Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Ρεσιτάλ ξεφτίλας και κλείσιμο ματιού στην απεργοσπασία!

Καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη. «Η απεργία στο Δημόσιο θα γίνει και θα είναι πετυχημένη», απαντά η ΔΑΣ, απεργούν εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί

Από την «εξόρμηση» της ΓΣΕΕ σε ...τουρίστες στη Θεσσαλονίκη
Από την «εξόρμηση» της ΓΣΕΕ σε ...τουρίστες στη Θεσσαλονίκη
Τη στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΕΑΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισαν την πρόταση για απεργία στις 17 Απρίλη στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλει η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, καλεί τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στο Δημόσιο να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες δυνάμεις που πλειοψηφούν στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και να πάρουν «από τα κάτω» «αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της απεργίας σε όλους τους κλάδους», διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μαζικές προσλήψεις.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, οι εν λόγω συνδικαλιστικές παρατάξεις «από κοινού και σε προσυνεννόηση μεταξύ τους απέρριψαν την αγωνιστική πρόταση των σωματείων», την οποία μετέφεραν οι εκλεγμένοι της, «για να υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες».

Ξεπερνούν την υπονόμευση και απεργούν εκπαιδευτικοί και νοσοκομειακοί γιατροί

Μάλιστα, «προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική αγνόησαν τις δεκάδες αποφάσεις σωματείων στο Δημόσιο για να υπάρξει απεργία στις 17 Απρίλη», σημειώνει η ΔΑΣ. Ενδεικτικά αναφέρεται στον χώρο της Εκπαίδευσης, όπου δεκάδες σωματεία έχουν αποφασίσει ήδη απεργία. «Αυτές τις αποφάσεις μετέφεραν στην Ολομέλεια Προέδρων 47 ΕΛΜΕ, ενώ πάνω από 60 σύλλογοι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήρθαν με αντίστοιχη απόφαση στην Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ», επισημαίνει. Κόντρα στην απεργοσπαστική στάση άλλωστε της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει από τον χώρο της Υγείας η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όπως και η μεγαλύτερη Ενωση Γιατρών Νοσοκομείων, αυτή των Αθήνας - Πειραιά.

«Σκορ 1 - 1» στον διαγωνισμό ξεφτίλας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

«ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι θα βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση», σχολιάζει η ΔΑΣ. Μάλιστα, προσφέρουν χείρα βοηθείας σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και για υπογραφή ΣΣΕ, που με επίκεντρο τα νοσοκομεία συνεχίζεται η πάλη του λαού ενάντια στις νέες πληρωμές ασθενών, που οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

Η ΔΑΣ στηλιτεύει ιδιαίτερα τις δικαιολογίες που επιστράτευσαν οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τη στάση τους. Συγκεκριμένα, επικαλέστηκαν την άρνησή τους να πάνε σε κοινή απεργία με τη ΓΣΕΕ «γιατί είναι συμβιβασμένη», δυσκολία που δεν είχαν τον περασμένο Δεκέμβρη όταν έστελναν επιστολή στην Εκτελεστική της Επιτροπή για να υπάρχει κοινό σχέδιο.

Χαρακτηριστική, για παράδειγμα, είναι η στάση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που σαν «διχασμένες προσωπικότητες» στη μεν ΑΔΕΔΥ καταγγέλλουν την απεργία της 17ης Απρίλη επειδή την έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και εγκαλούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ επειδή παλεύουν για την επιτυχία της. Και την ίδια στιγμή, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον Ν. Φωτόπουλο (στέλεχος της «Νέας Αριστεράς»), ανεβάζει ...παραστάσεις τύπου «Δελφινάριου» τάχα για την επιτυχία της απεργίας (βλ. φωτ. δίπλα).

Αλλωστε, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ εκλιπαρούσαν τους συναδέλφους τους στη ΓΣΕΕ για «κοινό αγώνα», οπότε δικαιολογημένα η ΔΑΣ σημειώνει: «Στον διαγωνισμό ξεφτίλας το σκορ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι 1 - 1».

Και προσθέτει ότι στην ΑΔΕΔΥ, οι συνδικαλιστές αυτοί, με τη στάση τους «όχι μόνο "χαρίζουν" την απεργία των εργαζομένων στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που υποτίθεται ότι την καταγγέλλουν, αλλά στην ουσία υποστηρίζουν ότι κάθε εργαζόμενος που θα απεργήσει εγκρίνει τη γραμμή της», ενώ «κλείνουν το μάτι» στην απεργοσπασία. «Οπως ξεφτιλίστηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις 28 Φλεβάρη, έτσι θα καταγραφεί η ξεφτίλα της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ για τις 17 Απρίλη.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα ανατρέψουν τις κατάπτυστες αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία στις 17 Απρίλη θα γίνει και θα είναι επιτυχημένη. Θα είναι βήμα κλιμάκωσης των μεγάλων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων που έχουν προηγηθεί από τις αρχές της χρονιάς», τονίζει η ΔΑΣ. Καλεί τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και οργάνωσης της απεργιακής μάχης.

«Δελφινάριο» η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, για δύο ...«παραστάσεις» βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο περιοδεύων θίασος της ΓΣΕΕ, τάχα για να προετοιμάσει την απεργία. Το έργο που παίχτηκε αυτήν τη φορά ήταν ...σινεφίλ κομεντί. Από τη μια προσέφερε άφθονο γέλιο αφού έγινε κατανοητό το ότι ούτε μπορούν, αλλά κυρίως ούτε θέλουν να κουνηθεί φύλλο μπροστά στην απεργία στις 17 Απρίλη. Αυτό φαίνεται και από το ότι αποφάσισαν να μοιράσουν φυλλάδια στην... πλατεία Αριστοτέλους, πρωί καθημερινής, πάντα «μακριά κι αλάργα» από τα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς.

Προφανώς, έχουν στόχο να απευθυνθούν στους ...τουρίστες της Θεσσαλονίκης, γιατί τη συγκεκριμένη ώρα δεν υπάρχει ούτε ζωγραφιστός εργαζόμενος στην περιοχή.

Αλλά και τι να πουν στους εργαζόμενους; Πώς να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα για το γιατί δεν προκήρυξαν απεργία στις 28/2, όταν δεκάδες χιλιάδες απεργοί γέμισαν τους δρόμους της πόλης. Για το ότι ήταν άφαντοι σε μάχες εργαζομένων, π.χ. στο NOTOS ενάντια στο άνοιγμα του καταστήματος την αργία στις 2/1, στην «Teleperformance» ενάντια στις απολύσεις, στο ξενοδοχείο ΝΙΚΟPOLIS που δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται στον δρόμο.

Από την άλλη, στο τέλος του χάπενινγκ είχαμε και μελαγχολικές σκηνές, με τον... καφέ της παρηγοριάς στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, όπου μια χούφτα συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με γκεστ σταρ από την Αθήνα, μαζεύτηκαν να συζητήσουν για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον λαό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ