Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τάσος Καραγάνης

Καθηγητής Εικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τρεις μπορώ να πω θα είναι οι συνέπειες αυτού που θέλει να φέρει η κυβέρνηση. Η πρώτη είναι ότι υπηρετεί τη γενικότερη αντίληψη περί μείωσης των δημόσιων δαπανών, δίνοντας ένα κομμάτι από μία δοσμένη πίτα σε κάποιους ιδιώτες, μεταφέρεις ένα μέρος της δαπάνης σε αυτούς. Αυτό είναι το ένα.

Ενα δεύτερο θα είναι μία αρπαχτή. Αυτοί που θα τα πάρουνε θα πάρουν ένα κομμάτι που δεν ξέρουμε ούτε πώς θα το διαχειριστούν ούτε τι θα κάνουν. Η λογική λέει ότι θα πάρουν και ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι από την υπόλοιπη χρηματοδότηση για την Παιδεία γιατί δεν βγαίνει η δαπάνη με δίδακτρα. Η Πάντειος π.χ. έχει 10 εκατομμύρια προϋπολογισμό και έχει 3 - 4 χιλιάδες ενεργούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει 2.500 ευρώ κατ' έτος τον φοιτητή, επί 4 χρόνια πάει 10.000. Είναι δυνατόν να βρεθούν ελληνικές οικογένειες να δίνουν 10 χιλιάρικα σε 3 - 4 χρόνια μέσα; Οχι! Πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα απαιτήσουν και μέσω των ευρωπαϊκών νομοθεσιών, αιτημάτων, κανονισμών, οδηγιών ένα κομμάτι ακόμα μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα, δηλαδή τα δημόσια πανεπιστήμια.

Είναι ψευδεπίγραφο το «δημόσιο και ιδιωτικό», είναι ψευδεπίγραφο το «μη κερδοσκοπικό», γιατί μπορούμε να θυμηθούμε τη λογική των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, οι οποίες δεν έχουν κέρδος, αλλά δίνουν εργολαβίες σε εταιρείες που έχουν κέρδος. Δηλαδή απλώς το κέρδος θα αλλάξει μία μορφή.

Και μία τελευταία συνέπεια είναι ότι θα έχει μία τρομερή επίδραση πάνω στην ελληνική κοινωνία γιατί μέχρι τώρα μέσω των σπουδών μπορούσε κάποιος να ανελιχθεί κοινωνικά, να κάνει το μικροαστικό του όνειρο. Να ξεκινήσει ένας που ο πατέρας του ήταν ένας μεσοαστός - μικροαστός και ο ίδιος να γίνει μεγαλοαστός, μεγαλοδικηγόρος κ.λπ. Αυτά πάνε τώρα. Γιατί όταν θα κοπούν οι χρηματοδοτήσεις οι κανονικές, ε δεν θα έχεις και ποιότητα σπουδών!

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις. Αυτές έχουν κόστος. Πρώτα απ' όλα για τους φοιτητές, για τις οικογένειές τους, για την ακαδημαϊκή πορεία κ.λπ. Ερχόμαστε όμως και σ' ένα άλλο θέμα: Είναι τίποτα δωρεάν; Δεν είναι! Στο κάτω κάτω της γραφής αυτό το κόστος το πληρώνουν οι ίδιοι. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να τις κατηγορήσει ως παράνομες, γιατί αν θυμηθούμε λιγάκι την ιστορία, τα 50 - 60 τελευταία χρόνια, τις κινητοποιήσεις πάντα τις δίωκαν ως παράνομες. Από την άλλη μεριά έχει γίνει κάτι ποτέ χωρίς να ζητάς;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ