Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Το κράτος... επιτηρεί την κατάσταση!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ταυτοποίηση του ιού, ενώ αναγγέλθηκε η πιθανή άρση των μέτρων!

Η αδυναμία καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την αντιμετώπιση έξαρσης κρουσμάτων λοιμώξεων, καταδείχτηκαν και χτες τόσο από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) όσο και από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου.

Η ανυπαρξία επιδημιολογικής καταγραφής επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ορισμένα από τα πέντε νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες είχαν νοσήσει πολύ νωρίτερα και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης! Είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει υποεκτίμηση μιας κατάστασης, τη στιγμή που τα επίσημα χείλη της κυβέρνησης ομιλούν για ύφεση.

Εξάλλου την αδυναμία καταγραφής παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας. Ξεχνώντας, όμως, το ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας -που το υποστήριζε έστω στα λόγια- μίλησε χτες για τη δημιουργία ενός δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης. Το κράτος, δηλαδή, περιορίζεται στο ρόλο του παρατηρητή των γεγονότων, αντί να έχει ουσιαστική παρέμβαση στην πρόληψη των επιδημιών, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελεί και η καταγραφή των περιστατικών εκείνων που κρούουν τον κώδωνα γι' αυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η παρούσα κατάσταση δεν έχει προσδιοριστεί σε όλο της το μέγεθος και ότι οι εξετάσεις για την οριστική ταυτοποίηση του ιού θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες υποστήριξε ότι υπάρχει ύφεση του φαινομένου, η οποία εάν συνεχιστεί θα σημάνει και τη λήξη των ειδικών προληπτικών μέτρων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την καταγραφή πέντε νέων περιστατικών που κατανέμονται ως εξής: 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στα Γιαννιτσά, 1 στην Καβάλα, 1 στη Χαλκιδική. Τα τέσσερα περιστατικά αφορούν ενήλικες, και το ένα, παιδί ηλικίας 3,5 ετών. Η κλινική κατάσταση και των πέντε, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ικανοποιητική.

Σε ό,τι αφορά την κλινική πορεία των δηλωθέντων μέχρι την Τετάρτη περιστατικών, 14 εξ αυτών έχουν βγει από το νοσοκομείο, 19 είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πρόκειται να εξέλθουν, 3 είναι σταθεροποιημένα και παρακολουθούνται.

Αποδεικτικό ετοιμότητας για Ολυμπιακούς;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του Γ. Σαρόγλου προέδρου του ΚΕΕΛ στην ερώτηση αν η μέχρι σήμερα εξέλιξη των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την άποψη ότι επρόκειτο για επιδημία.

Ο Γ. Σαρόγλου ανέφερε ότι το ΚΕΕΛ και οι αρμόδιοι φορείς κάνουν άθροιση κρουσμάτων και ότι ο ορισμός της επιδημίας ή όχι δεν είναι το κύριο. «Για παράδειγμα, ακόμα και ένα κρούσμα χολέρας μπορεί να θεωρηθεί επιδημία. Το είδος και η σοβαρότητα του παθογόνου αίτιου μετράει και όχι πάντα ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή ευτυχώς τα κρούσματα δεν αυξάνουν σε πολλαπλάσιο αριθμό», είπε. «Η όλη φασαρία, συνέχισε, έγινε γιατί ρίξαμε τα δίχτυα μας για να ψαρέψουμε ψάρια. Το κακό θα ήταν αν από τα 13 κρούσματα τη μία μέρα πηγαίναμε στα 43 ή και 103.

Και ο Γ. Σαρόγλου κατέληξε: «Επίσης, αποδεικνύουμε στους ξένους ότι έχουμε πάρει μυρωδιά τι σημαίνει δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων»!

Η αποστροφή αυτή ερμηνεύτηκε ότι η κινητοποίηση, ίσως, να ήταν πιστοποιητικό για την αποτελεσματικότητα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναβολή εκδρομών στην Ελλάδα

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι υγειονομικές αρχές της χώρας δεν έχουν εκδώσει καμία οδηγία για τον περιορισμό των ταξιδιών στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, καθώς και για συμμετοχή ή παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων ή άλλων δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους. Δεν υπάρχει είπε, ταξιδιωτική οδηγία από τη Γερμανία, αλλά και απολύτως κανένας λόγος να μην γίνονται εκδρομές σχολείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων» υπήρξαν χτες οι εξής αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο:

  • Το υπουργείο Υγείας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έκανε σύσταση στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, λόγω «των ανεπίσημων πληροφοριών που φθάνουν από την Ελλάδα και οι οποίες κάνουν λόγο για την εμφάνιση επικίνδυνου ιού».
  • Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Φρ. Σαββίδης, διευκρίνισε ότι δεν έχουν ακυρωθεί -όπως είχε ανακοινωθεί προχτές- οι μαθητικές εκδρομές στην Ελλάδα, αλλά έχουν αναβληθεί.

Με το θέμα των ιογενών λοιμώξεων ασχολήθηκε χτες και Επιτροπή Υγείας της Κυπριακής Βουλής και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα του ιού της μυοκαρδίτιδας στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ