Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δεν θα περάσουν οι προκλητικές αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας των σούπερ μάρκετ

Κρυφτούλι παίζουν με τα σωματεία οι «θεσμικοί» συνομιλητές της κυβέρνησης

Συνομιλούν με την κυβέρνηση και τα υπουργεία, αξιώνοντας τη θεσμοθέτηση κάθε αντεργατικής πρακτικής που ήδη εφαρμόζουν, αλλά «κρύβονται» από τους εργαζόμενους και τα σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, Συλλογικές Συμβάσεις. Ο λόγος για την Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), που ιδρύθηκε τον Μάη του 2023 από τις μεγάλες αλυσίδες του χώρου και πρόσφατα εμφανίστηκε να αξιώνει από το υπουργείο Εργασίας παραπέρα «ξεχείλωμα» των ωραρίων και των προγραμμάτων εργασίας, προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που ήδη γίνονται «λάστιχο» για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Χτες το πρωί, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση που η ίδια η Ενωση δηλώνει ως έδρα στον ιστότοπό της, με αφορμή τις προκλητικές της αξιώσεις. Ωστόσο, το «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος» που στεγάζεται στο συγκεκριμένο κτίριο (Αμερικής 8) ισχυρίστηκε ότι η Ενωση δεν εδρεύει εκεί και δεν ...γνωρίζουν ούτε την έδρα ούτε τους εκπροσώπους της. Ωστόσο, μια ματιά στην ιστοσελίδα της ΕΣΕ αρκεί για να επιβεβαιωθεί η κοροϊδία: Ο συγκεκριμένος χώρος είχε φιλοξενήσει την επίσημη παρουσίαση της Ενωσης, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάστηκαν ο «θεσμικός ρόλος» που επιδιώκει να αναλάβει η ΕΣΕ και το «όραμά» της, παρουσία μάλιστα κυβερνητικών εκπροσώπων και υπουργών.

Το τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους 100.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα γραφεία, αποτυπώθηκε στο φιρμάνι που πρόσφατα έστειλαν στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, θέλουν «ευέλικτο» σύστημα στα χτυπήματα της ψηφιακής κάρτας, «εξορθολογισμό» των προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, να μη θεωρείται εργάσιμος ο χρόνος από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μέχρι την ανάληψη της εργασίας του και αντίστοιχα από τη λήξη της εργασίας έως την αποχώρηση, μερική άρση της απαγόρευσης για εργασία κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, κατάργηση του βιβλίου αδειών, αύξηση του επιτρεπόμενου ετήσιου αριθμού υπερωριών.

Πρόκειται για εργοδοτικές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στους χώρους δουλειάς και τώρα οι εργοδότες θέλουν να θεσμοθετηθούν, προκειμένου να διατηρούν και να αυξάνουν τα κέρδη και τους τζίρους τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι εκτιμούν πως ο κύκλος εργασιών των σούπερ μάρκετ ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, την ώρα που οι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον βασικό μισθό, δουλεύουν με εξαήμερες συμβάσεις, καλούνται να εργαστούν Κυριακές και αργίες, κάνουν καθημερινές απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση», ξεκαθάρισε με την παρέμβασή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και απαίτησε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ανθρώπινα ωράρια. Οσο για το κρυφτούλι στο οποίο επιδίδονται οι «θεσμικοί» συνομιλητές του υπουργείου, διαβεβαίωσαν ότι θα τους βρουν στους χώρους δουλειάς, εκεί που χιλιάδες εργαζόμενοι «λιώνουν» για τα κέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ