Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΖΑΓΟΡΙ»
Μαζική η συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη βραδινή βάρδια

Αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, συνεχίζουν τον αγώνα απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία

Από τη στάση εργασίας στη νυχτερινή βάρδια
Από τη στάση εργασίας στη νυχτερινή βάρδια
«Είμαστε ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ να επιβάλουμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τι ζητάμε; Το πώς θα δουλεύουμε, πώς θα πληρωνόμαστε. Αυτά είναι τα δύο πιο βασικά πράγματα για μας. Να καθοριστούν η αμοιβή και τα ωράριά μας, τα οποία θέλει να είναι στον "αέρα" η εργοδοσία. Το μήνυμα το περάσαμε. Θα τραβήξουμε μέχρι τέρμα». Τα παραπάνω τόνισε ο Θοδωρής Παντούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» (το γνωστό εμφιαλωμένο νερό «Ζαγόρι»), απευθυνόμενος, τη Δευτέρα το βράδυ, έξω από το εργοστάσιο της βιομηχανίας εμφιάλωσης στην Κρανούλα Ιωαννίνων, στους συναδέλφους του στην έναρξη της στάσης εργασίας της βραδινής βάρδιας.

Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη στάσεις εργασίας στην πρωινή και μεσημεριανή βράδια, με τους εργάτες στο «ΖΑΓΟΡΙ» να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση του σωματείου τους.

Παράλληλα, οι εργάτες έδωσαν μαχητική απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, που αξιώνει μέχρι και τη διάλυση του σωματείου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τη μέρα της κινητοποίησης η εργοδοσία επιχείρησε να εμποδίσει τον πρόεδρο του σωματείου να απευθυνθεί στους εργαζόμενους, να τους ενημερώσει για τη στάση εργασίας, εκτοξεύοντας απειλές ακόμη και με παρουσία δικηγόρου. Παράλληλα, κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις μέσα και έξω από το εργοστάσιο που παρέμειναν προκλητικά μέχρι το βράδυ.

Να διασφαλιστεί το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο

Με απόφαση της διοίκησης του σωματείου, οι εργαζόμενοι στο «ΖΑΓΟΡΙ» από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων πραγματοποίησαν χτες το πρωί παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ζήτησαν η υπηρεσία να διασφαλίσει την εφαρμογή του πενθήμερου ωραρίου εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους.

Η παρέμβαση έγινε γιατί η εργοδοσία παρανόμως επιμένει στην εφαρμογή του «τετράβαρδου» προγράμματος εργασίας. Σύμφωνα με αυτό, καταργείται στην πράξη το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση και επιβάλλονται 7 μέρες αδιάλειπτης εργασίας, που εναλλάσσονται από 2 μέρες ρεπό, ενώ την τέταρτη βδομάδα οι εργάτες θα λαμβάνουν 4 ρεπό. Η εργοδοσία υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον αντεργατικό νόμο «Γεωργιάδη», που ψηφίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβρη, έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει ωράριο εργασίας συνεχούς παραγωγής με το σύστημα των εναλλασσόμενων βαρδιών, καταργώντας το πενθήμερο και την κυριακάτικη αργία στον κλάδο της εμφιάλωσης. Μάλιστα, ψευδώς υποστηρίζει ότι η βλαπτική αυτή μεταβολή στο κατακτημένο 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο δεν απαιτεί καν τη συναίνεση των εργαζομένων και του σωματείου τους.

Κλιμάκωση με συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίιλη

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» εντείνει τη δράση του για την προετοιμασία της επιτυχίας της πανεργατικής απεργίας στις 17 Απρίλη. Ανάμεσα στα άλλα, επιδιώκει την ενημέρωση των εργαζομένων του νομού για τα δίκαια αιτήματα των εργατών, ενώ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους εργάτες της βιομηχανίας εμφιάλωσης «Βίκος» να φτιάξουν και αυτοί το σωματείο τους, να παλέψουν από κοινού και να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μάχη στους χώρους δουλειάς ενάντια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας (2024-07-09 00:00:00.0)
Σε 48ωρη απεργία από χτες (2013-05-22 00:00:00.0)
Συνεχίζουν την απεργία (2012-03-27 00:00:00.0)
Σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα (2010-07-24 00:00:00.0)
Γενική συνέλευση τη Δευτέρα (2010-07-16 00:00:00.0)
Απέκλεισαν την αυθαιρεσία (2000-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ