Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Νέα κλιμάκωση στις συγκρούσεις

Συνεχίστηκε χτες η νέα επικίνδυνη όξυνση των συγκρούσεων που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, απαντώντας στις συνεχείς ισραηλινές επιδρομές και στις στοχευμένες δολοφονίες στελεχών της και αμάχων (όπως πρόσφατα ενός 12χρονου παιδιού και μιας 52χρονης), εξαπέλυσε χτες δεκάδες ρουκέτες «Κατιούσα» προς το βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

Μερικές ώρες αργότερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ σε νότιο και ανατολικό Λίβανο είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε 7 μήνες την εξολόθρευση των μισών διοικητών της οργάνωσης. Επισκεπτόμενος τη Βόρεια Διοίκηση του στρατού, στο Σαφίντ, ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι οι άλλοι μισοί διοικητές της Χεζμπολάχ «κρύβονται στον νότιο Λίβανο ή τον εγκαταλείπουν στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού».

Σε επακόλουθη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι σε επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών και μονάδων του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκαν περίπου «40 στόχοι», στο πλαίσιο προσπάθειας «καταστροφής υποδομών» της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το ίδιο 24ωρο η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Ασφαλείας, υποστράτηγο Ιλίας Αλ Μπισάρι, να επικοινωνήσει με τις συριακές αρχές για να συζητήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς και υποδοχής Σύρων κρατουμένων, προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός στις φυλακές της χώρας. Τον Δεκέμβρη του 2023 οι Σύροι κρατούμενοι έφταναν το 28,7% του συνόλου των κρατουμένων.

Το ίδιο διάστημα το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι τις τελευταίες βδομάδες το Ιράν μείωσε «σημαντικά» τη στρατιωτική παρουσία στη Συρία μετά τα ισραηλινά πλήγματα, κάνοντας λόγο για «αναδιάταξη δυνάμεων» στη Δαμασκό και στη νότια Συρία, μέχρι τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή.

Ιρανικές αντιδράσεις για τις νέες κυρώσεις

Στο Ιράν, μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε προχτές το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε δύο ιρανικές εταιρείες και σε τέσσερις Ιρανούς για «κυβερνοεπιθέσεις» και «κακόβουλες ενέργειες» στον κυβερνοχώρο, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί «απέρριψε και καταδίκασε σθεναρά τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον ατόμων και ιρανικών επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον Καναανί, οι ΗΠΑ «κατηγορούν πρόσωπα και ιρανικούς θεσμούς χωρίς καμία βάση» προκειμένου, όπως είπε, να εκτρέψουν την προσοχή «από το κύμα των επικρίσεων σε όλο τον κόσμο εναντίον της πολιτικής απεριόριστης υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία που διαπράττει το σιωνιστικό καθεστώς στον πόλεμό του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Επίσης χτες, σε κοινή τους ανακοίνωση Ιράν και Πακιστάν ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι στοχοποίησε «παρανόμως» γειτονικές του χώρες και ξένες διπλωματικές εγκαταστάσεις. Η κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε από το πακιστανικό ΥΠΕΞ, μετά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Πακιστάν ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος χτες συνέχισε την ασιατική του περιοδεία, πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Σρι Λάνκα.

Πριν μια βδομάδα οι ΗΠΑ και η Βρετανία έγιναν οι πρώτες «δυτικές» χώρες που αύξησαν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά την επίθεση αντιποίνων που εξαπέλυσε κατά του Ισραήλ στις 13 και 14 Απρίλη, θέτοντας στο στόχαστρο «το ιρανικό πρόγραμμα drones, τη χαλυβουργία και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ