Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλίμα ξεσηκωμού και στη Θεσσαλονίκη από εργαζόμενους και νεολαία

Μέχρι την τελευταία ώρα τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη δράση για την επιτυχία της σημερινής απεργίας, που αναμένεται να στείλει δυνατό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μετατρέψει τη ζωή των εργαζομένων σε μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση, μέσα στις συμπληγάδες της ακρίβειας, των μισθών πείνας, της έντασης της εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Ολα τα μηνύματα από τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις δείχνουν ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά τόσο στην πρωινή απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όσο και στο απογευματινό συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 7 μ.μ. μπροστά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Για να διαδηλώσουν μαζικά ότι μία είναι η απάντηση στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και δίνεται με το σύνθημα «στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή».

Προσυγκεντρώσεις για το μεγάλο απεργιακό ποτάμι

Τα σωματεία προετοιμάζουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και παράλληλα οργανώνουν προσυγκεντρώσεις στα εξής σημεία:

Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.

Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.

Το ΣΕΤΕΠΕ επίσης οργανώνει προσυγκέντρωση στις 9.45 π.μ., στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως με Αριστοτέλους. Οι διανομείς καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στην Τούμπα, Απόλλωνος 26, στο σημείο που σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη ο συνάδελφός τους από τη «Wolt».

Το ΣΕΤΗΠ οργανώνει προσυγκεντρώσεις στις 7.30 π.μ., μπροστά από την «Teleperformance» (26ης Οκτωβρίου 43) και την ίδια ώρα μπροστά από την «TaskUs» (Κωλέττη 25). Επίσης στις 9.30 π.μ. μπροστά από τον ΟΤΕ (Κ. Ντηλ με Ερμού).

Απεργούν όλοι!

Στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται να απεργήσει το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις απεργιακές αποφάσεις που έχουν πάρει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία. Στη μεγάλη λίστα προστέθηκαν το ΕΚΘ, που προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ. και το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ που αποφάσισε 24ωρη απεργία, συντονίζοντας τον βηματισμό του κάτω από το αίτημα το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί, να αποδοθούν οι ευθύνες και να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια στη συγκοινωνία, συνολικά στις μεταφορές.

Οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο, που θρηνούν συναδέλφους τους, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή τους.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, συσπειρωμένοι στο ΣΕΤΕΠΕ και στο σωματείο της «e-food», δίνουν παράλληλα τη μάχη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. Και σε ορισμένες περιπτώσεις κερδίζουν, όπως π.χ. οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο «Νικόπολις», που με την παρέμβαση του ΣΕΤΕΠΕ πήραν τα δεδουλευμένα τους, οι ζαχαροπλάστες των «Plaisir», που οργανώθηκαν για να δοθούν δεδουλευμένα κι ενώ η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή της. Οι καμαριέρες του ΜΕΤ, οι εργαζόμενοι στον «Τερκενλή», οι εργαζόμενοι σε μικρομάγαζα, οι συνάδελφοί τους που κινδύνεψαν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds.

Οι εργαζόμενοι σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, μαζί με το ΣΕΤΗΠ και τα επιχειρησιακά τους σωματεία, συνεχίζουν τον αγώνα στην «TaskUs» και στο EKETA, για να ανακληθούν απολύσεις εργαζομένων, για καλύτερους μισθούς, καλύτερους όρους εργασίας. Στην «Teleperformance» διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις αορίστου χρόνου, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αλλά και σε μεγάλους χώρους πληροφορικής οι εργαζόμενοι οργανώνονται και διεκδικούν επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης δίνει παράλληλα τη μάχη για την απεργία και τις αρχαιρεσίες που θα ξεκινήσουν την επόμενη μέρα της απεργίας, στις 29 Φλεβάρη, και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 10 Μάρτη.

Στα νοσοκομεία συνεχίζεται ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μετά από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων της Υγείας με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας το επόμενο διάστημα και η δημιουργία ενός συντονιστικού για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των συμβασιούχων, που συνεχίζεται με τη σημερινή απεργία και την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων στις αρχές Μαρτίου.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους φορείς τους, συλλογικά στέλνουν μήνυμα ότι το «Οχι άλλα Τέμπη» σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουν οι ζωές των παιδιών, η ποιοτική και πολύπλευρη μόρφωση σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία να μετριούνται σαν κόστος.

Μαχητικό «παρών» προετοιμάζονται να δώσουν και οι φοιτητές συγκροτημένα με τους Συλλόγους τους, δυναμώνοντας παράλληλα τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ