Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής

Με σεβασμό τον αποχαιρετά το ΚΚΕ

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο σκηνοθέτης, βαθύς γνώστης του μπρεχτικού θεάτρου και της παγκόσμιας δραματουργίας Σταύρος Ντουφεξής.

Ο Σ. Ντουφεξής γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1933. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, υποκριτική στη Βιέννη, θεατρολογία και ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο. Μαθήτευσε και εργάστηκε στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ του Μπρεχτ καθώς και στην Οπερα Κωμωδίας.

Από το 1959 σκηνοθέτησε σε κρατικές σκηνές του γερμανόφωνου χώρου περισσότερες από ογδόντα παραστάσεις, ενώ διετέλεσε διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μπίλεφελντ. Διασκεύασε και μετέφρασε έργα, κυρίως από τον χώρο του αρχαίου δράματος. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο τα έργα «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Σαίξπηρ, «Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ» του Μπρεχτ (1976), «Τρωάδες» (1983), «Βίος του Γαλιλαίου» (1998), ενώ συνεργάστηκε και με το ΚΘΒΕ.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά τον Σ. Ντουφεξή αναφέροντας:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο σκηνοθέτη Σταύρο Ντουφεξή, ο οποίος, μαζί με άλλες υψηλού επιπέδου σπουδές, μαθήτευσε και εργάστηκε στο "Μπερλίνερ Ανσάμπλ" του Μπ. Μπρεχτ, ενώ υπήρξε και από τους πρώτους "εισηγητές στην Ελλάδα της μπρεχτικής αντίληψης για το θέατρο με την εμβληματική παράσταση «"Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ", το 1976 στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Σταύρος Ντουφεξής ήταν γνώστης του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σκηνοθέτησε περισσότερες από 80 παραστάσεις σε κρατικές σκηνές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, διασκεύασε και μετέφρασε έργα κυρίως από το αρχαίο δράμα. Με το σύνολο του έργου του άφησε σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ