Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μάχη στους χώρους δουλειάς ενάντια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Να πάρουν μέρος στην τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 12 Ιούλη (12 μ. - 4 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στη 1.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Σταδίου 24), για να υπερασπιστούν το πενθήμερο και τα δικαιώματά τους, καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής.

Αυτήν την περίοδο οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουρισμού και, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας «σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες και με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει βάλει την υπογραφή της για απασχόληση τις μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων, δηλαδή για την κατάργηση του 5ήμερου σε ξενοδοχεία και εστίαση». «Είναι πρόκληση!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουν να αποσυρθεί άμεσα κάθε σκέψη για κατάργηση του 5ήμερου».

Σχετικά με την τακτική των μεγαλοξενοδόχων, σημειώνει: «Αντί να δώσουν εδώ και τώρα αυξήσεις στους ήδη τσακισμένους μισθούς μας, αντί να προσλάβουν άμεσα προσωπικό που μέσα στους χώρους εργασίας η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα και ο καθένας μας δουλεύει για 2 και 3 άτομα, αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τηρείται το 5ήμερο - 8ωρο, απεναντίας δημιουργούν συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων για να μας έχουν φτηνούς, ευέλικτους και ευάλωτους και να αυξάνουν την κερδοφορία τους». Προσθέτει δε το Συνδικάτο πως «ενώ ο Τουρισμός συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τα ξενοδοχεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, οι ξενοδόχοι προκλητικά δρομολογούν την εφαρμογή της συνεχόμενης εργασίας και χωρίς ρεπό, για να μεγαλώσουν κι άλλο τα κέρδη τους μέσα στη θερινή περίοδο» και προβάλλει τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις του κλάδου για αυξήσεις, πλήρη απασχόληση, κατάργηση των δουλεμπορικών κ.λπ.

«Lidl»: Δουλέψτε ασταμάτητα για 200 ευρώ

Την ίδια στιγμή, σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς, στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Lidl», η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να «αφήσουν τα κόκαλά τους» μέσα στην επιχείρηση για να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά!

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση καλεί τους εργαζόμενους στις αποθήκες να εργαστούν «τακτικά και αδιάλειπτα» από 1η Ιούλη μέχρι 30 Σεπτέμβρη, προκειμένου να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά.

Την απαράδεκτη αξίωση αναδεικνύει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, χαρακτηρίζοντας «επιβράβευση εξόντωσης» αυτό που η εργοδοσία ονομάζει ...«επιβράβευση παρουσίας».

Το συγκεκριμένο πριμ θα λάβουν οι «ωρομετρούμενοι συνεργάτες», όπως βαφτίζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους, αν για το παραπάνω διάστημα δεν απουσιάσουν «για οποιονδήποτε λόγο», εκτός φυσικά αν πρόκειται για την άδειά τους ή αν ασθένησαν έως ...μία μέρα!

«Ως εδώ με την ασυδοσία τους!», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους «συλλογικά να παλέψουμε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, Κυριακή αργία, για μέτρα υγείας και ασφάλειας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Παρασκευή απεργούν οι διανομείς στις «πλατφόρμες» (2024-10-09 00:00:00.0)
Σήμερα η στάση εργασίας για πενθήμερο και αυξήσεις (2024-07-12 00:00:00.0)
Απέναντι (2023-07-01 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (2019-06-19 00:00:00.0)
Απεργούν την Τετάρτη σε Αττική και Κέρκυρα (2019-06-14 00:00:00.0)
Αρνούνται να δεχτούν τα ψίχουλα (2004-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ