Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
H Ιαπωνία σχεδιάζει εξαγωγές μαχητικών αεροσκαφών

Ετσι παρουσιάζεται το μαχητικό τύπου Στελθ, που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία σε συμπαραγωγή με Βρετανία και Ιταλία
Ετσι παρουσιάζεται το μαχητικό τύπου Στελθ, που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία σε συμπαραγωγή με Βρετανία και Ιταλία
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε στις αρχές της βδομάδας και επίσημα την εξαγωγή οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, συνεχίζοντας τις δραστικές αλλαγές σε διατάξεις που είχε εγκρίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξαιτίας τους πολλοί χαρακτήριζαν το Σύνταγμά της «φιλειρηνικό». Οπως, δε, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κισίντα, «ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ασφαλείας».

Αυτήν τη φορά εγκρίθηκε η εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών τύπου GCAS, από την «Global Combat Air Program» που η Ιαπωνία έχει συγκροτήσει μαζί με Βρετανία και Ιταλία - σε μια μάλιστα από τις πρώτες εδώ και δεκαετίες τέτοιες συμπαραγωγές εκτός των ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες δεδομένου του «περιβάλλοντος ασφαλείας» και δρομολογήθηκαν «προκειμένου να επιτευχθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος που θα πληροί τις απαραίτητες επιδόσεις και θα αποφευχθεί η διακύβευση της άμυνας της Ιαπωνίας».

Σχετικά δημοσιεύματα κατέγραφαν ότι μεταξύ άλλων η Ιαπωνία θα επιδιώξει πωλήσεις τέτοιων συστημάτων σε χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ αλλά και οι ΗΠΑ, η Γερμανία.

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη η ιαπωνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την πώληση συστημάτων «Patriot» στις ΗΠΑ, προκειμένου - όπως είχε εξηγήσει - «να αναπληρωθούν τα αποθέματα» των Ενόπλων Δυνάμεών τους λόγω της στρατιωτικής στήριξης που παρείχαν στην Ουκρανία.

Νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί στην περιοχή κλιμακώνονται όπως και οι εστίες έντασης. Νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), ανάμεσα και πάλι στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, σημειώθηκε, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι των Φιλιππίνων, το περασμένο Σάββατο. Αναφέρουν ότι τρεις Φιλιππινέζοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με δυνάμεις της κινεζικής ακτοφυλακής, οι οποίες «απέκλεισαν» το πλοίο τους και μάλιστα του προκάλεσαν ζημιά με εκτοξευτήρες νερού, στα ανοιχτά του υφάλου Σέκοντ Τόμας, που βρίσκεται σε περιοχή για την κυριότητα της οποίας οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος, δήλωσε ότι «δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με οποιοδήποτε έθνος, ιδιαίτερα με αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη φίμωση, την υποταγή ή την υποδούλωση». Δεσμεύτηκε, δε, ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες» θα αποφασιστούν μια σειρά από «αναλογικές, σκόπιμες και λογικές απαντήσεις και αντίμετρα στις αδιάκοπες, παράνομες, καταναγκαστικές, επιθετικές και επικίνδυνες επιθέσεις μελών της κινεζικής ακτοφυλακής και της κινεζικής θαλάσσιας πολιτοφυλακής». Από την κινεζική πλευρά, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «οι προκλήσεις από την πλευρά των Φιλιππίνων αποτελούν την άμεση αιτία της πρόσφατης επιδείνωσης στη Νότια Σινική Θάλασσα» και ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει στις Φιλιππίνες να κάνουν ό,τι θέλουν και αντέδρασε λογικά και ενεργητικά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέα αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου έφτασε στην Ταϊπέι, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο Τζακ Μπέργκμαν, δηλώνοντας και πάλι ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κίνα εντείνει δικές της προσπάθειες τουλάχιστον να αναθερμάνει τις σχέσεις της με συμμάχους των ΗΠΑ, που έμεναν «παγωμένες» εδώ και χρόνια, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες στρατιωτικές συνεργασίες και σχέδια με Αυστραλία, Φιλιππίνες και άλλους (2024-04-12 00:00:00.0)
Νέο περιστατικό έντασης μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων (2024-03-07 00:00:00.0)
Διεργασίες ΗΠΑ και συμμάχων για «πολύ ισχυρή αποτροπή» κατά της Κίνας (2023-08-10 00:00:00.0)
Σε Βιετνάμ και Ινδονησία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός (2020-10-22 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού στις Φιλιππίνες (2017-01-13 00:00:00.0)
Παραμένει η ένταση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (2012-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ