Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ούτε βήμα πίσω, ξεσηκωμός, για να μην περάσει το έγκλημα!

Συγκλονιστικές στιγμές στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, «μια γροθιά» τα συνδικάτα της Αττικής με τα «αδέρφια της ΛΑΡΚΟ»

Οι μαθητές στην πρώτη γραμμή
Οι μαθητές στην πρώτη γραμμή
«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ να μη συνεχιστεί, αυτοί είναι με τα κέρδη κι εμείς με τη ζωή»: Αυτήν την παλλαϊκή απαίτηση, να μείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που την οδηγεί στο κλείσιμο, και παράλληλα καταδικάζει σε μαρασμό ολόκληρες περιοχές στη Στερεά, στην Εύβοια κ.α., διαδήλωσαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας εργαζόμενοι και σωματεία της ΛΑΡΚΟ, συνδικάτα και φορείς της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας.

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, η οποία ήρθε ως σταθμός αποφασιστικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη στη Λάρυμνα και άλλες περιοχές τις τελευταίες μέρες, ενόψει της λήξης των συμβάσεων την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που προς το παρόν και κάτω από τον ξεσηκωμό των εργατών αποφεύχθηκε.

Αλλωστε, «στο πόδι» ήταν από το πρωί χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις στη Στερεά, ενώ ειδικά οι περιοχές γύρω από το εργοστάσιο έδωσαν τον τόνο της μαζικής καθόδου στην Αθήνα: Λάρυμνα, Αταλάντη, Κάστρο, Μαλεσίνα, Μαρτίνο, Κόκκινο, Παύλο, Ακραίφνιο, Αϊ - Γιάννης. Αταλάντη, αλλά και Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, από παντού φούσκωνε όλη μέρα το ποτάμι των διαδηλωτών, που πλαισίωνε τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ: Εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, σωματεία, επαγγελματίες, φορείς γυναικών, όλοι «μια γροθιά» επιβιβάζονταν στα πούλμαν για να κατέβουν στην Αθήνα.


Και όπως φαινόταν τις τελευταίες μέρες, έτσι κι έγινε: Το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από την αποφασιστικότητα και το δίκιο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από το καθολικό αίτημα να σταματήσει το έγκλημα που τη μετατρέπει σε παλιοσίδερα, που πετά ειδικευμένους μεταλλεργάτες μιας βαριάς βιομηχανίας σε ανέργους, που μαραζώνει τα χωριά τους.

Τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τα σωματεία και τους φορείς της Λοκρίδας, της Θήβας, της Εύβοιας, της Φθιώτιδας υποδέχθηκαν στην Ομόνοια σωματεία και φορείς της Αττικής. «Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ πάντα μια γροθιά, να ανάψουν τα καμίνια, να έχετε δουλειά», ήταν το σύνθημα στο οποίο ένωσαν τη φωνή τους. «Προγράμματα ανεργίας βρείτε στον "παλιατζή", η ΛΑΡΚΟ θα μείνει ανοιχτή», ξεκαθάρισαν.

Ρίγη συγκίνησης αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον σκορπούσαν οι φωνές των μαθητών, των παιδιών των εργατών της ΛΑΡΚΟ που τέθηκαν επικεφαλής της πορείας. «Κυριάκο, άκου τι λένε οι μαθητές, από τη ΛΑΡΚΟ δεν βγαίνουμε ποτές» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από τη ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά», κυριαρχούσαν στα συνθήματα παιδιών και εφήβων, που έδωσαν με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο συνέχεια στις δικές τους αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.

Οταν η πορεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έφτασε στο Σύνταγμα, εκεί τους περίμεναν εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι της Αττικής που τους υποδέχθηκαν θερμά και τα συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, σάρκα από τη σάρκα σας πνοή απ' την πνοή σας», δονούσαν την ατμόσφαιρα, μαζί με τα αγωνιστικά τραγούδια, τις κόρνες και τις σφυρίχτρες των διαδηλωτών.


Εκεί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν θα επιτρέψουν να γίνει η ΛΑΡΚΟ «μάντρα για υλικά», καταγγέλλοντας τα σχέδια να πουληθούν το εργοστάσιο και τα μεταλλεία της επιχείρησης σε «σκραπατζή» και να μπει ταφόπλακα στην ενιαία λειτουργία της.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κώστα Παρασκευά, Γιάννη Πρωτούλη και Θοδωρή Χιώνη, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και πλήθος στελεχών του Κόμματος από τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι υποδομές και εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Παλεύουν για τη δουλειά, τη ζωή, τον τόπο τους

«Σήμερα είμαστε εδώ, για μια ακόμα φορά, για να τους πούμε ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουνε ξανά», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Στηλιτεύοντας την πολιτική της κυβέρνησης, κατήγγειλε ότι διέθεσε 500 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια για την υποτιθέμενη «εκκαθάριση εν λειτουργία», για να καταλήξει σήμερα να δίνει την επιχείρηση σε ιδιώτη που θα αναλάβει τον ρόλο του ...παλιατζή και δεν έχει σκοπό να θέσει την επιχείρηση σε λειτουργία.

Οπως εξήγησε, στην περίπτωση που οι συμβάσεις των εργαζομένων, που λήγουν στο τέλος Μάρτη, δεν ανανεωθούν, θα προκύψουν άμεσα σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες. Μεταξύ άλλων, δεκάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε θεραπείες, μέσω του ασφαλιστήριου συμβολαίου που σήμερα διαθέτουν, θα βρεθούν ξεκρέμαστοι. «Μας έχετε κρατήσει όρθιους», είπε και χαιρέτισε τη στήριξη συνδικάτων, φορέων, μαθητών και φοιτητών.


Την επιστολή των μαθητών προς την κυβέρνηση, την οποία μετέφερε το ΚΚΕ και στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής (βλ. θέμα δίπλα), διάβασε η Ασημίνα Λιούγκου, μαθήτρια του Γυμνασίου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και σε όλους τους μαθητές που δεν γνωρίζουν αν το σχολείο τους θα συνεχίσει να λειτουργεί, αν θα καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους. «Πήραμε ένα πολύ σημαντικό μάθημα από τους γονείς μας: Να αγωνιζόμαστε», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως η νεολαία είναι παρούσα στην πάλη των εργαζομένων.

«Είμαστε εδώ σήμερα όλοι μαζί με τη βοήθεια τη δική σας», επισήμανε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εδρας της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα. «Σας υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τον αγώνα. Δεν είναι αγώνας μόνο δικός μας αλλά όλης της Ελλάδας», είπε.

Τον αγώνα των εργαζομένων χαιρέτισε ο Γιάννης Βερβεσός, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το έγκλημα δεν ξεκίνησε τώρα», σημείωσε και ανέτρεξε στα βήματα της διαχρονικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ.

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Δύναμή μας η οργάνωση και η αλληλεγγύη», έγραψε στο πανό του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο γραμματέας του Συνδικάτου, Λεωνίδας Γραμματικός, χαρακτήρισε έγκλημα το κλείσιμο μιας επιχείρησης που δίνει ζωή σε ολόκληρες περιοχές.


Τέλος, με ένα ποίημα που έγραψε για τον αγώνα των εργαζομένων, εξέφρασε την υποστήριξή του μεταλλεργάτης χαλυβουργός.



Ο Π. Πολίτης στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Π. Πολίτης στο βήμα της συγκέντρωσης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ