Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σωτήρης Σωτηρόπουλος

Καθηγητής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση γι' αυτό που αποκαλούμε πλέον «νέο πανεπιστήμιο» αφορά στην ίδρυση ιδρυμάτων τα οποία δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το πανεπιστήμιο. Αποτελεί ένα αντιλαϊκό μέτρο, ενώ είναι ταυτόχρονα αντιακαδημαϊκό και αντιαναπτυξιακό.

Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση, μπροστά στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, και στις αντιδράσεις των Συλλόγων των πανεπιστημιακών, επιστρατεύει τους υποστηρικτές της μέσα στα πανεπιστήμια αλλά και εκτός ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενάντια στην απόφαση συναδέλφων από διάφορα Τμήματα να μην ακολουθήσουν την ντιρεκτίβα της εξ αποστάσεως εξέτασης, η οποία χρησιμοποιείται ως απεργοσπαστικό μέτρο αλλά ταυτόχρονα είναι και βαθιά αντιακαδημαϊκό, γιατί χτυπάει την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των πανεπιστημιακών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Γι' αυτό εκτιμώ ότι αυτή είναι η στιγμή που το κίνημα που αναπτύσσεται τόσο από τους φοιτητές όσο και από τους καθηγητές δεν πρέπει να σταματήσει, και θέλω να ελπίζω ότι θα έχει και πολλαπλασιαστικά πολιτικά οφέλη. Υπερασπίζουμε την ανεξαρτησία των ακαδημαϊκών και τον αγώνα των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ