Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΕ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΩΡΑΡΙΑ
Αναποδογυρίζει την πραγματικότητα η κυβέρνηση, νέα δωράκια στους ομίλους

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που έφερε την 6ήμερη εργασία
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που έφερε την 6ήμερη εργασία
Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση μπροστά στο κύμα αντιδράσεων και αγανάκτησης των εργαζομένων από την επιβολή της 6ήμερης εργασίας που άρχισε την 1η Ιούλη, σε συνδυασμό και με την εγκύκλιο που θέτει σε εφαρμογή την «ψηφιακή κάρτα εργασίας», η οποία φέρνει περισσότερες μέρες και περισσότερες απλήρωτες ώρες δουλειάς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως έφτασε να χαρακτηρίσει «ψευδείς τις αναφορές για 6ήμερη εργασία» και προκλητικά ισχυρίστηκε πως «δεν αλλάζει επ' ουδενί ο κανόνας της πενθήμερης εργασίας, απλώς δίνεται κατ' εξαίρεση η δυνατότητα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις για μία ημέρα έκτακτης εργασίας».

Θύμισε μάλιστα πως «παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα και για τετραήμερη εργασία», όπως και «για άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας». Εννοούσε τη διευθέτηση, δηλαδή το 10ωρο που έφερε ο νόμος Χατζηδάκη, με δύο επιπλέον απλήρωτες ώρες εργασίας τη μέρα ώστε σε 4 μέρες να συμπληρώνεται ένα πλήρες 40ωρο, κάτι που εμφανίζεται ως ...τετραήμερο, σύμφωνα και με τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ.

Ο δε υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης συμπλήρωνε σε αντίστοιχες δηλώσεις του πως με τη νομοθετική αυτή διάταξη «έρχεται και καλύπτεται μια κατάσταση που ήταν σε γκρίζα ζώνη γιατί κάποιοι δουλεύανε αυτή την "6η μέρα"», εννοώντας πως έτσι «υπάρχει πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας», όχι 6η μέρα...

Υπενθυμίζεται πως η 6ήμερη εργασία περιλήφθηκε στον εκτρωματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2023 (νόμος Γεωργιάδη), όπου επιπλέον προέβλεπε τη δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «ελάχιστης προβλεψιμότητας» κ.ο.κ.

Ο νόμος αυτός επί της ουσίας αποτελεί νόμο εφαρμογής μιας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ, με βάση την οποία θεωρείται «κανονικότητα» αν δουλεύει ο εργαζόμενος μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα σε 5ήμερη ή 78 ώρες σε 6ήμερη βάση, αφού το μόνο που «κατοχυρώνει» είναι οι ...11 ώρες ανάπαυσης, δηλαδή μέχρι και 13 ώρες δουλειάς ημερησίως!

Είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, με κλάδους και χώρους δουλειάς να «νεκρώνουν», στριμώχνοντας την κυβέρνηση και τον τότε υπουργό, ο οποίος κατέφευγε σε μια σειρά γελοίες τοποθετήσεις, όπως ότι είναι ...δικαίωμα των εργαζομένων η 13ωρη δουλειά και άλλα παρόμοια.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην απεργία ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο (21 Σεπτέμβρη 2023) καταγράφηκε ο μεγαλύτερος μέχρι τότε αριθμός απεργιακών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν οργανώσει απεργία, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, με 31 Εργατικά Κέντρα, 18 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες σωματεία να συντονίζονται στο απεργιακό μέτωπο.

Την ουσία του νόμου Γεωργιάδη είχε αποκαλύψει μέσα κι έξω από τη Βουλή το ΚΚΕ, γι' αυτό και η κυβέρνηση εξαπέλυε χυδαίο αντικομμουνισμό και επιθέσεις στο Κόμμα. Την ίδια στιγμή, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούσαν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις παραπάνω ευρωπαϊκές Οδηγίες, κάνοντας πλάτες στο αντεργατικό ξεσάλωμα.

Ξέπλυμα της ΕΕ και της αντεργατικής διευθέτησης από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Κατά συνέπεια, ο νόμος όχι μόνο δεν πάει κόντρα στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τις οποίες θυμήθηκαν ξανά αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να ξεπλύνουν τη βαρβαρότητα της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οδηγίες της ΕΕ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δηλαδή το ξεχείλωμά του στα απώτατα όρια, έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό και είναι πρόκληση σήμερα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να επικαλούνται την περιβόητη «4ήμερη βδομάδα εργασίας», παρουσιάζοντας τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα ως τάχα μια «εξαίρεση» από την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Αυτό που κρύβουν είναι ότι αποτελεί ενιαία στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ως βασικός όρος για τη μεγιστοποίηση της ευελιξίας, που στην πράξη και σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας μεταφράζεται σε ανταγωνιστικότητα και υψηλή κερδοφορία για την εργοδοσία.

Αλλωστε το παράδειγμα της «4ήμερης βδομάδας εργασίας» εμφανίστηκε και στη χώρα μας, σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, όπου η εργοδοσία απαίτησε από το προσωπικό να δουλεύει 12ωρα για 4 μέρες, κάτι που οι εργαζόμενοι απέρριψαν κατηγορηματικά και με τον ξεσηκωμό τους ακύρωσαν στην πράξη.

Τι ισχύει για την 6ήμερη εργασία

Συγκεκριμένα, λοιπόν, με βάση τον νέο νόμο το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε:

-- Επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους «συνεχούς λειτουργίας», αλλά μπορούν να λειτουργούν Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Επίσης, προβλέπεται ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας, χωρίς άλλη διευκρίνιση, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να το «τεντώσει», έτσι που η τάχα «εξαίρεση» να γίνει κανόνας.

-- Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Για αυτή την περίπτωση δεν διατυπώνεται καμία, ούτε προσχηματική, εξαίρεση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ