Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Τρομοκρατική» χαρακτήρισαν οι τουρκικές αρχές τη χτεσινή ένοπλη επίθεση έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Τσάγλαγιαν, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άτομα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ανέφερε ότι η επίθεση έγινε στην τρίτη είσοδο του δικαστικού μεγάρου, στο σημείο ελέγχου της αστυνομίας, ενώ ως δράστες φέρονται ένας άνδρας και μία γυναίκα, που ανήκουν - σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές - στην οργάνωση DHKP/C (που στη χώρα έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική»). Οι δύο φερόμενοι ως δράστες σκοτώθηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη προχτές ως ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Zhivko Kotsev, δήλωσε: «Επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για κατασκοπεία, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν θα προβώ σε περαιτέρω σχόλια».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάσισε χτες ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ δεν χαίρει δικαστικής ασυλίας από πιθανές νέες διώξεις για τον ρόλο του στα έκτροπα που έγιναν τον Γενάρη του 2021 στο Καπιτώλιο. Οι δικηγόροι του Τραμπ επρόκειτο να ασκήσουν έφεση και να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι «συντηρητικοί» δικαστές (6 έναντι 3).

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πτώσεις δέντρων και σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα στην Καλιφόρνια, εξαιτίας σφοδρής καταιγίδας που μαστίζει πολλές περιοχές της πολιτείας. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκ. Νιούσομ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 8 από τις 58 κομητείες. Παράλληλα, η πόλη του Λος Αντζελες βρίσκεται αντιμέτωπη με πλημμύρες που έχουν αποκλείσει δρόμους και διασταυρώσεις, όπως και επικίνδυνες κατολισθήσεις. Οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για τους λόφους του Χόλιγουντ και της Σάντα Μόνικα.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ανοίγουν αύριο οι κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής στο Πακιστάν, μετά και τις πρόσφατες πολυετείς καταδίκες του ηγέτη του κόμματος Κίνημα για τη Δικαιοσύνη (ΡΤΙ) και πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, ο οποίος τελικά δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο Χαν έχει καταγγείλει ανάμειξη ξένων υπηρεσιών (ΗΠΑ κ.λπ.) στην ανατροπή της κυβέρνησής του, πριν από δύο χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν διεργασίες για τους όρους συνεργασίας της χώρας με όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Τη Δευτέρα, τουλάχιστον 10 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος, στην περιφέρεια Ντέρα Ισμαήλ Χαμ.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-Ο-Πρενς, από χιλιάδες πολίτες που απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, κατηγορώντας τον για ανικανότητα στην αντιμετώπιση των ένοπλων εγκληματικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση ανομίας και προχωρούν σε μαζικές δολοφονίες και απαγωγές πολιτών. Αρκετοί διαδηλωτές έστησαν πύρινα οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ