Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αλλεπάλληλες επαφές για την προετοιμαζόμενη επίθεση στη Ράφα και την «επόμενη μέρα»

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ την περασμένη Τρίτη στο Πεντάγωνο

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ την περασμένη Τρίτη στο Πεντάγωνο
Με αλλεπάλληλες και συνεχείς επαφές σε διάφορα επίπεδα, ΗΠΑ και Ισραήλ συζητούν και σχεδιάζουν τους όρους για τη συνέχιση του μακελειού στη Γάζα και τις διάφορες «εναλλακτικές» για τη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, υπό τον μανδύα μιας «πιο στοχευμένης» επιχείρησης, όπως και για την «επόμενη μέρα» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από την αρχή της βδομάδας με τους Αμερικανούς υπουργούς Αμυνας, Εξωτερικών, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κ.ά., ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ άλλη μια αντιπροσωπεία Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων, μεταξύ τους και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Η επίσκεψη αυτής της αντιπροσωπείας αρχικά είχε αναβληθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση, μετά την «αποχή» των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνέχεια, ωστόσο, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι γίνεται αναπρογραμματισμός της επίσκεψης των Ισραηλινών αξιωματούχων, έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.

Στόχος των επαφών που θα έχουν στην Ουάσιγκτον οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ένα «εναλλακτικό» σχέδιο για την προετοιμαζόμενη επίθεση στη Ράφα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν» το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» και σε αυτήν τη νότια πόλη της Γάζας, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι, ωστόσο καλούν υποκριτικά σε μέτρα για την «προστασία των αμάχων» πριν την έναρξη της επιχείρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ. Μίλερ δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ότι «το είδος της αποστολής που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε είναι μια περιορισμένη εκστρατεία, πολύ πιο στοχευμένη, που παρ' όλα αυτά θα επιτύγχανε τους ίδιους στόχους», ισχυριζόμενος ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο «χωρίς να προκαλέσει μαζικά κακό στον άμαχο πληθυσμό».

Χτες, στο μεταξύ, στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ, συναντώντας αντιπροσωπεία Δημοκρατικών γερουσιαστών και βουλευτών από τις ΗΠΑ και το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι AIPAC, έπλεξε το εγκώμιο του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ».

Πρόσθεσε δε ότι η συμμαχία ΗΠΑ - Ισραήλ είναι «ισχυρότερη από ποτέ» και ότι το Ισραήλ «δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ»...

Το «Politico» δημοσίευσε χτες ρεπορτάζ που αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι στα πρώτα στάδια συνομιλιών με στόχο το στάτους κβο στη Γάζα μετά τον πόλεμο, μελετώντας τις δυνατότητες να συμβάλουν οι ΗΠΑ στη χρηματοδότηση «μιας πολυεθνικής δύναμης ή μιας παλαιστινιακής ειρηνευτικής ομάδας».

Επικαλούμενο αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, το «Politico» αναφέρει ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν συζητείται το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών στρατιωτών.

Το Διεθνές Δικαστήριο για την ανθρωπιστική βοήθεια

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη προέτρεψε χτες το Ισραήλ να αναλάβει «κάθε απαραίτητη και αποτελεσματική δράση» προκειμένου να διασφαλίσει ότι προμήθειες βασικών τροφίμων θα διανεμηθούν χωρίς καθυστέρηση στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην απόφασή τους οι δικαστές τονίζουν πως «το δικαστήριο παρατηρεί ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν μονάχα τον κίνδυνο του λιμού (...) αλλά ότι ο λιμός εδραιώνεται».

Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε προχτές ότι θέλει να παρέμβει υπέρ του αιτήματος που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο η Νότια Αφρική έναντι του Ισραήλ, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εξελίσσεται γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Μ. Μάρτιν, καταδικάζοντας και τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας «αντιπροσωπεύει μια τεράστιας κλίμακας κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», η οποία περιλαμβάνει σύλληψη ομήρων, σκόπιμη παρεμπόδιση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, στόχευση αμάχων και υποδομών κοινής ωφέλειας κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις ή αδιάκριτη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακελειό στη Δυτική Οχθη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες (2024-08-30 00:00:00.0)
Αμερικανική «ασπίδα» στα εγκλήματα του Ισραήλ εν μέσω σχεδίων «επόμενης μέρας» (2024-05-25 00:00:00.0)
Εντατικά παζάρια για νέα εκεχειρία με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» (2024-02-27 00:00:00.0)
Νέο «γαϊτανάκι» επαφών από τις ΗΠΑ με φόντο το καινούργιο βέτο στον ΟΗΕ (2024-02-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας (2018-10-30 00:00:00.0)
Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο (2009-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ