Τρίτη 9 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ψηφιακή κάρτα και 6ήμερη δουλειά... Ωρα δεν χαρίζουμε στα αφεντικά!

«Ψηφιακή κάρτα και 6ήμερη δουλειά... Ωρα δεν χαρίζουμε στα αφεντικά!». Αυτός είναι ο τίτλος φυλλαδίου που κυκλοφορεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, διακινώντας το μαζικά στους εργαζόμενους μέσα από καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς και καλώντας να σημάνει συναγερμός σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση, να δοθεί μαχητική, διεκδικητική απάντηση από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, συντονισμένα και αποφασιστικά.

Τους καλεί να πουν «Ως εδώ!» και να απαιτήσουν «να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας».

Σε σχέση με την ψηφιακή κάρτα, παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ενός εργαζόμενου που δουλεύει στη ΒΙΠΕ της Σίνδου 8ωρο, «ο οποίος θα μπορεί να δουλεύει απλήρωτα: 1 ώρα για την προετοιμασία ανάληψης εργασίας + ½ ώρα αφού το διάλειμμα βγαίνει εκτός ωραρίου + τουλάχιστον άλλη 1 ώρα γιατί "ξέχασε" να χτυπήσει κάρτα = 2 ½ ώρες την ημέρα. Και αυτό χωρίς να μετρούνται οι περίπου 2 ώρες την ημέρα που χάνονται λόγω του Flyover στους δρόμους!».

«Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά τις περιόδους γιορτών, εκπτώσεων ή τουρισμού θα μετατρέπονται από 5ήμεροι σε 6ήμεροι! Κι αυτό χωρίς να μετράμε τις 32 Κυριακές που μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε όλη τη Χαλκιδική!», αναφέρει επίσης η Οργάνωση.

«Αυτή είναι η "ανάπτυξη" των λίγων, οι "ρεαλιστικές και σύγχρονες" συνθήκες εργασίας», τονίζει. «Αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης: Ο απλήρωτος χρόνος εργασίας των εργαζομένων!».

Αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλου, Νέας Αριστεράς, που «ψήφισαν και στήριξαν όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες σχετικά με τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "μη ενεργό". Βάφτισαν "προοδευτική" την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μάλιστα χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης! Είναι όλοι τους συνένοχοι!».

Στον αντίποδα, μόνο το ΚΚΕ προβάλλει πως «με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.

Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει το ότι τα εργοστάσια, τα λιμάνια, οι αποθήκες, όλα τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια μιας χούφτας εκατομμυριούχων, που έχουν μόνο κίνητρο να μεγαλώνουν το κέρδος τους, με τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα των εργατών!».

Και, καλώντας σε ξεσηκωμό, καταλήγει: «Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν τον νόμο κουρέλι, όπως κάναμε με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ