Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα στην Αθήνα

Χωρίς αντίκρισμα τείνουν να αποδειχθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και στα Σωματεία τους, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει, όπως το πέταγμα των 45 εργολαβικών εργαζομένων εκτός εργασίας, ούτε για τη συνέχιση του διαλόγου για ανοιχτή ΛΑΡΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία προχωρούν σήμερα Τρίτη σε νέες παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας και στις 12 μ. στο υπουργείο Οικονομικών, καλώντας σωματεία και συναδέλφους τους στην Αττική να εκφράσουν για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη τους.

Οπως αναφέρει μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ προέκυψε ότι αν δεν δοθεί η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στο ταμείο της, τις επόμενες μέρες θα προκύψει ζήτημα ακόμα και με την καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Στη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι «για την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΛΑΡΚΟ, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο δεν μπορούν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στη συντήρηση που απασχολούνται με σύμβαση έργου, αλλά θα υπάρξει στάση πληρωμών στις συνολικές αναγκαίες δαπάνες, που περιλαμβάνουν από τη μισθοδοσία του προσωπικού έως και τη διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών, όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών και η ασφάλεια των κατοίκων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ», τονίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του και θέτει το ερώτημα: «Ισχύει ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού;».

Προσθέτει δε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την ενιαία αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας, ενώ επισημαίνει ότι έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας όσο και με το αποτέλεσμα της συνάντησης των Σωματείων με τον πρωθυπουργό.

Κάνει αναφορά και στη δήλωση της υπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου ότι «μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (...) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στη ΛΑΡΚΟ και (...) σε υποεργολαβίες, που εργάζονται και πάλι εμμέσως στη ΛΑΡΚΟ (...) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δεν μένει κανένας μα κανένας στον δρόμο (...)».

Υπογραμμίζει επίσης τη συνάντηση που έγινε στις 13 Μάη μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Κυρ. Μητσοτάκη, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και Οικονομίας Θάνος Πετραλιάς, η γγ Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Και τονίζει πως ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί, όπως έχει υποχρέωση, την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (...)».

Σημειώνει ακόμα ότι υπήρξε νέα επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο στάλθηκαν εκ νέου στοιχεία που αφορούν τους 45 εργολαβικούς εργαζόμενους, και τονίζει αναφορικά με το παραπάνω ερώτημα που είχε θέσει:

«Εάν ναι, να λυθούν άμεσα τα διαδικαστικά προβλήματα, γιατί 45 συνάδελφοι είναι ήδη χωρίς εισόδημα 2 βδομάδες, τις επόμενες μέρες θα γίνουν εκατοντάδες οι απλήρωτοι, τα προβλήματα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και κατ' επέκταση των κατοίκων της περιοχής θα γίνουν μη διαχειρίσιμα».

Εκτός από τις σημερινές κινητοποιήσεις, το Σωματείο κάνει ακόμα γνωστό ότι την Πέμπτη 30 Μάη θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης το επόμενο διάστημα, ενώ την Παρασκευή 31 Μάη στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ