Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Πρόσθετοι «κόφτες» και στη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών

«Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί», λέει προκλητικά ο υπουργός Υγείας

Ενα νέο εγκληματικό μέτρο σε βάρος χιλιάδων καρκινοπαθών και πολλών ακόμα ασθενών δρομολογεί η κυβέρνηση, η οποία όπως φαίνεται θα επιχειρήσει να επιβάλλει πρόσθετους κόφτες ακόμη και στα ογκολογικά φάρμακα, με το γνωστό παρωχημένο πρόσχημα της υπερσυνταγογράφησης. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, που αφορούν την αύξηση τιμών σε φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα μέχρι 15 ευρώ (μέχρι πρότινος προβλέπονταν αυξήσεις για σκευάσματα μέχρι 10 ευρώ) υποτίθεται για να καταπολεμηθούν οι ελλείψεις, ενώ ουσιαστικά ικανοποιεί τον «εκβιασμό» της φαρμακοβιομηχανίας για νέες αυξήσεις στα σκευάσματα με κριτήριο την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Την ώρα που μια σειρά φαρμακοβιομήχανοι προχωρούν σε νέες μεγάλες επενδύσεις στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, η κυβέρνηση το τερματίζει κάνοντας λόγο για ...αχρείαστα ογκολογικά φάρμακα. «Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί. Οι γιατροί που τα γράφουν ντρέπονται να πουν ότι τα έχουν γράψει», έλεγε ο Αδ. Γεωργιάδης, απαιτώντας ουσιαστικά από τα ογκολογικά συμβούλια των νοσοκομείων να βάλουν πλάτη στο έγκλημα του «εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης».

Ο ίδιος επικαλείται γενικόλογες αναφορές της «επιστημονικής κοινότητας», ότι τάχα «τα φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται». Και χωρίς προσχήματα προσθέτει: «Υπάρχει ανοσοθεραπεία που κάνει 1 εκατομμύριο ευρώ», εννοώντας ότι για να συνταγογραφείται μια τέτοια θεραπεία, πρέπει να εξορθολογιστεί συνολικά η «δαπάνη».

Με τις δηλώσεις αυτές να έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, αφού στην ουσία φαίνεται η πρόθεση να μετατρέψει τα ογκολογικά συμβούλια σε «κόφτες», σημειώνεται ότι πρόκειται για όργανα που κανονικά συμβάλλουν στη διεπιστημονική αντιμετώπιση της πάθησης του καρκίνου, και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στηρίζονται από το κράτος.

«Πρωταρχικός σκοπός των Ογκολογικών Συμβουλίων δεν είναι η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων θεραπευτικών οδών για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων για τους ασθενείς», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. Και προσθέτει ότι η αντιμετώπιση της λειτουργίας των Ογκολογικών Συμβουλίων ως επιπλέον φραγή για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι αποδεκτή από την ογκολογική κοινότητα. Θυμίζει μάλιστα ότι «τα νέα περιστατικά καρκίνου έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ενώ σύμφωνα με σχετικές μελέτες, η επιβίωση από τον καρκίνο έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2010 λόγω των εξελίξεων και της πρόσβασης σε νέες καινοτόμες θεραπείες», για να καταλήξει εκφράζοντας τη διαφωνία της: «Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζονται την πλειοψηφία των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς φάρμακα εξαιτίας ...γενοσήμων (2012-11-30 00:00:00.0)
Θα τιμωρούνται για ...«υπερσυνταγογράφηση»! (2012-01-29 00:00:00.0)
Νέες περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη (2012-01-24 00:00:00.0)
Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία (2011-09-10 00:00:00.0)
Ερευνα κατευθυνόμενη απ' τη φαρμακοβιομηχανία (2008-04-15 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο τα κέρδη των πολυεθνικών (1997-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ