Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
Κανένας συμβιβασμός με το λουκέτο - συνεχίζουμε για «δουλειά, καμίνια μηχανές να ανάψουν ξανά»

Σήμερα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου της Λάρυμνας για τα επόμενα βήματα των εργατών

Από το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα
Απορρίπτουν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τα σχέδια της κυβέρνησης που διαλύουν την επιχείρηση και εκατοντάδες ζωές, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις και συνέχιση του αγώνα «για δουλειά, καμίνια - μηχανές να ανάψουν ξανά».

Σε Γενική Συνέλευση καλεί για σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ενημερώνει για την απόφαση που πήρε χτες το συντονιστικό των Σωματείων να απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα και στέλνουν τους εργαζόμενους στα «προγράμματα φτώχειας».

«Συμβιβασμός με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, το ταμείο ανεργίας και τα προγράμματά του δεν μπορεί να υπάρξει.

Κρατάμε ψηλά τη σημαία του αγώνα και διεκδικούμε δουλειά, καμίνια και νταμάρια να λειτουργήσουν ξανά.

Με γερά στοιχειοθετημένα επιχειρήματα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις μορφές αγώνα, θα τα καταφέρουμε», τονίζει το Σωματείο.

Ενημερώνοντας για την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απρίλη και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, σημειώνει:

«Μετά από στοιχειοθετημένη συζήτηση απορρίπτουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και καλούμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους.

Κάτω από την πίεση του γενικού ξεσηκωμού και της αλληλεγγύης που εκφράστηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 28/3/24, κερδίσαμε ανανέωση των συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 12 Μαΐου 2024. Αυτός είναι ο δρόμος που θα φέρει αποτελέσματα.

Αυτές τις 40 ημέρες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υφαρπάξει τη συναίνεση και την αποδοχή των εργαζομένων στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στην έξοδό μας από αυτή, στον συμβιβασμό μας με τα προγράμματα ανεργίας.

Τη "γραμμή" της η κυβέρνηση την χαράζει μέσα στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών την επομένη του συλλαλητηρίου, όπου με πρόσχημα την "οικονομική αιμορραγία του κρατικού προϋπολογισμού" αναφέρεται σε "επίσημη παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ", "προγράμματα ανεργίας και διάλογο προσαρμογής" σε αυτά.

Παράλληλα δεν κάθεται με "σταυρωμένα χέρια". Με ψευτοδιλήμματα στήνει παγίδες όπως "κάντε διάλογο να βελτιώσετε τα προγράμματα. Μην είστε ρομαντικοί, η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με την μορφή που έχει σήμερα είναι οριστική".

Γνωστός ο τρόπος και τα πρόσωπα. Με τον ίδιο τρόπο, τα ίδια πρόσωπα είχαν "αναλάβει εργολαβία" τη σύγχυση, την παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση των εργαζομένων με στόχο τον συμβιβασμό μας την περίοδο των αποζημιώσεων.

Ποιος δεν θυμάται το "εάν δεν βάλουμε κάλπη και δεν ψηφίσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης, δεν θα μας δώσουν αποζημιώσεις". Ακριβώς το ίδιο κάνουν.

Βέβαια αυτήν τη φορά είναι λιγότεροι, με μικρότερη επιρροή, όμως συνεχίζουν να είναι θρασίμια».

Συνεχίζοντας το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τον πολύχρονο αγώνα που δίνουν, υπογραμμίζοντας:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε τόση πείρα που δεν επιτρέπεται να πέσουμε σε παγίδες.

Επιλέγουμε τον σωστό και σίγουρο "δρόμο" των στοιχειοθετημένων επιχειρημάτων που διασφαλίζει την ενότητα των εργαζομένων, τη συμμετοχή, τη θωράκιση της πίστης στον δίκαιο αγώνα.

Υπάρχει η δυνατότητα και τα μέσα να παραμείνουμε στην ΛΑΡΚΟ μέχρι να γίνει η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτούμε μαζί του τους όρους εργασίας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΛΑΡΚΟ.

Δεν θέλει ούτε εφησυχασμό, ούτε πανικό. Η συζήτηση με επιχειρήματα, οι συλλογικές αποφάσεις, η μαχητικότητα και η μαζικότητα στην υλοποίησή τους, είναι το μεγάλο όπλο μας.

Σε αυτήν τη βάση πραγματοποιήσαμε κοινή συνεδρίαση και απορρίψαμε τον συμβιβασμό. Σε αυτήν τη βάση θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν τα επιχειρήματά μας στις ΓΣ και συλλογικά θα αποφασίσουμε τα επόμενα άμεσα βήματα.

Κλείνοντας το μεγάλο συλλαλητήριο στις 28/3 είπαμε: "Εχουμε 40 ημέρες για να φέρουμε τα πάνω κάτω και να συνεχίσουμε να είμαστε εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και μετά τις 12/5".

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, τα συζητάμε και ξεκινάμε.

Με ενότητα, συλλογική συζήτηση, συσπείρωση και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε. Ολοι και όλες στη ΓΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ