Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ»
Δημιούργησε στον χώρο των Αποθηκών ένα αξιοζήλευτο πολιτιστικό κύτταρο

Μία από τις πολλές δράσεις του Συλλόγου που έχουν αγκαλιαστεί από τον λαό της Θάσου
Μία από τις πολλές δράσεις του Συλλόγου που έχουν αγκαλιαστεί από τον λαό της Θάσου
Να συνεχίσουν να στεγάζουν οι παλιές Αποθήκες Μεταλλείων τις πλούσιες δράσεις του ζητά με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων Θάσου «Το Κάστρο».

Οπως καταγγέλλει, με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκε ότι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θάσου (ΔΗΚΕΘ - πρόκειται για οργανισμό ΝΠΔΔ ο οποίος δεν υφίσταται από την 1/1/2024) αιτήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού την παραχώρηση για χρήση των Αποθηκών Μεταλλείων στα Λιμενάρια Θάσου και μάλιστα «εκ του πονηρού, γνωρίζοντας την αλλαγή του νομικού πλαισίου, στις 29/11/23 αποφάσισαν και κατέθεσαν αίτημα παραχώρησης, το οποίο δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι τώρα με κάποιο άλλο έγγραφο».

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, όλα αυτά τα χρόνια και από «το 1993 που επεκτείναμε τη δράση μας στις Αποθήκες Μεταλλείων, λειτουργήσαμε σύννομα, καθώς είχαμε παραχώρηση του χώρου των Αποθηκών από την τότε Κοινότητα Λιμεναρίων για τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου, η οποία δεν έχει αρθεί.

Καθώς και μετέπειτα το 1995, κατόπιν συνεργασίας με την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, από όπου πήραμε έγκριση εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης της στέγης και του χώρου των Αποθηκών για να στεγαστεί η Λαογραφική Συλλογή, η οποία δεν έχει αρθεί. Ολα αυτά τα χρόνια με δουλειά μυρμηγκιού, χωρίς καμία χρηματοδότηση ποτέ από δήμο, Περιφέρεια, κράτος, υπουργείο» ο Σύλλογος μετέτρεψε τις Αποθήκες σε χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού. Μάλιστα, μέχρι να περάσει το Μεταλλευτικό Συγκρότημα στο ΥΠΠΟΑ «ενεργούσαμε σύννομα σεβόμενοι τον χώρο, με τις υποδείξεις της αρχαιολόγου Μαλαμίδου Δημητρίας και την πολύτιμη βοήθεια του συνταξιούχου συντηρητή της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Δημήτρη Σιαμπανόπουλου».

Επίσης, αναφέρει ότι η ΔΗΚΕΘ ψευδώς οικειοποιείται το Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων, αλλά και τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου που σήμερα αριθμεί 4.700 τίτλους, με πιο σπάνιο το βιβλίο με χρόνο έκδοσης 1675, που είναι και η μοναδική δανειστική βιβλιοθήκη στο νησί και λειτουργεί όλο το χρόνο και με παράλληλες δράσεις.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος λόγω του ότι ενημερώθηκε τελευταία στιγμή για την εξέλιξη ζητά να αποσυρθεί το θέμα από τη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ