Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρία για τη σφαγή των Παλαιστινίων στην έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Τη σκυτάλη από το Φεστιβάλ Βερολίνου και τη συνεπή στάση που κράτησαν οι άνθρωποι της τέχνης απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, πήρε χτες βράδυ το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Κατά την τελετή έναρξης, άνθρωποι του κινηματογράφου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δικτύου Filmmakers for Palestine - Greece διαδήλωσαν την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και απαίτησαν να σπάσει η σιωπή των φορέων του πολιτισμού. Στην κατάμεστη αίθουσα του «Ολύμπιον» σήκωσαν πανό που έγραφε «Φώτα, κάμερα, γενοκτονία» και φώναξαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Πάνω από 500 άνθρωποι από όλα τα είδη της Τέχνης υπογράφουν κείμενο στο οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Ιδρύματα πολιτισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ακυρώνουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις Παλαιστινίων δημιουργών, όπως κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις και βραβεύσεις συγγραφέων. Ενώ η τακτική λογοκρισίας προϋπήρχε, γιγαντώθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 ακολουθώντας την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή ρατσιστικής προπαγάνδας, που έχει ως επίκεντρο το απάνθρωπο αφήγημα ότι οι ζωές των Παλαιστινίων δεν έχουν αξία.

(...) Καλούμε όλους τους φορείς του ελληνικού κινηματογράφου να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το αποικιοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ. Ζητάμε να αναδείξουν την πραγματικότητα στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη με την προβολή ταινιών Παλαιστίνιων σκηνοθετών/τριων, να δημιουργήσουν χώρους ανοιχτού διαλόγου και να ζητήσουν άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ