Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απολύθηκε συνδικαλίστρια από μεγάλη επιχείρηση

Παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, και ενώ κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι ετοίμαζαν για μια ακόμα χρονιά τις προπαγανδιστικές τους καμπάνιες για τα «δικαιώματα της γυναίκας», μια απόλυση εργαζόμενης γυναίκας - συνδικαλίστριας έρχεται να επιβεβαιώσει την εχθρότητα της πολιτικής τους απέναντι στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση.

Αυτήν τη φορά πρόκειται για την πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης, η οποία είδε την πόρτα της εξόδου από την εταιρεία «Χριστοφορίδη». Σημειωτέον, η συγκεκριμένη εργοδοσία προχώρησε στο κλείσιμο της παλιάς και στη δημιουργία καινούργιας εταιρείας με το ίδιο αντικείμενο. Και ενώ προσέλαβε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούσε, «όλως τυχαίως» άφησε εκτός την πρόεδρο του Συνδικάτου Ξύλου.

«Φαίνεται για μία ακόμα φορά ότι την εργοδοσία την ενοχλεί η οργάνωση των εργατών, που σημαίνει δυνατά σωματεία που διεκδικούν αυξήσεις μισθών, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, ΣΣΕ. Δεν θέλουν στα πόδια τους τα συνδικάτα, για να αλωνίζουν και να μπορούν ανενόχλητοι να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να σηκώνουν κεφάλι, σε συνθήκες γαλέρας», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της προέδρου του.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, εκμεταλλευόμενη τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, χωρίς καμία πρόφαση, παραδέχεται ουσιαστικά ότι το πρόβλημα είναι το σωματείο, ενώ με νομικίστικα τερτίπια, κλείνοντας τη μία εταιρεία και ανοίγοντας άλλη, φρόντισε να μην ξαναπροσλάβει το «αγκάθι» που τους πονάει, την συνδικαλίστρια, τονίζει το Συνδικάτο.

Προσθέτει ότι «έχουμε παραδείγματα και από άλλες τέτοιες περιπτώσεις, με απολύσεις συνδικαλιστών, όπου η εργοδοσία έσπασε τα μούτρα της (ΣΕΜΛΑ, Οικοδόμοι κ.α.)» και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά να παρθεί πίσω η απόλυση της προέδρου του σωματείου, να μη θιγούν τα δικαιώματα συνολικά των εργαζομένων που προσλήφθηκαν ξανά στην καινούργια εταιρεία.

Καταγγέλλει την απόλυση η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Την απόλυση της προέδρου του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης από την εταιρεία «Χριστοφορίδη» καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Η εργοδοσία απολύει την συναδέλφισσα λίγο πριν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει καμία "ευαισθησία" προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδιά της για "σιγή νεκροταφείου" στον χώρο δουλειάς», σχολιάζει. «Αιτία της απόλυσης της συναδέλφισσας είναι η συνδικαλιστική της δράση. Αυτό ενοχλεί την εργοδοσία, που αξιοποιώντας τον νόμο Χατζηδάκη πιστεύει ότι έτσι θα ξεμπερδέψει με τις ενοχλητικές φωνές, με τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων», προσθέτει.

«Οσο κι αν παίρνουν μέτρα, όσο κι αν επιχειρούν να τρομοκρατήσουν με απολύσεις, οι αγώνες δεν πρόκειται να σταματήσουν. Αν νομίζουν ότι έτσι "θα βρουν την ησυχία τους" για να ξεδιπλώσουν ανενόχλητοι τα επιχειρηματικά τους σχέδια εις βάρος των εργαζομένων, είναι βαθιά νυχτωμένοι», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ