Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΔΡΑΣΗ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολύμορφη δράση για ΣΣΕ, μισθούς και δικαιώματα

Πάτρα: Σε 48ωρες απεργίες στη «Μέριμνα»
Πάτρα: Σε 48ωρες απεργίες στη «Μέριμνα»
Με μαζική συμμετοχή συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα οι 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στις εγκαταστάσεις της «Hellenic Quality Foods» (πρώην ΜΙΜΙΚΟΣ) στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας, με τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους να διεκδικούν υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις.

Οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους κλιμακώνουν την πίεση προς την εργοδοσία, απαιτώντας να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις πάνω στο σχέδιο Επιχειρησιακής ΣΣΕ που περιλαμβάνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, αλλά και μια σειρά ακόμα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της HQF, εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου Φιλίππου, έχουν τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, συνδικάτων της περιοχής, αλλά και σωματείων με αναφορά στον ίδιο Ομιλο, που επίσης βρίσκονται σε αγωνιστική διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ζακύνθου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Domus Aulus» να μην τρομοκρατούνται από τις απειλές και τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας απευθύνει το κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, που την Κυριακή, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο.

Καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία, αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα «απαράδεκτων έως και προσβλητικών ενίοτε συμπεριφορών κάποιων προϊσταμένων» και απαιτεί άμεσα να σταματήσουν. «Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια φτάνουν στα όρια τους εργαζομένους. Να σταματήσει το αίσχος της εντατικοποίησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», απαιτεί. Και καλεί Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας, ΚΕΠΕ να παρέμβουν άμεσα για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, αλλά και να γίνουν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι για τις ώρες και τις μέρες που δουλεύουν.

Το Σωματείο απαιτεί μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης και άλλες διεκδικήσεις.

Πάτρα: Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στη «Μέριμνα»

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται σήμερα Τρίτη, για δεύτερη μέρα, οι εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Προνοιακού Κέντρου «Η Μέριμνα» στην Πάτρα, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τονίζοντας ότι θα κλιμακώσουν με νέες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 15 Ιούλη και μετά. Χθες πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου δόθηκε τηλεφωνική δέσμευση του αντιπροέδρου του ιδρύματος για αποπληρωμή όλων των οφειλών μέσα σε 15 μέρες, μετά και την καταγγελία των εργαζομένων. Σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το Κέντρο, με περίπου 50 εργαζόμενους, προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω 100 εγγεγραμμένους τρόφιμους, δίνοντας «ανάσα» στις οικογένειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους οφείλονται μισθοί δύο μηνών, κάτι που συνέβαινε και το προηγούμενο διάστημα, ενώ έπεται και το επίδομα αδείας που πρέπει να καταβληθεί (αμφίβολο πότε, για τους ίδιους) τις επόμενες μέρες.

Στο πλευρό τους βρίσκονται το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το κλαδικό Συνδικάτο στα ιδρύματα Υγείας και στα ΝΠΔΔ Αχαΐας.

Θυμίζουν δε ότι από κοινού με τη δημοτική αρχή, επανειλημμένα έχουν παρέμβει τόσο στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα ζητήματα του εν λόγω Ιδρύματος και όλων συνολικά, ωστόσο, όπως αναφέρει και το πρωτοβάθμιο σωματείο, κυβέρνηση και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «υλοποιούν κατά γράμμα τις Οδηγίες και την κατεύθυνση της ΕΕ, βάζοντας στη ζυγαριά "κόστους - οφέλους" τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών με ειδικές ανάγκες».

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του σωματείου, Αννα Πελεκούδα, σημείωσε πως η κατάσταση στη «Μέριμνα» αποτελεί μία μόνο «όψη» παρόμοιων προβλημάτων που επικρατούν και στα άλλα προνοιακά ιδρύματα. «Παντού υπάρχει υποχρηματοδότηση. Απαιτούμε εδώ και τώρα χρηματοδότησή τους, κάλυψη όλων των αναγκών με βάση τις ανάγκες για όλες τις δομές. Ο,τι συμβαίνει στη "Μέριμνα" σήμερα είναι ό,τι μπορεί να συμβεί αύριο σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα, όπως η "Κιβωτός της Αγάπης" και το «Κωνσταντοπούλειο", και αυτό χρειάζεται να το αντιπαλέψουμε καθημερινά».

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, απαιτώντας πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή Πάτρας, μεθαύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. θα βρεθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, παραδίδοντας σχετικό υπόμνημα στην υπουργό Σ. Ζαχαράκη και απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ