Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας ενάντια στα «λευκά κελιά» συνεχίζεται

Ο Α. Κουλαξίς, ο πατέρας που έδωσε δύο παιδιά στην τουρκική αντίσταση, βρίσκεται από χτες στη χώρα μας και μίλησε στα ελληνικά ΜΜΕ

Ο Α. Κουλαξίς,
Ο Α. Κουλαξίς,
«Οι κόρες πεθαίνοντας μού άφησαν πολύ βαριά κληρονομιά: Να συνεχίσω τον αγώνα για τα ιδανικά εκείνα για τα οποία τα δύο αυτά νεαρά κορίτσια έδωσαν τη ζωή τους». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Αχμέτ Κουλαξίς, Τούρκο αγωνιστή, που βρίσκεται στη χώρα μας για λίγες μέρες προσκεκλημένος ελληνικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων. Ο Α. Κουλαξίς είναι ο πατέρας της Τσενάν και της Ζεχρά, δύο κοριτσιών 19 και 23 χρόνων, αντίστοιχα, των οποίων τα ονόματα γράφτηκαν στο βιβλίο των ηρώων του τουρκικού λαού που έχασαν τη ζωή τους από την απεργία πείνας, η οποία συνεχίζεται στη γειτονική χώρα εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.

Χτες ο Α. Κουλαξίς έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης, παρουσία πλήθους εκπροσώπων συνδικάτων, κομμάτων και άλλων μαζικών φορέων. «Οι κόρες μου, λέει, έδωσαν τις ζωές τους στον αγώνα για την κατάκτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως δεκάδες άλλοι δημοκράτες αγωνιστές της Τουρκίας. Η αυταπάρνηση όλων αυτών των μαρτύρων δε μας αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την προοπτική του αγώνα μας: Η αντίσταση των λαών της Τουρκίας είναι καταδικασμένη να νικήσει».

Ο Α. Κουλαξίς θυμάται τις τελευταίες στιγμές της μικρής του κόρης. «Οταν είδα την κόρη μου λίγο πριν πεθάνει, είχε χάσει πια τη μνήμη της από τη διάρκεια της απεργίας πείνας, και είχε χάσει το ένα μάτι της. Δεν άντεξα όταν την είδα, λύγισα. Ομως εκείνη μπόρεσε να δώσει δύναμη σε μένα για να αντέξω τον χαμό της. Αυτή είναι η κληρονομιά που μου άφησαν τα κορίτσια μου. Η συνέχιση του αγώνα όλων αυτών των ανθρώπων είναι για μένα μονόδρομος». Ο Α. Κουλαξίς έχει γράψει ένα βιβλίο που τιτλοφορείται «Τσενάν και Ζεχρά». Αυτή τη στιγμή μεταφράζεται στα ελληνικά και σε λίγο διάστημα θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας.

Οι ευχαριστίες του προς τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης που γίνεται στην Ελλάδα οι κρατούμενοι στις φυλακές το μαθαίνουν αμέσως, λέει. Αυτή η συμπαράστασή σας τους βοηθάει, τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους». Δεν ξεχνάει όμως να αναφερθεί και στην υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων: «Τα κελιά τύπου F, τα γνωστά ως "λευκά κελιά", αναπτύχθηκαν από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν στην Τουρκία, με τα χρήματα της Δύσης».

Ο Α. Κουλαξίς θα μείνει στη χώρα μας μέχρι το Σάββατο, αφού τη Δευτέρα πρέπει να βρίσκεται στην Τουρκία αφού θα έρθει αντιμέτωπος με την τουρκική Δικαιοσύνη και με τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε 5ετή φυλάκιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ