Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Νέα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση κόντρα στον εκφοβισμό της εργοδοσίας

Δεν θα περάσει το 12ωρο - 4ήμερο, υπογραφή ΣΣΕ απαιτούν οι εργάτες

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων
Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων
Νέα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, στις Σκουριές, κόντρα στον εκφοβισμό και στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός», συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και υπεράσπιση του 8ωρου, αποφασισμένοι να μην περάσουν το 12ωρο - 4ήμερο και η κατάργηση των αργιών που θέλει να επιβάλει η εταιρεία. Την ερχόμενη βδομάδα μάλιστα προγραμματίζουν νέες 24ωρες απεργίες και συγκεντρώσεις.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η «Ελληνικός Χρυσός» συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της, αποφεύγοντας να δεχθεί όχι μόνο την πρόταση των εργαζομένων αλλά ακόμα και να συναντηθεί μαζί τους. Ωστόσο, βρήκε τον τρόπο να ενημερώσει (!) τους εργαζόμενους με επιστολή βασισμένη στους αντεργατικούς νόμους που έχουν νομοθετήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι, από τη μια, έχουν δικαίωμα στην απεργία αλλά, από την άλλη, δεν μπορούν να εμποδίσουν συναδέλφους τους που θέλουν να μπούνε για δουλειά...

Παράλληλα, η εργοδοσία κινητοποίησε και την αστυνομία. Ετσι από νωρίς το πρωί υπήρχε διακριτή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στις πύλες του μεταλλείου στις Σκουριές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, που βρέθηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής στηρίζοντας έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα των μεταλλωρύχων, πραγματοποίησαν παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, από τον οποίο ζήτησαν την αποχώρησή τους, καθώς η παρουσία τους συμβάλλει στο κλίμα τρομοκρατίας που θέλει να διαμορφώσει η εργοδοσία απέναντι στους εργαζόμενους.

Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση
Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων άλλων κλάδων και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων. Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στον αγώνα τους, ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην «efood» Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σαχινίδης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Μάριος Καρέκλας, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Νίκη στον αγώνα των μεταλλωρύχων!

Τον ελπιδοφόρο αγώνα των εργαζομένων στα Μεταλλεία της Κασσάνδρας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η αποφασιστικότητα και η συσπείρωση των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στη μαζική Γενική Συνέλευση στις 20/05 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που ακολούθησαν, πρέπει να διαφυλαχτούν σαν κόρη οφθαλμού, να τσακιστούν οι φωνές αναδίπλωσης και υποταγής, η λογική του "μικρότερου κακού", που ήδη αναπαράγονται από τους φανερούς και καλυμμένους εχθρούς των εργαζομένων.

Οι πρώτες νίκες έχουν ήδη σημειωθεί, όπως:

  • Η αποτυχημένη απόπειρα να επιβληθούν 11ωρες βάρδιες σε εξορυκτική εργολάβο εταιρεία στις Σκουριές
  • Η μερική αναδίπλωση της διοίκησης της "Ελληνικής Χρυσός" με την κατάθεση νέας αναθεωρημένης πρότασης προς τα σωματεία
  • Η αλληλεγγύη που λαμβάνουν από τους εργαζόμενους όλης της χώρας, σπάζοντας το "σιωπητήριο" που η εταιρεία ήθελε να επιβληθεί
  • Η αποκάλυψη όλων των ψεύτικων επιχειρημάτων της εταιρείας που απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν δίκιο.

Αυτές πρέπει να σημάνουν κλιμάκωση της πάλης για να κατοχυρωθούν με την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης το σύνολο των απαιτήσεων που έχουν κατατεθεί ως πρόταση από τα σωματεία στην εταιρεία.

Να καταδικαστούν πολιτικά και εκλογικά όλες αυτές οι δυνάμεις που συνέβαλαν στη νομιμοποίηση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Ελληνική Λύση είναι ένοχοι και συνυπεύθυνοι στην ψήφιση και εφαρμογή των αντεργατικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπεύθυνες είναι όμως και οι ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως της ΓΣΕΕ, που έβαλαν πλάτη στις κυβερνήσεις για να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις αυτοί οι νόμοι, που έβρισκαν θετικά στοιχεία σε αυτούς, όπως στους νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους μεταλλωρύχους, τις οικογένειές τους, συνολικά τον λαό της περιοχής να συναντηθούν με το ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπως συναντιούνται στον καθημερινό αγώνα. «Να κοντύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα της ΕΕ, του συστήματος. Να δυναμώσουν τη δική τους φωνή, τη δική τους δύναμη.

Να ψηφίσουν, όπως αγωνίζονται για το μεροκάματο, για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο με τις οικογένειές τους, για μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ και στην κάλπη, για να ακουστεί πιο δυνατά, μέχρι το Βανκούβερ, το δικό μας μήνυμα: ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ