Τρίτη 28 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Εκεί που οι «επενδύσεις» και οι «νέες θέσεις» εργασίας γίνονται απολύσεις

Την ανάκληση των μαζικών απολύσεων στην εταιρεία ΤΕΧΑΝ και την επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά απαιτεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε μαζικές απολύσεις, χωρίς καμία αιτιολόγηση, αναφέροντας απλά ότι είναι «εντολή διοίκησης».

Η συγκεκριμένη εταιρεία «θεωρείται ο ηγέτης στον τομέα λειτουργίας αυτόματων υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων ανακύκλωσης», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως υπενθυμίζει, «πριν λίγα χρόνια, σε συνεργασία με την αμερικανική "Envipco" ίδρυσαν την πρώτη μονάδα παραγωγής ανταποδοτικής ανακύκλωσης εκτός συνόρων ΗΠΑ», στα εγκαίνια της οποίας «παρευρέθηκαν ο πρέσβης των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με τον δεύτερο να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι είναι μία επένδυση που θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας».

«Αυτά που δεν μας είπαν, ούτε στα εγκαίνια ούτε στις φιέστες που διοργανώνει η εταιρεία με δήμους, είναι με τι όρους θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι! Δεν είπαν ότι κάθε τόσο θα πετιούνται στον δρόμο, θα απολύονται χωρίς καν αποζημίωση!», καταγγέλλει το Συνδικάτο. Καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο σε αυτήν την κατάσταση, να οργανωθούν και να παλέψουν για να ανακληθούν οι απολύσεις και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τριμερής σήμερα για άλλη εκδικητική απόλυση

Τις πρωτοβουλίες του για να παρθεί πίσω η απόλυση μέλους του από την εταιρεία «Σακοράφας ΑΕ» συνεχίζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Το Σωματείο ανέδειξε τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσης του εργαζόμενου, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης, και προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σήμερα Τρίτη, στις 12 μ., πρόκειται να γίνει τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Ανω Λιοσίων. «Θα δώσουμε ακόμη μία μάχη για να μείνει ο συνάδελφός μας στη δουλειά του», τονίζει το Σωματείο και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, καλώντας τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης.

Διαμαρτυρία για απολύσεις και στην Ενέργεια

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 Μάη στις 3 μ.μ. στα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης λειτουργίας ενεργειακών συστημάτων ΑΠΕ «WOOTIS SA» (Σαλαμίνος 20, Μαρούσι) προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε 6 απολύσεις και έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει άλλη μία, επικαλούμενη τα συμβόλαια με τους πελάτες της. «Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο και σε αυτήν την περίπτωση. Αφού αυτοί με την εργασία τους, με την εντατικοποίηση, έφεραν την κερδοφορία των περασμένων ετών, είναι τα πρώτα θύματα, οι πρώτες "περικοπές", στο ενδεχόμενο μείωσης των κερδών της», καταγγέλλει το Σωματείο. Παράλληλα, σημειώνει ότι «θα έρθει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και θα ενταθεί το κλίμα τρομοκρατίας στον χώρο δουλειάς».

Στο μεταξύ, το Σωματείο καταγγέλλει τις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων, που διεκδίκησαν την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων, από την εργοδοσία της «Befon» και της θυγατρικής της, «Megatel». Πρόκειται για εταιρείες που συνεργάζονται με την επιχείρηση του κλάδου της Ενέργειας «Elpedison». Οι εργαζόμενοι είχαν διεκδικήσει την πληρωμή των δεδουλευμένων, έχοντας τη στήριξη του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), και βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας. «Η ευθύνη για την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, για τη δίωξη και την απόλυση των εργαζομένων βαραίνει και την "Elpedison"», αναφέρει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ