Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Αμεσα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια του ΟΑΣΑ

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια σε συγκοινωνιακές γραμμές του ΟΑΣΑ, καθώς και των επιβατών που μετακινούνται στις συγκεκριμένες γραμμές, ανέδειξε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ Γ. Σπηλιόπουλο. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών.

Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία ανέδειξε ως σοβαρό πρόβλημα τους απλήρωτους μισθούς μηνών και «τα απλήρωτα Σάββατα», όπως τα λένε οι εργαζόμενοι εννοώντας απλήρωτα δεδουλευμένα ρεπό Σαββάτου. Ακόμα, τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν με εντατικοποίηση της εργασίας, απάνθρωπα ωράρια που κάποιες φορές φτάνουν ακόμα και τις 16 ώρες οδήγησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια οδηγού και επιβατών, την τρομοκράτηση των εργαζομένων, τον εξαναγκασμό τους να δουλεύουν ρεπό, καθώς και να κάνουν και άλλες εργασίες άσχετες με την ειδικότητα του οδηγού, όπως ο καθαρισμός του οχήματος, καθώς και τους εκβιασμούς που δέχονται.

Χαρακτηριστικά ανέφερε στον διευθύνοντα πως «στα δικαιολογημένα παράπονα των εργαζομένων, η εργοδοσία απαντά με θράσος: "Αν σ' αρέσει. Αν δεν σ' αρέσει, φύγε"».

Τέλος, ανέδειξε το πρόβλημα με τα «σαράβαλα» οχήματα των ΚΤΕΛ, που εκτελούν το συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο, που κυριολεκτικά είναι επικίνδυνα στην κατάσταση που βρίσκονται για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τόσο των οδηγών όσο και των επιβατών, σε συνδυασμό με την απαίτηση της εργοδοσίας να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δεκάδες πλέον είναι τα περιστατικά που λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκτελούν συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ, κάνουν δρομολόγια με ανοιχτές πόρτες, χωρίς κάποια καθίσματα, βρώμικα, που «μένουν» στον δρόμο και είναι εγκαταλελειμμένα για μέρες, ενώ πιάνουν ακόμα και φωτιά εν κινήσει. Χαρακτηριστικά, μέσα σ' έναν μήνα έπιασαν φωτιά 2 τέτοια οχήματα! Για όλα αυτά βέβαια δεν φέρουν καμία ευθύνη οι οδηγοί, ξεκαθάρισαν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η αντιπροσωπεία τους απαίτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο να δοθούν άμεσα λύσεις για τα συσσωρευμένα και σοβαρά προβλήματα.

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα έχουν εξοφληθεί όλα τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους και ότι στο εξής θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα της τήρησης των υποχρεώσεων των ΚΤΕΛ απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Ομως, σημειώνει η αντιπροσωπεία, «δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση στα προβλήματα» αν η διεκδίκηση γι' αυτά δεν γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Ετσι, υπογραμμίζει πως «η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση και στη μαζικοποίηση των αγώνων, στην ενότητα και στη συλλογική δράση» και θέτει το ζήτημα να γίνει κοινό αίτημα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ και στις αστικές συγκοινωνίες η παύση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κρίσιμο κλάδο των συγκοινωνιών και η επιστροφή στην ΟΣΥ των γραμμών που έχουν δοθεί στα ΚΤΕΛ, με ταυτόχρονη απορρόφηση των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ από την ΟΣΥ, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μέγγενη της «απελευθέρωσης» εργαζόμενοι και επιβάτες (2024-07-27 00:00:00.0)
Παρατείνεται η ανάθεση έργου στους ιδιώτες από ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (2022-06-29 00:00:00.0)
Στον βωμό του κέρδους θυσιάζονται τα δικαιώματα όπως και η ασφάλεια προσωπικού και επιβατών (2021-11-20 00:00:00.0)
Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την ενίσχυσή τους και την πύκνωση των δρομολογίων! (2020-11-14 00:00:00.0)
Με απεργοσπασία στο πλευρό της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων (2020-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ