Τρίτη 2 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Γαλλία επιταχύνει την παραγωγή εξοπλισμών για το Κίεβο και την ίδια

Η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει από «δυτικά» κράτη απαραίτητα συστατικά για πυρομαχικά και όπλα

Η Γαλλία θα παραδώσει στο Κίεβο εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ανακοίνωσε το Παρίσι

Copyright 2024 The Associated

Η Γαλλία θα παραδώσει στο Κίεβο εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ανακοίνωσε το Παρίσι
Το Παρίσι αναμένει από το Πεκίνο, στρατηγικό εταίρο της Μόσχας, «να στείλει πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στη Ρωσία» σχετικά με την Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα. Στις αρχές Μάη αναμένεται ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να επισκεφτεί το Παρίσι για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν.

Ο Σεζουρνέ ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι να υπάρξει «ένας συσχετισμός δυνάμεων ευνοϊκός προς την Ουκρανία», διότι «προφανώς η Κίνα διαδραματίζει ρόλο - κλειδί στην ανεξαρτησία και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Η Κίνα προωθεί δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» και συνομιλίες για «διευθέτηση» της σύγκρουσης, και πρόσφατα ο ειδικός απεσταλμένος της για την Ευρασία πραγματοποίησε περιοδεία σε Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι οι εξελίξεις την Ουκρανία είναι «ζωτικής σημασίας διακύβευμα για την Ευρώπη» και «γι' αυτόν τον λόγο η Γαλλία είναι αποφασισμένη να διατηρήσει στενό διάλογο με την Κίνα».

Εξάλλου, αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις Γαλλίας - Κίνας ο Σεζουρνέ τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε να αποδεσμευτούμε από την Κίνα», δηλαδή «να μειώσουμε σημαντικά τους οικονομικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών.

Τον τελευταίο χρόνο ιδιαίτερα συζητιέται πιο έντονα στην Ευρώπη η «ανάγκη» να μειωθεί η «εξάρτηση» της ΕΕ και των ευρωπαϊκών οικονομιών από την κινεζική οικονομία, με την κυρίαρχη τάση να είναι αυτή της «μείωσης του κινδύνου» και όχι της «αποδέσμευσης», καθώς μεγάλα ευρωπαϊκά μονοπώλια διατηρούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στις μπίζνες με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος ΥΠΕΞ ζήτησε «οικονομική εξισορρόπηση», διότι «οι συναλλαγές πρέπει επίσης να βασίζονται σε υγιή και βιώσιμη βάση».

Η Γαλλία δεν αποκλείει «επιτάξεις» στην πολεμική βιομηχανία

Εκατοντάδες παλιά αλλά «ακόμα λειτουργικά» τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού VAB, καθώς και πυραύλους «Aster» για το σύστημα SAMP/T MAMBA, θα στείλει η γαλλική κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στο πλαίσιο νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας. Τα οχήματα θα παραδοθούν το 2024 και στις αρχές του 2025.

Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Σ. Λεκορνί, δεν απέκλεισε «επιτάξεις» ή το ενδεχόμενο επιβολής σε βιομηχανίες να δώσουν προτεραιότητα στις στρατιωτικές ανάγκες, για να επιταχυνθεί η παραγωγή.

Το Παρίσι απαιτεί η γαλλική «αμυντική» βιομηχανία να αυξήσει και να επιταχύνει την παραγωγή της για να καλυφθούν οι ανάγκες του γαλλικού στρατού και να εξασφαλιστεί διάρκεια στην υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία.

«Η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια πυραύλων MBDA μάς οφείλει ταχείες παραδόσεις. Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν εκτελεστικά διατάγματα που προβλέπουν ότι το υπουργείο Αμυνας θα αστυνομεύει την τήρηση των υποχρεώσεων ως προς τα αποθέματα, την προτεραιοποίηση των συμβάσεων, ακόμα και με επιτάξεις», επεσήμανε ο Λεκορνί.

Ο υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι εκτός της Ουκρανίας η Γαλλία χρειάζεται επίσης να διατηρήσει και να αυξήσει το απόθεμα πυραύλων τύπου «Aster», που χρησιμοποιούνται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό για την απόκρουση επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ρωσία εισάγει πρώτες ύλες για όπλα από ΗΠΑ, Γερμανία και Ταϊβάν

Παρά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίζονται και σύμφωνα με ρεπορτάζ η Ρωσία έχει αυξήσει τις εισαγωγές νιτροκυτταρίνης, η οποία χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή πυρίτιδας για βλήματα πυροβολικού.

Μεταξύ των παραγωγών νιτροκυτταρίνης που προμηθεύουν τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ταϊβάν, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο με τίτλο «Η Ρωσία διπλασίασε τις εισαγωγές εκρηκτικών συστατικών - Με δυτική βοήθεια», επικαλούμενη εμπορικά στοιχεία.

Οι εισαγωγές νιτροκυτταρίνης της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 70% το 2022, το πρώτο έτος της εισβολής της στην Ουκρανία. Μέχρι τα μέσα του 2023 είχαν εισαχθεί 3.039 τόνοι, σχεδόν διπλάσιος όγκος σε σχέση με το 2021.

Οπως σημειώνει η «Wall Street Journal», λίγες χώρες στον κόσμο παράγουν νιτροκυτταρίνη, καθώς η κύρια χρήση της είναι η παραγωγή πυρομαχικών και υπόκειται σε διεθνείς εμπορικούς περιορισμούς. Η Ρωσία παράγει μικρές ποσότητες νιτροκυτταρίνης. Από τότε που η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα αύξησε τις προμήθειες στη Ρωσία.

Σύμφωνα ωστόσο με τα εμπορικά στοιχεία, μια μικρή εταιρεία στην Τουρκία, η «Noy», είναι υπεύθυνη για σχεδόν τις μισές εισαγωγές νιτροκυτταρίνης της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου. Μέσω αυτής η Ρωσία αγοράζει νιτροκυτταρίνη που παράγεται στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στην Ταϊβάν, αναφέρει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, χθες έγινε στο Κίεβο σύσκεψη κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων για τα σχέδια παραγωγής drone και ένα έργο για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου ηλεκτρονικού πολέμου για την προστασία της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρός της, Β. Ζελένσκι.

«Η Ρωσία διατηρεί μεγάλο ποσοτικό πλεονέκτημα στον πόλεμο, υπερτερώντας της Ουκρανίας ως προς τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό», αναγνώρισε η υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας σε ενημέρωση την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία «στρατολογεί κατά προσέγγιση 30.000 νεοσύλλεκτους τον μήνα, και έτσι πιθανότατα μπορεί να συνεχίσει να αντεπεξέρχεται στις απώλειες και να εξακολουθεί τις επιθέσεις για να φθείρει τις ουκρανικές δυνάμεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις μετά την πρόσφατη κατάληψη της Αβντιίβκα και έχουν καταγράψει «σταδιακή προέλαση» προς δυσμάς, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, στην Οδησσό και αλλού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της μεγαλύτερης ουκρανικής ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής και διανομής ενέργειας, DTEK, δήλωσε ότι 5 από τα 6 θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, που σημαίνει ότι η επιχείρηση απώλεσε το 80% του παραγωγικού δυναμικού της, ενώ πρόσθεσε ότι για τις επισκευές ενδέχεται να απαιτηθούν ακόμα και 18 μήνες.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι υπέστη ζημιά ύψους περίπου 300 εκατ. δολαρίων σε εξοπλισμό και μόνο, ενώ τα κόστη για τις επισκευές θα φτάσουν το μισό απ' αυτό το ποσό. «Το 80% του παραγωγικού δυναμικού μας είναι εκτός λειτουργίας αυτήν τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Νέο συμβάν αναχαίτισης στη Βαλτική

Αλλο ένα συμβάν μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών μαχητικών σημειώθηκε στη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου Αεροπορικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στη Γερμανία, την Πέμπτη και την Παρασκευή ιταλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν πάνω από τα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας

Μετά την αναχαίτιση των ρωσικών αεροσκαφών τα ιταλικά καταδιωκτικά επέστρεψαν στην πολωνική βάση του Μάλμπορκ, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος και εκπαιδευτές στην Ουκρανία συζητά η ΕΕ (2024-05-30 00:00:00.0)
Η Βρετανία κατηγορεί την Κίνα ότι παρέχει βαρέα όπλα στη Ρωσία (2024-05-24 00:00:00.0)
Στο τραπέζι η αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - Η Ρωσία απειλεί με πυρηνική σύγκρουση (2024-03-02 00:00:00.0)
Το Κίεβο επισκέφτηκε χτες ο Μπάιντεν δηλώνοντας «διαρκή υποστήριξη» (2023-02-21 00:00:00.0)
Μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας ζητά «επειγόντως» το Κίεβο (2023-02-11 00:00:00.0)
Για πιο βαριά όπλα και «πιο σύντομα» συζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ με τον Ζελένσκι (2023-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ