Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Το λογικό πρόστιμο του Δρυ

Ενισχύει φέτος η κυβέρνηση την πολιτική εκσυγχρονιστικού αντιαγροτικού παραλογισμού, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Κατά τα πρότυπα των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας της ΕΕ, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιβάλλει και φέτος «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι. Παράλληλα επιβάλλει, καθ' όλα παρανόμως, και χρηματικά πρόστιμα για κάθε υπέρβαση πάνω από το κυβερνητικό «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης. Και τούτο γίνεται, για να συγκαλυφτεί το πλαφόν και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας του νέου κανονισμού της ΕΕ, που ψήφισε πέρσι τέτοιον καιρό η κυβέρνηση! Ο υπουργός Γεωργίας, όμως, θεωρεί απολύτως λογικό αυτό που γίνεται φέτος σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών!

Ο Γ. Δρυς ρωτήθηκε χτες για τα όσα «ευτράπελα» ορίζει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ομως για άλλη μια φορά οι απαντήσεις που έδωσε ήταν απογοητευτικές και εξοργιστικές για τους βαμβακοπαραγωγούς. Ο υπουργός ρωτήθηκε κυρίως για την καθιέρωση των αυθαίρετων προστίμων στη στρεμματική απόδοση. Και γενικώς απάντησε, κάπως έτσι: «Δεν υπάρχει δυνατότητα να ελέγξουμε με τα στρέμματα την παραγωγή. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε κάποια άλλα μέτρα».

Μετά από αυτή την απάντηση ο υπουργός Γεωργίας κλήθηκε να απαντήσει σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Αν ένας βαμβακοπαραγωγός δηλώσει 10 στρέμματα και βγάλει 450 κιλά το στρέμμα βαμβάκι, το δούλεψε, το πότισε, το λίπανε, όπως λέτε και εσείς με ορθές γεωργικές πρακτικές κλπ., ενώ του έχετε βάλει ηρτημένη παραγωγή ή μέση στρεμματική απόδοση, όπως τη λέτε, 300 κιλά, του λέτε τώρα, φίλε έχεις πάνω από 30% υπέρβαση και έχεις πρόστιμο 50 ευρώ το στρέμμα; Είναι λογικό αυτό;

- Γ. Δρυς: Πολύ.

- Γιατί;

- Γ. Δρυς: Διότι θέλουμε...

- Ο άνθρωπος το πάλεψε, έκανε έξοδα, δηλαδή του λέτε μη φροντίζεις το βαμβάκι σου για να έχεις μικρότερη παραγωγή;

- Γ. Δρυς: Δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα.

- Τι του λέτε, δηλαδή;

- Γ. Δρυς: Λέμε, έχει μια παραγωγή ανά στρέμμα που είναι αυτή. Μπορεί να κάνει μια υπέρβαση που είναι συγκεκριμένη και ταυτόχρονα...

- Μα η υπέρβαση είναι μόνο 10% επί της μέσης στρεμματικής απόδοσης, απ' όσο ξέρω...

- Γ. Δρυς: Αυτό μπορούμε να κάνουμε...

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ