Σάββατο 16 Μάρτη 2024 - Κυριακή 17 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών στη Θεσσαλονίκη
Από παλιότερη κινητοποίηση των κομμουνιστών στη Θεσσαλονίκη
1. Οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό είναι πυκνές και σύνθετες. Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι αστικές τάξεις και τα κράτη τους χρειάζεται να διαχειριστούν τα ολοένα αυξανόμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων, που προκαλούνται από τον πόλεμο, τις διώξεις, την άγρια φτώχεια και την εξαθλίωση, την έλλειψη ελπίδας εκατομμυρίων ανθρώπων για προκοπή στον τόπο τους μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ξεριζωμένων έχει φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των πάνω από 114 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο. Η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας που συνεχίζεται, η όξυνση της κατάστασης στην Αφρική προκαλούν νέα μεγάλα κύματα ξεριζωμού.

Το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Μάλιστα, το νέο Σύμφωνο επιχειρείται να προβληθεί ως η απάντηση της Ευρώπης των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ο προσωρινός συμβιβασμός για το μηχανισμό της υποχρεωτικής αλληλεγγύης διαιωνίζει τη μετατροπή των λεγόμενων χωρών πρώτης υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

Ταυτόχρονα, η σύναψη συμφωνιών ανάμεσα σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες φωτίζει νέες όψεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των γεωπολιτικών παζαριών, που παίζονται στις πλάτες των ξεριζωμένων. Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης της Ιταλίας στην Αλβανία, που συμφωνήθηκε από την ακροδεξιά Ιταλική κυβέρνηση, με τις ευχές των Βρυξελλών, είναι αποκαλυπτική.

2. Η κυβέρνηση της ΝΔ υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Η ίδια διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η όψιμη κριτική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το τελικό κείμενο της Συμφωνίας, είναι υποκριτική.

Ταυτόχρονα, το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό εξακολουθεί να είναι ισχυρός παράγοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο της προώθησης των συνολικότερων σχεδιασμών για συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση του Αιγαίου, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη Συνεργασίας για τη συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακινητών.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι οριακή. Στις περισσότερες δομές - φυλακές, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους. Η αύξηση των επικίνδυνων ταξιδιών ξεριζωμένων προς τα νότια της Κρήτης, όπως στο μικρό νησί της Γαύδου, με δρομολόγια που έρχονται από τη Λιβύη, δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες.

3. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναπτύσσει ιδιαίτερη δράση για την εξασφάλιση φθηνών εργατικών χεριών, κατ' απαίτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, στον ανταγωνισμό του με τις αστικές τάξεις άλλων χωρών, όπως Ιταλίας. Μέσο υλοποίησης αυτής της πολιτικής είναι οι διακρατικές συμφωνίες για την «προσέλκυση εργατικού δυναμικού», δηλαδή οι συμφωνίες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, που τις στηρίζουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, μετά τις συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί στην προώθηση νέων συμφωνιών με Γεωργία, Μολδαβία, Αρμενία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδία κ.ά.

Οι συμφωνίες αυτές παρουσιάζονται ως δείγματα της «λελογισμένης νόμιμης μετανάστευσης», που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η όλη συζήτηση αφορά σημαντικούς για την καπιταλιστική οικονομία κλάδους, όπως οι κατασκευές για τα μεγάλα έργα (Ελληνικό), ο τουρισμός -επισιτισμός, ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης (π.χ.τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικές εφαρμογές), άλλους κλάδους (π.χ. υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων).

Αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην οικονομία αν δεν καλυφθούν οι ελλείψεις 200.000 χεριών σε τουρισμό, αγροτικό τομέα και οικοδομή, σε ευθεία μάλιστα συσχέτιση με τα οφέλη από τους ξένους εργάτες της δεκαετίας του '90, που κράτησαν χαμηλά τον πληθωρισμό, εννοώντας φυσικά μέσα από τα τσακισμένα μεροκάματα.

Παράλληλα, οι ανάγκες του κεφαλαίου, και όχι η προστασία των μεταναστών, επιβάλλουν να διαμορφωθεί ένα σχέδιο νομιμοποίησης των μεταναστών χωρίς χαρτιά, όπως έγινε σταδιακά με τους Αλβανούς μετανάστες στις δεκαετίες 1990-2000.

Αυτές τις ανάγκες θέλησε να ικανοποιήσει η περίφημη τροπολογία Καιρίδη, συνοδευόμενη από έναν ακραία ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο, όχι μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά και ως έκφραση των υπαρκτών αντιθέσεων τμημάτων του κεφαλαίου για το μείγμα καταστολής-προσέλκυσης εργατικών χεριών.

Το Κόμμα μας ψήφισε την τροπολογία, αναδεικνύοντας ότι η απόδοση αδειών διαμονής στους μετανάστες εργάτες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας είναι το ελάχιστο και αυτονόητο μέτρο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται τα πραγματικά δικαιώματα και οι ανάγκες τους.

3. Συμπερασματικά, οι εξελίξεις στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό φανερώνουν τις αντιθέσεις μεταξύ κρατών και τμημάτων του κεφαλαίου για το μείγμα καταστολής - προσέλκυσης εργατικών χεριών στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Από τη μια πλευρά, ένταση της καταστολής στα σύνορα, φράχτες, επαναπροωθήσεις και απελάσεις, σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την άλλη πλευρά, το αστικό κράτος αναλαμβάνει να εξασφαλίσει το φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θέλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα έργα, πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, που τρέχουν αυτή την περίοδο για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού μηχανισμού για τη νόμιμη μετανάστευση, όπως λέγεται, εξυπηρετούν αυτό τον σχεδιασμό.

Τα αστικά κόμματα συσκοτίζουν τις πραγματικές αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, τον ταξικό χαρακτήρα των εξελίξεων. Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν είναι «φυσικό» φαινόμενο, αλλά βρίσκεται στο DNA του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Η «ανάπτυξη», για την οποία όλοι μιλούν, δεν είναι «ανάπτυξη για όλους», αλλά καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στον ιδρώτα και την κλοπή των εργαζομένων, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως οι πρόσφυγες και μετανάστες, τους ακόμα πιο άγριους και δυσβάσταχτους όρους αγοραπωλησίας της εργατικής δύναμης σε συνθήκες διεθνοποίησης του κεφαλαίου. Το πραγματικό δίλημμα για τους λαούς «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» επιβεβαιώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ζήτημα.

Οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δίνει προτεραιότητα στην πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Με κεντρικές παρεμβάσεις, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των βουλευτών του στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, με τη δράση των στελεχών και μελών του αναδεικνύει τον άδικο χαρακτήρα της πολιτικής ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων σε βάρος των ξεριζωμένων και παλεύει για την ανατροπή της.

- Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν στις πολύμορφες εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και την Αθήνα. Το ΚΚΕ ανάδειξε ολοκληρωμένα τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ και διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που καθορίζουν άλλωστε και τις επιχειρησιακές ευθύνες των δυνάμεων καταστολής (Frontex, Ελληνικό Λιμενικό κ.ά.). Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μπροστά στην απαίτηση των χιλιάδων διαδηλωτών για να μην ξεχαστεί, να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.

- Λαμβάνοντας υπόψη το τοπίο που θα δημιουργηθεί με τις διακρατικές συμφωνίες και τη μετάκληση χιλιάδων ξένων εργατών, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για την άνοδο του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών μέσα στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα για την προστασία των μεταναστών εργατών, για στέγαση, μισθό, ωράριο, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.

Η πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα, Ελλήνων και μεταναστών, με ειδικότερα αιτήματα για τις άδειες διαμονής των αλλοδαπών εργαζομένων, είναι πολύτιμη.

Οπως πολύτιμη είναι η πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος από την οργάνωση των αγώνων των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα της Ηλείας, για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, η απεργιακή συγκέντρωση Ελλήνων και μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας την Πρωτομαγιά θα γίνει πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

- Μπροστά στις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για την αποκάλυψη της άδικης πολιτικής και των τεράστιων ευθυνών ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων για τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι χιλιάδες ξεριζωμένοι. Η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι η μοναδική ψήφος υπεράσπισης, προστασίας και αλληλεγγύης στα κατατρεγμένα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της εξαθλίωσης και της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η μοναδική ψήφος που δίνει δύναμη στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργατών για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σ' αυτούς.

Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ