Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα γεμίσουμε χωροφύλακες!

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, προωθούν τη «συνεργασία» της Αστυνομίας με Δήμους - Νομαρχίες, αλλά και την «ενεργό συμμετοχή των πολιτών»

Την... ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που θα επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και Αυτοδιοίκησης, ζήτησε χτες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Γ. Αγγελάκος. Μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν από εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής, παρουσίασε το νέο «μοντέλο» αστυνομικής δράσης που «επικεντρώνεται στην τοπική κοινωνία». Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στις αστυνομικές διευθύνσεις της επαρχίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα... ανορθωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών(!), αφού έτσι θα επιτευχθεί στενότερη συνεργασία τους με τις αρχές «προκειμένου να αποκαταστήσουμε την τάξη και την ευκοσμία σε πλατείες, άλση και άλλα κεντρικά σημεία όπου διαβιούν άστεγοι, πρόσφυγες και λαθρομετανάστες». Επιπλέον, στα πλαίσια βελτίωσης της δράσης της η ΕΛΑΣ αναπτύσσει τις τεχνικές και τις μεθόδους που προβλέπει ο «τρομονόμος».

Ο τελευταίος καθιερώνει ασαφή και επικίνδυνα όρια ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα και στην πολίτικη δράση. Συγκεκριμένα προβλέπει την είσοδο προβοκατόρων σε πολιτικές και εγκληματικές οργανώσεις για πράξεις που είναι «απόλυτα αναγκαίες» για τη διακρίβωση εγκλημάτων. Επίσης επιτρέπει ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις ως ανακριτικές πράξεις, ενώ επεκτείνει την άρση του απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων όπου υπάρχουν... βάσιμες υποψίες. Τα λεγόμενα «μέτρα επιείκειας» προωθούν τον καταδοτισμό, αφού οι «μετανοούντες» θα συνδράμουν τις αστυνομικές αρχές στο έργο τους κι έτσι ανοίγεται «το παράθυρο» για καταδιωκτική υστερία των κρατικών μηχανισμών, αλλά και τη δημιουργία υπόπτων με καταγγελίες από άτομα που οι προθέσεις τους θα είναι σκοτεινές ή θα εξυπηρετούν σκοπιμότητες.

Ο Γ. Αγγελάκος πρόσθεσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή έχει αναπτυχθεί κατάλληλο πληροφοριακό δίκτυο και θα χρησιμοποιηθούν οι τεχνικές μέθοδοι που προβλέπονται από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων» (βλ. τρομονόμος).

Ο εισηγητής ζήτησε τη συνδρομή των ΟΤΑ στην επισήμανση και καταγραφή των εγκληματογόνων περιοχών «για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων», και υποστήριξε ότι τα συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας αποτελούν σημαντική παράμετρο για την επίτευξη των προτεραιοτήτων δράσης της ΕΛ.ΑΣ. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές κατορθώνουν να «δείχνουν έργο» στον πολίτη, να εμφανίζουν το... ανθρώπινο πρόσωπο των κατασταλτικών μηχανισμών και να συνηθίζουν τους πολίτες στην ιδέα ότι με την αύξηση του αριθμού των ενστόλων ενισχύεται η ασφάλειά τους. Μόνο που οι κρατικοί μηχανισμοί ενδιαφέρονται κυρίως για την τήρηση της κατεστημένης τάξης και ανακαλύπτουν μεθόδους ενσωμάτωσης τμημάτων της κοινωνίας στην προσπάθειά τους αυτή.

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς είπε ότι «στόχος μας είναι να περιοριστεί σημαντικά η παρουσία λαθρομεταναστών στην Αττική. Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στην ανακάλυψη κυκλωμάτων διακίνησης των λαθρομεταναστών και στη δίωξη αυτών που με οποιονδήποτε τρόπο τους εκμεταλλεύονται». Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις - «σκούπα» θα συνεχιστούν εντεινόμενες και με την ανυπαρξία υποδομής για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων που ζουν καταδικασμένοι στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας, θα οδηγούνται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.

Ο Γ. Αγγελάκος ανακοίνωσε ακόμη τη μετεξέλιξη της υποδιεύθυνσης οργανωμένου εγκλήματος από επιτελικής σε επιχειρησιακή ομάδα και παρουσίασε τους ποσοτικούς δείκτες από την πορεία της εγκληματικότητας στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ