Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Ξεσηκώνονται για να μην περάσουν η διάλυση και η εμπορευματοποίηση

Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη φορέων στο ΨΝΑ (Δαφνί) | Εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στο Θησείο για την απεξάρτηση

Από την εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στο Θησείο
Από την εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στο Θησείο
Την περασμένη Παρασκευή τέθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», η οποία επενδύθηκε ιδεολογικά με τον μανδύα της αποασυλοποίησης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, με κύριο στόχο βέβαια την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία, που αντιμετωπίζεται σαν «κόστος».

Πρόκειται για νομοσχέδιο που έρχεται να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, την εκμετάλλευση κι αυτού του ανθρώπινου πόνου από ΜΚΟ που θα παρέχουν ληξιπρόθεσμες υπηρεσίες, για όσο δηλαδή διαρκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας ακόμα περισσότερο χώρο επένδυσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, στις οποίες μάλιστα εξασφαλίστηκε νομικά και η ακούσια νοσηλεία των ασθενών.

Στο στόχαστρο μπαίνει η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, Διάπλους κ.λπ.) και συνενώνοντάς τους σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ, ο οποίος θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας. Νομιμοποιεί την παράνομη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών απεξάρτησης που παρέχουν αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας προγράμματα έναντι αδράς αμοιβής.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας και όλα τα σωματεία και τους φορείς στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση σε πλατιά πανελλαδική σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης προκειμένου το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Η Πανελλαδική Σύσκεψη Ομοσπονδιών - Σωματείων - Φορέων θα γίνει στην Αίθουσα Πολλαπλών του ΨΝΑ (Δαφνί), αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., ενώ θα διεξάγεται και μέσω πλατφόρμας Zoom για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων από σωματεία και φορείς της επαρχίας. Οι κωδικοί σύνδεσης στο ΖΟΟΜείναι: pliroforiki@psyhat.grZo0246!@

Επίσης ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους και την επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου να συμμετέχουν μαζικά σε κινητοποίηση στην Πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12/7 και ώρα 8 π.μ., με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια, καθώς και εργαζόμενους από τα όμορα νοσοκομεία και φορείς στην Ψυχική Υγεία και απεξάρτηση.

Παράλληλα, καλεί όλες τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Υγείας, τα σωματεία και τους φορείς στην Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση να συνεδριάσουν και να προχωρήσουν σε μεγάλη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16/7, με κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Κάτω τα χέρια από την απεξάρτηση

Παράλληλα, δυνατά ακούστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο το «Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ», στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, οι Σύλλογοι Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»/ ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ»/ ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»/ ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», ο νεοσύστατος Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ και μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Η μεγάλη εκδήλωση μετέφερε το μήνυμα καταδίκης στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, καθώς και μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι στα προγράμματα διατράνωσαν ότι δεν πρόκειται να τους «πάρουν το ΚΕΘΕΑ», θα συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή τον αγώνα που κάνουν όλο αυτόν τον καιρό για να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Στην αρχή της εκδήλωσης εργαζόμενοι και μέλη των Συλλόγων Οικογένειας, καθώς και μέλη μαζικών φορέων έκλεισαν συμβολικά την οδό Ερμού, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιχείρησε να φέρει νύχτα η κυβέρνηση και νύχτα να το περάσει ...από το Θερινό Τμήμα της Βουλής, απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Εύα Τιγκίρη, επικεφαλής της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών και Εξαρτήσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Κατηφές σημείωσε ότι η εγκληματική πολιτική στην απεξάρτηση είναι διαχρονική και φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θέλει να τελειώνει με τη στεγνή θεραπεία, τη δημόσια και δωρεάν πρόληψη και απεξάρτηση, να στερεί το δικαίωμα του χρήστη στην απεξάρτηση. Ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή κατάσταση στα προγράμματα στη χώρα μας, τα οποία είναι υποστελεχωμένα, οι εργαζόμενοι σε αυτά εντατικοποιημένοι και με ελαστικές σχέσεις εργασίας». Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι μαζί με τους εργαζόμενους, τις κοινότητες και τις οικογένειες στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο.

Η Λεμονιά Φακάρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και εργαζόμενη στο ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», ευχαρίστησε στην ομιλία της την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας Αττικής του ΚΕΘΕΑ και τον Σύλλογο Αποφοίτων για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, που στάθηκε αφορμή και οι εργαζόμενοι να στείλουν το μήνυμα εναντίωσης στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση νύχτα μες στο κατακαλόκαιρο, τονίζοντας και τα υπάρχοντα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στα θεραπευτικά προγράμματα. Για παράδειγμα, η υποστελέχωση των δομών και η εντατικοποίηση των εργαζομένων αποτελούν πάγια προβλήματα, τα οποία δεν έχουν λύσει ούτε αυτή ούτε η προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, και ούτε προβλέπεται να λυθεί μέσα από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ μένουν «στον αέρα», όπως και οι ωρομίσθιοι εργαζόμενοι. Επίσης, ενώ έχουν αναπτυχθεί δομές απαραίτητες, όπως η δομή διπλής διάγνωσης και η δομή για τις νόμιμες εξαρτήσεις, είναι αμφίβολο το μέλλον τους, καθώς λειτουργούν προσωρινά μέσω ΕΣΠΑ. Κλείνοντας σημείωσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα τα λύσουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και μαζί με όλους όσοι στηρίζουν τους αγώνες τους.

Η Σοφία Σκλαβενίτη, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, μίλησε για τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων πάνω από 20 χρόνια για να ξεμπερδέψουν με τα στεγνά προγράμματα, την πρόληψη και να ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για το νόμιμο εμπόριο ναρκωτικών και την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, ακολουθώντας τις λεγόμενες ευρωπαϊκές πρακτικές στη διαχείριση του φαινομένου. Πρακτικές, δηλαδή, που έχουν οδηγήσει στο «όλοι παντού τα πάντα», όπως η ίδια η ΕΕ παραδέχεται στις εκθέσεις της. Τέλος, εξέφρασε την αναγκαιότητα να κλιμακωθεί ο αγώνας με όλες τις δυνάμεις μέχρι να φτάσει το νομοσχέδιο εκεί που ανήκει... στα σκουπίδια του υπουργείου Υγείας!

Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Συλλόγων Οικογένειας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και από τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Κατερίνα Μάτσα, τέως διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης του «18 ΑΝΩ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ