Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μετά τις γιορτές το νομοσχέδιο

Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο, το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, θα προβλέπει ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, ο βαθμός πτυχίου, η γνώση ξένων γλωσσών, η εμπειρία, αλλά και η εντοπιότητα θα αποτελούν τα βασικά κριτήρια πρόσληψης. Στα κριτήρια αυτά θα υπάρχουν ειδικοί συντελεστές βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου. Ο γραπτός διαγωνισμός θα περιοριστεί μόνο σε κλάδους διοικητικοοικονομικών καθηκόντων ή σε κλάδους ειδικών απαιτήσεων, όπως είναι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι τραπεζοϋπάλληλοι κλπ. Εντούτοις, ενισχύεται το σύστημα με ειδική γραπτή δοκιμασία αλλά σε κάθε περίπτωση διαφυλάσσεται ποσοστό 25% των θέσεων για υποψηφίους που δεν έχουν εμπειρία.

Για τις θέσεις των δήμων ή κοινοτήτων μέχρι και 5.000 κατοίκων καθώς και για τις παραμεθόριες περιοχές πριμοδοτείται με επαρκή βαθμολόγηση και η εντοπιότητα των μονίμων κατοίκων των ανωτέρω δήμων και κοινοτήτων, με την προϋπόθεση πως όσοι διοριστούν θα υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές για 10 τουλάχιστον χρόνια. Επίσης, διατηρείται το προβλεπόμενο ποσοστό 20% για τους πολύτεκνους. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, ο αριθμός των παιδιών, αποτελούν βασικά κριτήρια για τις προσλήψεις σε θέσεις του κλάδου υποχρεωτικής εκπαίδευσης και εποχικού προσωπικού.

Στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, θα ρυθμίζεται και το ζήτημα με την επιπρόσθετη μοριοδότηση με 40% της εμπειρίας συμβασιούχων του δημοσίου. Συγκεκριμένα, θα δικαιούνται της πρόσθετης μοριοδότησης όσοι συμβασιούχοι υπηρέτησαν στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 1994 μέχρι την ψήφιση του νόμου κι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 24μηνη προϋπηρεσία.

Πρέπει, τέλος να σημειωθεί, ότι ο Κ. Σκανδαλίδης άφησε ανοιχτό το θέμα της κατάργησης των ορίων ηλικίας για την είσοδο στο δημόσιο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται, είτε να πάει σε μια γενική ρύθμιση είτε να πάει σε ειδικές ρυθμίσεις για κάθε φορέα του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ