Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Σε μαχητικό κλίμα οι εργαζόμενοι συζητούν για την οργάνωση της απεργίας

Καθημερινές και με μεγάλη συμμετοχή οι Γενικές Συνελεύσεις

Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας
Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας
Ξεχωρίζουν για τη μαζικότητά τους οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, με τις οποίες αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεών τους, τις άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν μπροστά στη μεγάλη μάχη. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα συσκέψεις σωματείων, όπου μαχητικά και ζωντανά μεταφέρεται πείρα από τους αγώνες που έχουν δοθεί μέχρι τώρα και συζητιέται η συνέχιση της μάχης από καλύτερες θέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής πραγματοποίησε μαζική και ζωντανή Γενική Συνέλευση, όπου εισηγητικά αναδείχθηκε η ανάγκη μεγαλύτερης συσπείρωσης των εργαζομένων ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και επιχειρησιακών συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις, με συγκροτημένα και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Τοποθετήσεις από μια σειρά χώρους δουλειάς - π.χ. από τα σωματεία σε «Demo», ΠΕΙΦΑΣΥΝ, «Βοehringer», «L'Oreal» κ.α. - καθώς και από εκπροσώπους του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού του ΕΚΠΑ και της Επιτροπής Αγώνα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ μετέφεραν εμπειρία από τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα του συντονισμού της δράσης και των κοινών αγώνων, που μπορούν να γίνουν ακόμα πιο μαζικοί, πιο αποφασιστικοί. Τονίστηκε ακόμα ότι μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη υπάρχουν οι δυνατότητες για να μπει άλλη μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη στους αγώνες της εργατικής τάξης, για τα δικαιώματα και τη ζωή που της αξίζει.

Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών
Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών
Συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη αποφάσισε και η μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από πολλές μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ Courier, «Speedex», ACS, «Γενική Ταχυδρομική», «FedEx», «Skroutz», «Skroutz Last Mile», «Box Now», και άλλες, μικρότερες. Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πείρα από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και η πίστη ότι με την ενότητα και την οργάνωσή τους μπορούν να έχουν κατακτήσεις. Χαιρετίστηκε η ίδρυση νέων επιχειρησιακών σωματείων σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου και αποτυπώθηκε η αναγκαιότητα ίδρυσης κι άλλων. Ακόμα, σημειώθηκε ότι στο επίκεντρο του αγώνα μπαίνει η υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών ΣΣΕ.

Το πρόγραμμα δράσης μέχρι την απεργία στις 28 Φλεβάρη και το πλαίσιο διεκδίκησης για την υπογραφή ΣΣΕ σε ξενοδοχεία και μεγάλες αλυσίδες εστίασης εγκρίθηκε στη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς για το διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες, μπροστά στην 8η Μάρτη. Οπως τονίστηκε, «βάζουμε μπροστά τη διεκδίκηση για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη μάχη!». Ακόμα, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και εγκρίθηκε η απόφαση της διοίκησης να υποδεχτεί, μαζί με τα υπόλοιπα συνδικάτα της Αττικής, την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.

Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής
Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής
Τη θέληση των εργαζομένων του κλάδου να δώσουν αποφασιστική μάχη στην απεργία ανέδειξε σύσκεψη του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου. Εισηγητικά έγινε αναφορά στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους και επισημάνθηκε ότι παρά την ανάπτυξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία στο χαρτί, στην εκτύπωση και ιδιαίτερα στη συσκευασία, οι εργαζόμενοι παραμένουν από το 2009 - όταν και υπογράφηκε η τελευταία κλαδική ΣΣΕ - με ατομικές συμβάσεις, απλήρωτη εργασία και εξαντλητικά ωράρια, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα. Επισημάνθηκαν ακόμα μια σειρά από θετικά παραδείγματα παρέμβασης και πάλης των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς από το προηγούμενο διάστημα, αλλά και πώς θα προχωρήσουν με σχέδιο συνελεύσεων και συζητήσεων με περισσότερους συναδέλφους, σε κάθε χώρο εργασίας, για να οργανώσουν την πάλη τους μπροστά στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 28/2 με τα δίκαια αιτήματά τους.

Συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φλεβάρη αποφασίστηκε επίσης στη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας ν. Αττικής. Στη συνέλευση πήραν μέρος εργάτες από πολλά εργοστάσια του κλάδου («Upfield», «Μινέρβα», «Rolco», «Lalizas», «Colgate» - «Palmolive» κ.ά.) και συζητήθηκαν η δράση του Συνδικάτου σε αυτούς τους χώρους, οι προβληματισμοί των εργαζομένων εκεί και η πείρα από τις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους μέχρι σήμερα. Στις διεκδικήσεις του Συνδικάτου ξεχωρίζει αυτή για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή Συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και για μέτρα ασφάλειας σε κάθε εργοστάσιο.


Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου
Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου

Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ