναι σαν να βρισκόμαστε εμείς εδώ στο στούντιο και να λέμε "είμαστε δέκα άτομα, αποφασίζουμε δημοκρατικά να πάμε να ληστέψουμε το διπλανό μπακάλικο". Δεν γίνεται. Η κατάληψη από τη φύση της λοιπόν είναι μια πράξη η οποία είναι παράνομη». «Δεν είναι ανεκτή», επέμεινε, την ίδια στιγμή που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ακόμα και το αστικό τους το Σύνταγμα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι «καν σίγουρος ότι καθρεφτίζει την πραγματική θέληση» των φοιτητών, όταν οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις παίρνονται μέσα από μαζικές συνελεύσεις και διαδικασίες.

Παραπέρα, συνέχισε να ισχυρίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τάχα να στηρίξει τα δημόσια, «που θα απελευθερωθούν από τη γραφειοκρατία, θα συμπράττουν με ιδρύματα του εξωτερικού και θα προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό», αποκρύπτοντας ότι αυτά τα σχέδια εμπορευματοποιούν παραπέρα την Ανώτατη Εκπαίδευση και υποβαθμίζουν τα πτυχία, βάζοντας επιπλέον φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Διόλου τυχαία, σε μια αποστροφή του λόγου του έσπευσε ο ίδιος να θυμίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λέγοντας ότι «είναι μια πολύ σωστή μεταρρύθμιση, και ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε από τα πανεπιστήμια εκ των πραγμάτων βάζει και ένα πλαίσιο ή ένα φρένο και στον αριθμό (σ.σ. φοιτητών) που μπορούν τα ίδια τα πανεπιστήμια να εξυπηρετήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι τέλη Φλεβάρη, δίνοντας ...παράταση στον παλαιότερο ισχυρισμό του ότι θα ψηφιζόταν μέσα στον Γενάρη. Και, φυσικά, όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και τις αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών, συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έχει ταχθεί κατά των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης προχθές το βράδυ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1» έπιασε κι αυτός το νήμα της προσπάθειας καταστολής των κινητοποιήσεων, «κλείνοντας το μάτι» στους πρυτάνεις να ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας για την καταστολή των καταλήψεων. «Θα παρέμβουμε όπου και όποτε χρειαστεί, αλλά θέλουμε συνεργασία με τους πρυτάνεις, για να είναι αποτελεσματική η παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε τους πρυτάνεις σε κάθε πτυχή. Αλλά, από την άλλη, το αυτοδιοίκητο έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά τα δημόσια πανεπιστήμια, παραβλέποντας ότι η χρηματοδότησή τους είναι μίλια μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα. Αναφερόμενος δε στο επικείμενο νομοσχέδιο, είπε ότι από τα 200 άρθρα του τα 170 θα αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, για να δείξει ότι σε αυτά βρίσκεται το μέλημά τους. Και πράγματι βρίσκεται σε αυτά, όχι όμως για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών, των σπουδών, των υποδομών, αλλά για να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και την εμπορευματοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ