Σάββατο 3 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
Δυόμισι χιλιάδες ευρώ για αμυγδαλές στο δημόσιο νοσοκομείο

«Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο», ομολογεί η κυβέρνηση ενόψει του ανοίγματος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Πόσο θα κοστίζουν όμως αυτά τα χειρουργεία;

Αν πάρουμε ως δείκτη τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ένας ενδεικτικός τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων έχει ως εξής:

Αμυγδαλεκτομή και / ή αδενοειδεκτομή: 2.478 ευρώ.

Λοιμώξεις / φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές: 5.573 ευρώ.

Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές: 10.000 ευρώ.

Στεφανιαία παράκαμψη (χωρίς επιπλοκές): 7.276 ευρώ.

Στεφανιαία παράκαμψη (με επιπλοκές): 8.924 ευρώ.

Επεμβάσεις καρδιακών βαλβίδων: 9.328 ευρώ.

Μεταμόσχευση καρδιάς: 80.000 ευρώ.

Οι παραπάνω τιμές μάλιστα θεωρούνται «παρωχημένες» και αναμένεται να υπάρξει επανακοστολόγηση σύμφωνα με το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs), που θα αντικαταστήσει τα ΚΕΝ και η εφαρμογή του αποτελεί καθοριστικό εργαλείο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας να γίνεται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν (2021 - ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας ήταν 16,665 δισ. ευρώ. Από το σύνολο της δαπάνης στην Υγεία σήμερα το κράτος συμμετέχει με 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 69,6% - άμεσες 37,8% και έμμεσες (ΟΚΑ) 31,8%. Αυτή η κατανομή των δαπανών στην Υγεία αντανακλά την πολιτική περιορισμού της κρατικής δαπάνης και την ανάληψη μεγαλύτερου βάρους από τον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ