Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει νέες παρτίδες οπλισμού προς Ουκρανία

Νέες παρτίδες οπλισμού προς Ουκρανία ετοιμάζει η κυβέρνηση, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συνεδρίαση στη Βουλή της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα θέματα της απόκτησης, από την Αεροπορία Στρατού, των 35 νέων ελικοπτέρων UH-60M «Blackhawk» και της αγοράς από την Τσεχία χιλιάδων οβίδων πυροβολικού των 155 mm, τα οποία στη συνέχεια θα δώσει στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό και της τεράστιας ποσότητας πυρομαχικών που στέλνεται είναι το ότι αυτά αναμένεται να πωληθούν έναντι 280 εκατομμυρίων ευρώ, με την κυβέρνηση να στέλνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και πιο αναβαθμισμένα και επικίνδυνα οπλικά συστήματα στην πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, βάζοντας ακόμα παραμέσα τον λαό στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Θυμίζουμε ότι σε διμερές επίπεδο η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο δεκάδες χιλιάδες βλήματα και άλλο πολεμικό υλικό, ενώ ενημέρωσε την ΕΕ ότι το 2024 μπορεί να πουλήσει με διακρατικές συμφωνίες στην Τσεχία (που με τη σειρά της τα προωθεί στην Ουκρανία): 2.000 ρουκέτες αέρος - εδάφους των 5 ιντσών, 180 ρουκέτες αέρος - εδάφους 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών (για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα), 4 εκατ. σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62 x 54 χιλιοστών και, τέλος, 70 πυροβόλα Μ-114Α1 που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, ενώ έχουν συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων FAGOT. Παράλληλα, έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τέλος, οι Ουκρανοί φέρεται να έχουν ζητήσει βλήματα και αντιαρματικούς εκτοξευτήρες τύπου «Milan», λέμβους διαστάσεων 7 και 11 μέτρων για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις τους και οτιδήποτε συνδέεται με τις παρεμβολές σε κάθε είδους συχνότητα.

«Πρωτοπόρα» και στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του Κοσόβου

Στο μεταξύ, «πράσινο φως» για να γίνει αποδεκτό το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου και στο Συμβούλιο της Ευρώπης άναψε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, μετά και από τη σχετική εισήγηση της υπεύθυνης για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντόρας Μπακογιάννη.

Στη σχετική απόφαση χαρακτηρίζεται «ιστορική εξέλιξη» η πρόσφατη ανακοίνωση των κοσοβάρικων αρχών ότι θα επιτρέψουν να μεταβιβαστούν 24 εκτάρια (240 στρέμματα) γης στο ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι Βισόκι Ντέτσανι, ενώ η δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Κοινοτήτων περιγράφεται ως «δέσμευση μετά την προσχώρηση» για το Κόσοβο. Κατά τ' άλλα, η απόφαση εκτιμά ότι «ο κίνδυνος για ανοιχτή βία στο Κόσοβο είναι εντελώς αληθινός» και ότι η ασφάλεια εξαρτάται και από την «εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας». Ακόμα, αναγνωρίζει τις «άνευ προηγουμένου συνθήκες» μέσα στις οποίες θα συζητηθεί η αίτηση ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο και σε αυτό το πλαίσιο καλεί σε «διπλωματία, διάλογο και συμβιβασμό» καλώντας την Επιτροπή των Υπουργών (που θα λάβει και την τελική απόφαση) να εγγυηθεί τη σχετική συζήτηση «χωρίς προκατάληψη απέναντι στις μεμονωμένες θέσεις κρατών - μελών σχετικά με την κατάσταση στο Κόσοβο».

Την ίδια στιγμή, τη στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων στα ευρωατλαντικά σχέδια επιβεβαίωσε και η στάση του Αλ. Τσίπρα, που πρόσφατα εκλέχτηκε πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος δεν καταψήφισε την εισήγηση στην Επιτροπή, αλλά ψήφισε «παρών».

Την απόφαση της Επιτροπής επέκρινε έντονα η σερβική ηγεσία, με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να στρέφει πυρά και προσωπικά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για τηλεφώνημα που δέχτηκε η πρώην ΥΠΕΞ και λέγοντας ότι ξέρει «πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας!». Ανάμεσα σε άλλα, ο Σέρβος ηγέτης είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική κατάσταση» και ότι «η ειρήνη είναι το συμφέρον προτεραιότητας της Σερβίας». Πρόσθεσε δε ότι «υπήρξαν 494 επιθέσεις με εθνικά κίνητρα κατά των Σέρβων και της σερβικής Εκκλησίας από τότε που ανέλαβε ο Κούρτι την εξουσία το 2021. Υπήρξαν μόνο 170 ακόμη επιθέσεις τα εννέα χρόνια πριν από αυτό». Απαντώντας δε σε ερώτημα για τη σύμφωνη γνώμη που έδωσε η κυβέρνησή του στην περσινή Συμφωνία της Οχρίδας (που δυτικά και άλλα επιτελεία εμφάνισαν ως διμερή συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων), ο Βούτσιτς είπε ότι «την αποδεχτήκαμε επί της αρχής, αλλά είπα ότι αρνούμαι να την υπογράψω για πολλούς λόγους». Μεταξύ άλλων, η συμφωνία αυτή προέβλεπε και ότι οι δύο πλευρές δεν θα εμποδίζουν η μία την ένταξη της άλλης σε διεθνείς οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ