Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δεν κρατιούνται οι μεγαλοεπιχειρηματίες...

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν κρατιούνται και φυσικά δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα... Πριν προλάβει καν να ψηφιστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πριν καν τον δούμε αφού ακόμα δεν έχει κατατεθεί στη διαβούλευση, τα σχέδια του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας να ιδρύσει παράρτημα στη χώρα μας προχωρούν ταχύτατα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τη συγκέντρωση εταιρειών που της γνωστοποιήθηκε από 18/1/2024 (όπως υποχρεώνεται από το άρθρο 6 παρ. 6 του Ν. 3959/2011). Σύμφωνα με αυτή:

«1. Η επιχείρηση HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED του ομίλου Hellenic Healthcare Group και ο Οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Π. Λ. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, του ομίλου EDEX - Educational Excellence Corporation Limited (επιλέγεται κατά περίπτωση ένα εκ των παρακάτω):

  • Ιδρύουν επιχείρηση, στην οποία θα έχουν κοινό έλεγχο, με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited.
  • Αποκτούν από κοινού τον έλεγχο της επιχείρησης με την επωνυμία VANES LIMITED.

2. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κοινών επιχειρήσεων είναι:

I) Η UNGBM Limited θα έχει ως καταστατικό σκοπό την παροχή ειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

II) Η δραστηριότητα της VANES Limited θα συνίσταται στη διάθεση της ακίνητης περιουσίας της για την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές της UNGBM».

Κοινώς, το κυπριακό πανεπιστήμιο και η αντίστοιχη κυπριακή εταιρεία του ομίλου HHG ιδρύουν επιχείρηση παραρτήματος του πανεπιστημίου στη χώρα μας με «σκοπό την παροχή ειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών», ενώ φροντίζουν αντίστοιχα και για την επιχείρηση που θα εξασφαλίσει τις υποδομές του. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος HHG «αξιοποιεί τα επενδυτικά κεφάλαια του CVC Capital Partners» και αποτελεί τον «μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα», με 9 θεραπευτήρια (ανάμεσά τους τα «Υγεία», «Μητέρα», «Metropolitan»), καθώς και διαγνωστικά κέντρα κ.ά.

Να σημειωθεί εδώ ότι το ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο είναι κερδοσκοπικό, δηλαδή μοιράζει τα κέρδη στους μετόχους του. Οχι ότι έχουν καμιά διαφορά βέβαια αυτά τα ιδρύματα από τα μη κερδοσκοπικά που επανεπενδύουν τα κέρδη στην επιχείρηση - πανεπιστήμιο, αλλά καταρρίπτεται έτσι και το φύλλο συκής της κυβερνητικής προπαγάνδας περί μη κερδοσκοπικών.

Από την άλλη, μπορεί να πει κανείς ότι το κυπριακό πανεπιστήμιο φτιάχνει στη χώρα μας ένα κολέγιο, σαν αυτά που ήδη λειτουργούν και με τη νομοθεσία που τα διέπει. Ωστόσο, το υπουργείο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι τα κολέγια που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να αιτηθούν να αναγνωριστούν ως πανεπιστήμια και, από την άλλη, μας είχαν ζαλίσει εδώ και καιρό τα δημοσιεύματα (που προετοίμαζαν το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) ότι κυπριακό πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται να κάνει Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα... Ασε που με την επικύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας πια, όλα θα αναγνωρίζονται εξίσου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι φέρνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης (2024-02-14 00:00:00.0)
Τα όνειρα των φοιτητών και οι αγωνίες των πανεπιστημιακών μπορούν να συναντηθούν με την πρόταση του ΚΚΕ (2024-01-18 00:00:00.0)
Φοιτητική συγκέντρωση στην Κοζάνη την Παρασκευή (2014-03-22 00:00:00.0)
Ετοιμοι να φτιάξουν πανεπιστήμια... (2007-01-31 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην αναθεώρηση και αναστέλλουν τη λειτουργία τους (2007-01-10 00:00:00.0)
Κέντρο προπαγάνδισης της "ευρωπαϊκής ιδέας" (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ