Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απέκλεισαν την αυθαιρεσία

Τα ΜΑΤ επιστράτευσε η εργοδοσία στο σούπερ μάρκετ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» ενάντια σε αποκλεισμό των εμποροϋπαλλήλων

Ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στην είσοδο του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, σχημάτισαν το απόγευμα του Σαββάτου δεκάδες εμποροϋπάλληλοι, απαιτώντας να σταματήσουν οι παράνομες απολύσεις εργαζομένων, η καταστρατήγηση του 40ωρου, 5ήμερου, 8ωρου, οι χωρίς αμοιβή υπερωρίες και η τρομοκρατία στο χώρο δουλιάς.

Απέναντι στους αγωνιζόμενους εμποροϋπαλλήλους, η εργοδοσία παρέταξε την Aστυνομία και δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ που είχαν αναλάβει την «προστασία» της επιχείρησης και την απομάκρυνση των διαδηλωτών. Ομως, η αποφασιστική στάση των εργαζομένων και των καταναλωτών που αρνούνταν να μπουν στο κατάστημα συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τους, ανάγκασε την Aστυνομία να μην επιχειρήσει την επέμβαση που επιτακτικά απαιτούσε η εργοδοσία.

Οπως κατήγγειλε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης,Σοφία Καλαντίδου: «Τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τους εμποροϋπαλλήλους και η κυβέρνηση προσπαθεί να τα επεκτείνει για όλους τους εργαζόμενους, είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση ρεπό και 40ωρου κλπ. Ειδικότερα στη συγκεκριμένη επιχείρηση οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν υπερωριακά, σε δουλιές που δεν είναι της ειδικότητάς τους και όταν αρνούνται να το πράξουν απολύονται ή απειλούνται με απόλυση».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης, στους τελευταίους τρεις μήνες που η αλυσίδα των καταστημάτων «Γαλαξίας» πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Αρβανιτίδη, έχουν γίνει περίπου 30 απολύσεις. Οι τελευταίες δύο αφορούν εργαζόμενες του καταστήματος της Σταυρούπολης όπου η μία εργαζόμενη απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να σφουγγαρίσει για τρίτη φορά το χώρο, ενώ η ειδικότητά της είναι ταμίας και η άλλη επειδή - άκουσον άκουσον - «είχε βαμμένα τα νύχια της». Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί όλοι οι συμβασιούχοι, αρκετοί διευθυντές και όπως φάνηκε το τελευταίο διάστημα, στο στόχαστρο μπήκαν και όσοι σηκώνουν κεφάλι.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εμποροϋπαλλήλων βρέθηκε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Κυριακίδης, ο οποίος με δήλωσή του στο «Ρ» σχολίασε: «Η κινητοποίηση και η αντιμετώπισή της από την αστυνομία και την εργοδοσία, δείχνει πως κυβέρνηση, όργανα του κράτους, οι επιθεωρήσεις εργασίας και ειδικότερα οι μηχανισμοί της καταστολής είναι σε αγαστή σύμπνοια για να περάσουν τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όμως δε θα κάνει πίσω. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, για να καμφθεί η αδιαλλαξία του εργοδότη και να κερδίσουν τα δικαιώματά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ