Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πούτιν με Αφρικανούς ηγέτες

Με έμφαση στην Ασφάλεια στη στρατηγική Ζώνη Σαχέλ

Εντείνει την προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες η Ρωσία, σε ανταγωνισμό με τη «Δύση», κυρίως με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Γαλλία, και σε αυτό το πλαίσιο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με Αφρικανούς ηγέτες, ανάμεσά τους οι ηγέτες Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής (Ζώνη Σαχέλ) που ανήλθαν στην εξουσία μετά από πραξικόπημα.

Αυτός ο γύρος τηλεφωνικών συνομιλιών έγινε σχεδόν αμέσως μετά την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της χούντας του Μάλι, Ασσίμι Γκόιτα, ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της Ασφάλειας και της οικονομίας, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες, μία ημέρα αφότου είχε παρόμοια συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας στον γειτονικό Νίγηρα.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε περαιτέρω στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γκόιτα. Τα τελευταία χρόνια το Μάλι, με τους μισθοφόρους της «Wagner» να αναπτύσσονται στη χώρα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές αντάρτες στη χώρα αυτή του Σαχέλ, έχει γίνει από τους πιο στενούς συμμάχους της Ρωσίας στην Αφρική.

Ανάλογες συζητήσεις είχε ο Πούτιν και με τους ηγέτες της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ντενίς Σάσσου Νγκουέσο, τον ηγέτη της χούντας του Νίγηρα, Αμπντουραχμάν Τιάνι. Είχε προηγηθεί, στις 17 Μάρτη, η αποχώρηση του Νίγηρα, πρώην συμμάχου της «Δύσης» στην περιοχή του Σαχέλ, από τη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και το Ιράν, μέρες πριν η ηγεσία του Νίγηρα ανακαλέσει τη στρατιωτική συμφωνία.

Νωρίτερα, τα γειτονικά κράτη Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο επίσης διέκοψαν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με μακροχρόνιους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ενώ στράφηκαν προς τη Ρωσία για υποστήριξη.

Οι τρεις χώρες, επίσης, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον 15μελή περιφερειακό συνασπισμό των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και να δημιουργήσουν ένα σύμφωνο συνεργασίας γνωστό ως Συμμαχία των Χωρών του Σαχέλ (AES).

Τέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Σ. Ραμαφόζα, για ενίσχυση της συνεργασίας σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια κ.ά., ενώ ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης ενημέρωσε τον Πούτιν για «την πρόθεσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες για διευθέτηση στην Ουκρανία», αναφερόμενος στη σχετική αφρικανική πρωτοβουλία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικά σχέδια δολοφονίας ηγετών καταγγέλλει η Ρωσία (2023-09-08 00:00:00.0)
Περιοδεία Μέρκελ στη Δυτική Αφρική (2019-05-04 00:00:00.0)
Στο Αγκαντέζ η δεύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αφρική (2018-04-24 00:00:00.0)
«Αντιτρομοκρατική» δύναμη περιφρούρησης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (2018-02-24 00:00:00.0)
Νέα «αντιτρομοκρατική» δύναμη (2017-12-14 00:00:00.0)
Φονική ενέδρα σε βάρος Αμερικανών κομάντος (2017-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ